Billie Massey, nieuw bij de Cats: "Ze heeft over-mijn-lijkmentaliteit"

  Billie Massey bij Sint-Katelijne-Waver.

  In vergelijking met het EK van vorig jaar is Billie Massey een nieuw gezicht bij de Belgian Cats voor het olympisch kwalificatietoernooi in Oostende, dat donderdag van start gaat. Wat mogen we verwachten van de 19-jarige speelster van Sint-Katelijne-Waver? "Rebounden en defensief werk opknappen zijn haar kenmerken", zegt haar coach Arvid Diels.

  Voor het grote publiek doet de naam Billie Massey wellicht geen belletje rinkelen, maar kenners weten al enkele jaren dat ze heel wat in haar mars heeft. Op EK's en WK's bij de jeugd legt ze steevast straffe statistieken voor en was ze een vaste klant in de teams van het toernooi. In 2017 werd ze op het EK U18, gewonnen door België, zelfs verkozen tot MVP.

   

  "Net zoals Emma Meesseman jaren geleden, al is Billie wel een atypische MVP", vertelt Arvid Diels. "Vaak zijn dat speelsters die over een heel grote dosis puur talent beschikken. Billie moet het vooral hebben van haar werkkracht en van hard te verdedigen. Zeker op defensief vlak heeft ze een heel grote over-mijn-lijkmentaliteit, al heeft ze de laatste jaren ook offensief veel progressie gemaakt."

  Op defensief vlak heeft ze een heel grote over-mijn-lijkmentaliteit, al heeft ze de laatste jaren ook offensief veel progressie gemaakt.

  Arvid Diels

  "Ondanks haar jonge leeftijd heeft ze al vrij veel ervaring opgebouwd op seniorsniveau. Ze draait al een viertal jaar mee, ook Europees. Momenteel is ze de sterkste rebounder in de Europe Cup, voor onder meer Kyara Linskens. Rebounden en defensief werk opknappen zijn haar kenmerken."


  "Qua karakter is ze zeker geen roeper, meer een stille kracht. Maar op het veld staat ze wel steeds op de juiste plaats. Ze werkt en verdedigt hard. Zo laat ze aan haar ploegmaats voelen dat ze een meerwaarde is in het team."


  "Billie's grootste werkpunt? Haar beweeglijkheid. Ze heeft het lichaam van een echte center, maar komt daarvoor met haar 1,88m eigenlijk enkele centimeters tekort. Defensief kan ze dat oplossen, dat heeft ze al bewezen. Offensief zal ze haar spel nog meer moeten verfijnen, al heb je ook geen 5 pure aanvallende talenten nodig in een team. En ze is nog maar 19, ze heeft nog tijd om zich verder te ontwikkelen."

  "Leren van Emma Meesseman"

  Kan Billie Massay nu al een rol spelen bij de Belgian Cats? "Op dit moment denk ik niet dat er van haar een leidende rol verwacht wordt. De Belgian Cats waren volgens mij ook niet op zoek naar extra speelsters om te scoren. Maar iemand met de defensieve capaciteiten van Billie kun je in elk team wel gebruiken. Dat heeft ze ook al bewezen", weet Diels.

   

  "Haar grootste leermoment op dit moment is dat ze de kans krijgt om een wereldster als Emma Meesseman te kunnen bekijken en met haar te trainen. Emma heeft een kwaliteit die Billie niet heeft. Zonder fysieke power raakt zij op de juiste plaatsen om te scoren, terwijl dat bij Billie vaak nog op kracht gaat, met trekken en duwen."

   

  "Als ze deze campagne met Emma kan doen, dan is dat voor haar de grootste meerwaarde op dit moment. En hopelijk voor haar kan haar rol dan met de jaren groter worden."

  Billie Massey op de training bij de Belgian Cats.

  "Belgian Cats hoeven voor niemand bang te zijn"

  Wat verwacht Arvid Diels, in het verleden zelf nog coach van de nationale ploeg, dit weekend van de Belgian Cats? "Deze ploeg heeft heel mooie stappen gezet en de papieren liggen goed. Ik ga niet uit van een negatief scenario, ze moeten er gewoon vol voor gaan", klinkt het.

   

  "De Cats spelen nu al een aantal campagnes met hoofdzakelijk dezelfde kern en dat is alleen maar een pluspunt. Ik hou er geen rekening mee dat het nog mis kan lopen. België is voor mij de favoriet en alle speelsters zijn het intussen ook gewoon om met de druk om te gaan. Ze hoeven voor geen enkele tegenstander bang te zijn."

  De Belgian Cats op de training in Oostende.

  Sporza sprak in 2018 met de tweelingzussen Becky en Billie Massey