Het dagboek van Michel Wuyts: "Een absurde vraag of het nog goed komt met Sanne Cant"

  Elke avond van dit WK leggen Bavo Mortier en Michel Wuyts de dag neer met een korte babbel in de lobby van hun hotel. Vandaag praten ze over snelle Nederlanders, hoge windsnelheden en een lange baard. 

  "Heerlijk!", zegt Michel Wuyts spontaan als we hem vragen naar zijn gevoel over deze dag. "Die snelle opeenvolging van de 3 crossen vind ik geweldig. Er is niet te veel tijd om je aandacht te verliezen of om je vol te proppen met voedingsmiddelen die er niet toe doen. Als je 3 keer gebald voor de dag kunt komen, dan is dat plezant."

   

  "7 op 9 voor de Nederlanders? Dat was te verwachten. De vrouwen steken er sowieso al het hele seizoen bovenuit. Ik vind het belangrijk dat de logica wordt doorgetrokken. Het is een voortzetting van wat ik tijdens het seizoen al heb vastgesteld. Daar heb ik geen enkel probleem mee."

   

  Komt het nog goed met Sanne Cant? "Dat is een absurde vraag. Ik begrijp ze wel, maar Sanne Cant is nog altijd maar 29 jaar. Ze heeft nog een stuk carrière voor zich. Als een seizoen slecht van start gaat, dan trekt zich dat meestal door in de maanden nadien."

   

  "Er is niks dat met zekerheid zegt dat het volgend seizoen ook weer zo zal zijn. Katie Compton is 40, Katerina Nash is 42. Als Cant die voorbeelden volgt, kan ze zeker nog 13 jaar crossen. Maar zo evident als ze vroeger won, zal het niet meer worden."

  Niet doemdenken over regen en wind

  Intussen is het uitkijken naar de weersomstandigheden van zondag. Men voorspelt regen en vooral veel wind. Mogelijk met snelheden tot 100 km/u.

   

  Michel Wuyts: "Men had hier in Zwitserland al de nodige inspanningen moeten leveren. Het is niet pas sinds vandaag dat men veel regen en wind voorspelt. Ik verwijs naar Louisville waar de organisatie zo moedig was om alle wedstrijden op 1 dag te zetten. Waarom zou dat hier niet gekund hebben?"

   

  "Als het inderdaad zo is dat er snelheden van 100km/u gehaald worden, gaat het hier dan nog doorgaan? Maar laat ons niet doemdenken. Meestal is het uiteindelijk net niet zo ernstig als voorspeld werd."

   

  "En anders moet de organisatie alles in gereedheid brengen zodat het gevaar minimaal is. Spandoeken aan de omheiningen moeten weg en alles wat los kan komen, moet extra verankerd worden."

  "Ik mocht mijn baard laten staan van mijn vrouw"

  Onze commentator loopt al een tijdje rond met een opvallende vernieuwing: zijn baard. En dat is ook de kijkers niet ontgaan. Zit er een idee achter?

   

  "Die baard is een gevolg van post-nieuwjaarsluiheid. Op 5 januari stelde ik vast dat ik me al een tijdje niet meer geschoren had. Ik dacht spontaan terug aan de periode dat ik papa werd. Toen ben ik een zestal jaren met een baard door het leven gegaan. Dat werd toen aanvaard. Ik wil eens testen of dat nu nog het geval is."

   

  "Mijn vrouw speelde een cruciale rol. Ze zei me dat het mocht. Maar als het te erg wordt, dan moet ik er van haar in de lente weer afscheid van nemen."

  Bekijk het volledige gesprek: