"Uitstekend werk van OHL, voor Lokeren wordt het er niet makkelijker op"

  Vreugde bij OHL na winst tegen Roeselare.

  Nog 4 speeldagen staan er op de teller en het seizoen in de Proximus League zit er zo goed als op. Enkel Beerschot, OH Leuven en Lommel deden afgelopen weekend interessante zaken, zo zag onze analist Karel Fraeye. 

  Beerschot en OHL deden een goeie zaak in de strijd voor de periodewinst, Lommel omdat hun gelijkspel tegen Virton ervoor zorgt dat Roeselare nu al twee keer meer moet winnen dan de Limburgers om de serie degradatiewedstrijden te ontlopen en de strijd daar alvast gestreden lijkt.

   

  Hoewel er na de wintermercato slechts 4 speeldagen resten, roerde een aantal 1B-clubs zich op de transfersmarkt.

   

  Toch is spelers halen tijdens de winterstop met het oog op directe versterking in 1B verre van een evidentie.

   

  Enerzijds is het niet eenvoudig om spelers op te halen met wedstrijdritme die een directe versterking kunnen betekenen. Zeker niet vanuit België zelf, waardoor de instroom vanuit het buitenland alweer wat groter wordt. Vanuit 1A is dat uiteraard geen optie, binnen 1B zelf worden eigenijk nauwelijks transfers gedaan.

   

  Anderzijds hangt het ook af van het sportief project dat clubs nog (maar) kunnen bieden: een eindstrijd voor de periodewinst en eventuele finalewedstrijden, gekoppeld aan de play-off II-competitie oogt nog interessant, maar een viertal competitiewedstrijden en een play-downserie is dat natuurlijk al veel minder. 

  OHL leverde uitstekend werk op de transfermarkt

  De wedstrijden van Play-Off II hebben in principe voor de 1B-ploegen nauwelijks betekenis. Clubs kunnen kiezen om andere spelers of jongeren kansen te geven, het kan ook een test zijn om spelers aan het werk te zien en zelfs in de etalage te zetten tegen de per definitie sterkere 1A-teams.

   

  In die optiek lijkt KRC Genk alweer een verstandige samenwerking op poten te hebben gezet: Lommel SK kan de komende maanden beschikken over Vladimir Screciu en Andras Nemeth, een mooie win-win.

   

  De spelers zijn talentvol, maar komen op dit moment niet in de plannen van coach Hannes Wolf voor en bieden Lommel een interessante surplus terwijl de spelers zelf van meer kunnen genieten dan U21-wedstrijden.

   

  De stap "terug" legde Genk in het recente verleden met Leandro Trossard, Gaëtan Coucke (bij Lommel) en Dante Vanzeir (bij Beerschot) alvast geen windeieren.

   

  Ook OH Leuven leverde in mijn ogen andermaal uitstekend werk. Op cruciale plaatsen lukte het de Leuvenaars om twee directe versterkingen te halen.

   

  Offensief ontbrak het OHL al lange tijd aan creativiteit en verrassing in zijn aanvalsspel, de inbreng van Stallone Limbombe zal in elk geval nog meer snelheid en doelgevaar bijbrengen in de nu al gevaarlijke omschakelingen.

   

  Maar ook Jan Vandenbergh, die eerder al aantoonde defensief topkwaliteit te zijn in 1B, kan probleemloos direct worden ingepast in het team. Bovendien rijft OHL met Vandenbergh rendement binnen op de stilstaande fases. Twee knappe transfers die de Leuvenaren in deze eindstrijd een extra troef zullen opleveren. 

  De opdracht van Lokeren wordt er niet makkelijker op

  Twee ploegen kwamen door een niet-opgeheven transferverbod totaal niet in actie: KSV Roeselare en Sporting Lokeren.

   

  Bij de West-Vlamingen werd daarover in de media bijna met geen woord gerept, maar ook hun transferverbod voorspelt weinig goeds. Er is zelfs niet bekend of KSV Roeselare hoegenaamd pogingen deed het transferverbod op te heffen.

   

  Hun sportieve project en visie blijven hangen in een waas van onduidelijkheid, nauwelijks nog is er lokale verankering. Met geen enkele overwinning in hun laatste zes wedstrijden is ook de sportieve vormcurve op Schiervelde stilaan donkerrood.

   

  Toch hebben ze bij Roeselare nog alles in eigen handen aangezien ze Lokeren en Lommel nog bekampen in hun laatste twee partijen.

   

  Bij de Waaslanders echter kwam er veel meer media-aandacht aan te pas, ook omdat de supporters zich roerden. Door het punt van Lommel tegen Virton lijkt het zo goed als zeker dat Lokeren gedoemd is tot het spelen van play-downs.


  Lokeren gaf aan nog kwaliteitsvolle en transfervrije spelers te willen vinden zodra het Chinese geld effectief op de rekening komt, maar ook dat wordt geen evidentie: kwaliteitsvolle spelers overhalen om nog slechts 3 à 4 competitiewedstrijden af te werken, nadien nog eens 5 confrontaties met hoogstwaarschijnlijk KSV Roeselare
  en het seizoen zit er dan zowaar al op. 


  Het is een magere pot eten om spelers te overhalen en het maakt het er de opdracht  voor Sporting Lokeren helaas niet makkelijker op.

  Karel Fraeye

  Karel Fraeye is de ex-coach van onder meer Charlton Athletic en  1B-club Lommel. Voor sporza.be neemt hij na elke speeldag het voetbal uit eerste klasse B onder de loep.