Week van de waarheid voor de Cats: "Ik houd geen rekening met negatief scenario"

  De Belgian Cats werken eind deze week hun kwalificatietoernooi voor de Spelen af.

  De Belgian Cats staan misschien wel voor de belangrijkste week in hun carrière. Vanaf donderdag doen ze een gooi naar een ticket voor de Olympische Spelen. Bondscoach Philip Mestdagh: "Het is het moment om het af te maken. De honger is groot om het te doen."

  "Aanwezigheid van Japan en de VS kan competitievervalsing betekenen"

  De Belgian Cats openen het kwalificatietoernooi voor de Spelen in Oostende op donderdag 6 februari met een wedstrijd tegen Canada, waarna zaterdag (08/02) het duel met Japan volgt en zondag (09/02) met Zweden.

   

  "Of dit de week van het jaar is? Ik denk het wel", zegt bondscoach Philip Mestdagh aan Sporza. "We hebben er lang naar uitgekeken. Ik denk dat we er klaar voor zijn."

   

  Hoe schat Mestdagh de tegenstanders in? "Canada heeft veel kwaliteit en staat hoog op de ranking. Dat betekent iets. Japan is ook heel sterk, maar heeft een atypische speelstijl. Ze hebben weinig of geen gestalte, maar ze zijn supersnel. En Zweden heeft zowat onze stijl."

   

  "Of het deze week van moeten is? Zo bekijken wij het ook. Je kunt niet zeggen dat je piekt naar een bepaalde match. Het moet er meteen op zijn."

   

  "Het klopt dat de formule wel wat ingewikkeld is, want Japan zit in onze groep en is als gastland sowieso geplaatst. Misschien laten ze in Oostende een steek vallen. Dan hoop ik dat dat tegen ons is. Eigenlijk kan de aanwezigheid van landen die al geplaatst zijn, Japan en de VS, competitievervalsing betekenen."

  "Als we ons niet kwalificeren, zou dat een grote mislukking zijn"

  Waarom horen de Belgian Cats thuis op de Spelen? Philip Mestdagh: "Omdat we de bagage hebben en omdat we de laatste jaren een grote sprong voorwaarts hebben gezet."

   

  "Op het EK van 2017 kwamen we voor het eerst tevoorschijn met deze groep. Op het WK van 2018 hebben we getoond dat we kunnen spelen tegen de toplanden. Waarom zouden we dat niet kunnen op de Spelen?"

   

  "Op het WK waren 16 ploegen aanwezig, op de Spelen 12. Het wordt knokken om daar bij te zijn. Ik ga ervan uit dat we ons plaatsen. Ik houd geen rekening met een negatief scenario."

   

  "Ik geloof in mijn team en alles is goed voorbereid. Veel speelsters zijn met een beter niveau uit hun club teruggekomen dan vorige zomer. Dat sterkt mijn vertrouwen."

   

  "Als we ons niet kwalificeren, dan zou dat een grote mislukking zijn. Je wil als sporter het hoogste bereiken en dat zijn de Spelen. Dit is het moment om het af te maken en dat moeten we dit weekend doen. De honger is groot om dat te doen."

  Waarom we op de Spelen thuishoren? Omdat we de bagage hebben en omdat we de laatste jaren een grote sprong voorwaarts hebben gezet.

  Bondscoach Philip Mestdagh