Ga naar de inhoud

Clash bij Barcelona: "Messi is de transfercenten beginnen te tellen"

Lionel Messi.

Alle hens aan dek in Catalonië dezer dagen. Voetbalgod Lionel Messi heeft zich openlijk tegen uitspraken van technisch directeur Eric Abidal gekeerd en daarmee een sluimerend ongenoegen blootgelegd. De vrees voor het ergste, een exodus, neemt toe. Voetbalcommentator en kenner van La Liga, Michael Van Vaerenbergh, schetst de situatie.

Dinsdag postte de meestal zwijgzame Lionel Messi op zijn Instagram een bericht gericht aan Eric Abidal. "Wanneer je als directielid spreekt over de spelers, moet je namen geven. Want als je dat niet doet, maak je alle spelers zwart." Het was een reactie op een interview waarin Abidal gezegd had dat veel spelers niet tevreden waren over de vorige trainer, Ernesto Valverde, en hun best niet meer deden.

 

Meteen werd gespeculeerd over het einde van Abidal bij Barcelona, want de wil van Messi is heilig in de Catalaanse hoofdstad. Voorzitter Bartomeu sabelde een dag later de geruchten neer. Abidal blijft op post. Toeval is dat niet.

 

"Messi mikt zijn pijlen eigenlijk vooral op voorzitter Bartomeu, volgens mij. Door zijn interview is Abidal vooral tussen 2 vuren komen zitten", zegt Van Vaerenbergh. "Messi en Piqué zijn de 2 machtigste spelers van Barcelona. Er bestaat nauwelijks een club waar een speler zoveel macht heeft als zij."

 

"Messi dwingt dat natuurlijk vooral op het veld af. Het is niet echt zijn stijl om zich zo in te laten met de bestuurskamer, maar dat heeft te maken met de afgelopen mercato's. Waar het om gaat is dat het bestuur te weinig heeft gedaan om spelers aan te trekken die Messi op het veld helpen en trofeeën kunnen bezorgen."

 

"Afgelopen wintermercato is geen echte vervanger aangetrokken voor de geblesseerde Luis Suarez. Vorige zomer haalde het bestuur Griezmann. Op basis van hun levensstijl en sociale media is er geen reden om aan te nemen dat Messi een persoonlijk probleem heeft met de Fransman."

 

"Messi is na die transfer gewoon de centen beginnen tellen. Griezmann + Dembélé + Coutinho is samen meer dan 300 miljoen euro. En wat koop je voor 300 miljoen euro? Neymar, na Suarez de beste voetbalvriend van Messi. Dat heeft kwaad bloed gezet." 

Griezmann + Dembélé + Coutinho is samen meer dan 300 miljoen euro. En wat koop je voor 300 miljoen euro? Neymar, na Suarez de beste voetbalvriend van Messi. Dat heeft kwaad bloed gezet.

"Vrees voor een vertrek van Messi zit er enorm in"

Een eigenschap van veel sportsterren is dat ze hun conclusies trekken als het bestuur hen niet volgt. Cristiano Ronaldo deed het bij Real Madrid, LeBron James deed het enkele keren in zijn carrière. In heel Catalonië huiveren mensen bij de gedachte.

 

"Die vrees zit er enorm in bij Barcelona", zegt Michael Van Vaerenbergh. "Messi heeft in zijn laatste contract een clausule laten opnemen dat hij eenzijdig zijn verbintenis kan opzeggen volgende zomer. Persoonlijk denk ik niet dat het zo ver zal komen omdat hij zo gewend is aan de stad en het instituut FC Barcelona. Ronaldo had eerder al een paar keer andere lucht opgesnoven."

 

Maar ook langs de kant van Messi lijkt een soort angst mee te spelen. Hij wil prijzen winnen en ziet als ervaren voetballer hoe het dreigt mis te lopen bij de club van zijn hart. "Vroeger was hij de seut die geniaal kan voetballen. Ondertussen heeft hij alles meegemaakt en durft hij het hoge woord te voeren in de kleedkamer."

 

"Als geen ander zal hij beseffen dat FC Barcelona op een kantelmoment staat. De club moet oppassen dat het niet meemaakt wat het Atletico Madrid van Diego Simeone ondervindt. Falen op de transfermarkt kan ervoor zorgen dat je uit de top 3 valt."

 

"In 2020-2021 zijn er ook voorzittersverkiezingen bij Barcelona. De termijn van Bartomeu zit er waarschijnlijk op. Victor Font is zijn grootste uitdager. Font is een goede vriend van Xavi. Misschien speelt Messi een politiek spel om Bartomeu in een slecht daglicht te stellen, maar het lijkt me niet dat hij zo politiek gewiekst is." 

De Instagram-post van Messi aan het adres van Abidal.

Podcast over La Liga

Fan van La Liga? Michael Van Vaerenbergh bespreekt elke week het reilen en zeilen in de Spaanse competitie in de podcast Croqueta.