Koers, koers en nog eens koers: wie begint deze week aan het wielerseizoen 2020?

  Gilbert en Degenkolb staan voor hun eerste koersdagen met Lotto-Soudal.

  Het wielervoorjaar wordt na de opwarmers in Australië en Argentinië deze week goed en wel op gang geschoten. Met de Ronde van Valencia, de Ster van Bessèges, de Ronde van Saudi-Arabië en de Herald Sun Tour zijn er de komende dagen heel wat afspraken om naar uit te kijken.

  Ronde van Valencia (2.Pro): 5/2 tot 9/2

  Na de Europese aperitiefhapjes op Mallorca is de Ronde van Valencia voor heel wat renners de eerste echte kans om te kijken hoe hun winter geweest is. De Spaanse rittenkoers pakt uit met meerdere grote namen op de deelnemerslijst.

   

  Een zieke Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) haakte gisteren dan wel af, met klassementsmannen Alejandro Valverde (Movistar), Michal Kwiatkowski (Ineos), Tadej Pogacar (UAE), Wout Poels (Bahrein-McLaren) en Daniel Martin (Israel Start-Up Nation) is er meer dan genoeg schoon volk aanwezig. Ion Izagirre (Astana) is titelverdediger.

   

  Zij komen vooral in de 2e en 4e rit van deze vijfdaagse rittenkoers aan hun trekken. Donderdag eindigt de etappe op een muurtje, zaterdag staat de koninginnenrit op het programma met een aankomst bergop.

   

  De overige dagen zullen spek naar de bek van de sprinters zijn. We maken ons dan ook op voor duels tussen Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step), Alexander Kristoff (UAE), Matteo Trentin (CCC) en John Degenkolb (Lotto-Soudal).

   

  Net als Degenkolb snijdt ook Philippe Gilbert zijn hoofdstuk bij Lotto-Soudal aan in Valencia. Het peloton telt heel wat Belgische kleppers: ook onder meer Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step), Greg Van Avermaet (CCC), Oliver Naesen (AG2R) en Dylan Teuns (Bahrein-McLaren) malen er hun eerste competitiekilometers van 2020.

  Ster van Bessèges (2.1): 5/2 tot 9/2

  Wie niet van de Spaanse zon kan genieten, is misschien wel aan de slag in Frankrijk. Ook de Ster van Bessèges schotelt de wielerliefhebbers een aardig deelnemersveld voor.

   

  Internationale trekpleisters zijn Pierre Latour (AG2R), toptalent Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Alberto Bettiol (EF), Edvald Boasson Hagen en Michael Valgren (NTT), Diego Rosa (Arkéa-Samsic) en Lilian Calmejane (Direct Energie).

   

  Ook enkele interessante Belgen kunnen zich proberen te tonen in Bessèges. Onder andere Julien Vermote (Cofidis), Robbe Ghys (Sport Vlaanderen), Sean De Bie (Wallonie-Bruxelles), Xandro Meurisse (Circus Wanty-Gobert) en Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) spelden vandaag hun rugnummer op.

  Ronde van Saudi-Arabië (2.1): 4/2 tot 8/2

  In deze periode van het jaar wordt er ook steevast gekoerst in het Midden-Oosten. De Ronde van Oman werd geschrapt, maar met de Ronde van Saudi-Arabië staat een nieuwkomer op de kalender.

   

  Rui Costa is een van de publiekstrekkers en de ex-wereldkampioen won gisteren de openingsrit. Vinden we ginds nog terug in het peloton: Mark Cavendish (Bahrein-McLaren), Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic), Roman Kreuziger (NTT) en Niki Terpstra (Direct Energie).

   

  Ook Belgen zoals Frederik Backaert, Bert De Backer, Jens Debusschere (allen Vital Concept), Timothy Dupont (Circus-Wanty Gobert) en Jelle Vanendert (Wallonie-Bruxelles) draaien er hun benen warm.

  Mark Cavendish rijdt zijn eerste koers voor zijn nieuwe werkgever.

  Herald Sun Tour (2.1): 5/2 tot 9/2

  Het Australische luik is na de Tour Down Under en de Cadel Evans Road Race nog niet helemaal achter de rug. Met de Herald Sun Tour is er nog een uitloper.

   

  Het deelnemersveld is niet om van te duizelen, maar Mitchelton-Scott rekent wellicht op eerherstel met Simon Yates en jonkies als Alberto Dainese kunnen dan weer volop hun kans grijpen. De Italiaanse spurter deed dat vandaag al in de eerste rit.

  februari 2020

  DATUM WEDSTRIJD CAT. WINNAAR 2018 WINNAAR 2019 WINNAAR 2020
  1 Trofeo Pollença-Andratx (Spa) 1.1 Wellens Buchmann Soler
  2 Trofeo Palma (Spa) 1.1 Degenkolb Kittel Moschetti
  2 Cadel Evans Road Race (Aus) WT McCarthy Viviani Devenyns
  2 GP La Marseillaise (Fra) 1.1 Geniez Turgis Cosnefroy
  4-8 Ronde van Saudi-Arabië (SAr) 2.1 - - Bauhaus
  5-9 Ronde van Valencia (Spa) 2.Pro Valverde Jon Izagirre Pogacar
  5-9 Ster van Bessèges (Fra) 2.1 Gallopin Laporte Cosnefroy
  5-9 Herald Sun Tour (Aus) 2.1 Chaves Van Baarle Hindley
  11-16 Ronde van Oman (Oma) 2.Pro Loetsenko Loetsenko afgelast
  11-16 Ronde van Colombia (Col) 2.1 Bernal M.A.Lopez Higuita
  13-16 Ronde van de Provence (Fra) 2.Pro Geniez Gorka Izagirre N.Quintana
  14-15 Ronde van Murcia (Spa) 2.1 L.L.Sanchez L.L.Sanchez Meurisse
  16 Trofeo Laigueglia (Ita) 1.Pro Moser Velasco Ciccone
  16 Clasica de Almeria (Spa)
  1.Pro Ewan Ackermann Ackermann
  19-23 Ronde van de Algarve (Por) 2.Pro Kwiatkowski Pogacar Evenepoel
  19-23 Ruta del Sol (Spa) 2.Pro Wellens Fuglsang Fuglsang
  21-23 Ronde van de Haut Var (Fra) 2.1 Hivert Pinot Quintana
  23-29 UAE Tour (VAE) WT --- Roglic Yates
  29 Omloop Het Nieuwsblad WT Valgren Andersen Stybar Stuyven
  29 Faun-Ardèche Classic 1.Pro Bardet Calmejane Cavagna