Valverde: "In 2021 stop ik écht, maar hoop eerst op medaille in Tokio"

  Alejandro Valverde in de Spaanse kampioenentrui

  Na 2021 hangt Alejandro Valverde zijn fiets definitief aan de haak. Dat bevestigde hij in een interview met de Spaanse sportkrant AS. De Spanjaard hoopt in Tokio nog een laatste gat in zijn indrukwekkende palmares op te vullen. 

  Nog twee seizoenen zo veel mogelijk winnen

  Het leek lang onduidelijk of Valverde zijn carrière na de Spelen in Tokio nog zou doorzetten. Na zijn contractverlenging in juni en zijn recente uitspraken ziet het ernaar uit dat hij na de Olympische Spelen nog een laatste jaar aan zijn carrière breidt. In 2021 zal Valverde 41 jaar oud zijn. 

   

  "Ik wil nog twee seizoenen op het hoogste niveau koersen en dan vertrekken", zegt de man van Movistar. Ook na 2021 zal Valverde bij de ploeg blijven om zijn expertise te delen.

   

  Valverde lijkt zich over zijn dalende overwinningen niet ongerust te maken (Valverde won "slechts" vijf keer in 2019, tegenover 14 overwinningen het jaar daarvoor): "Als ik niet meer in mijn eigen krachten zou geloven, was ik al gestopt. Maar het wordt wel moeilijk. Hoewel het normaal is om verslagen te worden door 25- en 35-jarigen blijft het lastig om een nederlaag te accepteren."

  Ik mis die medaille op mijn palmares. Een medaille in mijn vijfde Olympische wegrit zou de kers op de taart zijn.

  Alejandro Valverde

  Medailledroom in Tokio

  Met negen Ardennenklassiekers, een Vuelta-eindzege in 2008, 18 overwinningen en podiums in de drie grote rondes en de regenboogtrui in 2018 heeft Alejandro Valverde in zijn lange carrière een zeer indrukwekkend palmares opgebouwd. Toch ontbreekt er volgens de Spanjaard nog wat in dat lijstje: "Ik mis die Olympische medaille. Dat zou in mijn vijfde olympische wegrit de kers op de taart zijn."

  De wegrit valt een week na de Tour, waardoor Valverde een lastig knoop moet doorhakken: "De Tour blijft de Tour. Maar als ik mij optimaal wil voorbereiden is het beter om eerder af te stappen en wat te rusten."

  Valverde op het podium van de Trofeo Serra de Tramuntana naast Buchmann en Muhlberger