UCI maakt 14 crossen van nieuwe wereldbeker bekend: Diegem en Antwerpen zijn er bij

  In Zwitserland is zopas de lijst vrijgegeven van de 14 crossen die volgende winter in de vernieuwde en uitgebreide wereldbeker worden opgenomen. Overijse, Zonhoven, Wachtebeke, Antwerpen en Diegem zijn de nieuwkomers in België. In het buitenland mogen Hulst (Ndl), Besançon (Fr), Villars (Zwi) en Dublin (Ier) zich in de handen wrijven.

  De wereldbeker wordt in de eerste plaats uitgebreid van 9 crossen naar 14. Het originele plan was om de kalender uit te breiden tot 16 crossen, maar dat plaatje raakte niet op tijd ingevuld. 14 wereldbekermanches dus. 7 daarvan in België en evenveel in het buitenland. Vrijdagavond rond 19u vulde de UCI alle namen in.

   

  In België blijven Koksijde en Namen aan boord. Zij krijgen het gezelschap van 5 nieuwkomers: Zonhoven, Overijse, Wachtebeke, Antwerpen en Diegem. De cross van Overijse zal plaatsvinden op zondag  1 november, waardoor de Koppenbergcross in Oudenaarde (DVV-trofee) een dag naar voor wordt geschoven.

   

  De cross in Heusden-Zolder ruilt de wereldbeker in voor de Superprestige. Ook de losse cross van Niel wordt toegevoegd aan de Superprestige.

   

  Buiten de Belgische landsgrenzen blijven de crossen van Waterloo (VS), Tabor (Tsj) en Hoogerheide (Ndl) behouden. Nederland krijgt een tweede wereldbekermanche in Hulst. De drie andere nieuwkomers zijn Besançon in Frankrijk, Villars in Zwitserland en Dublin in Ierland.

  "Volgende maanden financiële luik op poten zetten"

  De hervorming van de wereldbeker zorgde al enkele weken voor ongerustheid bij organisatoren. "Het samenstellen van de nieuwe wereldbeker heeft de gemoederen verhit. Daarin spelen een aantal elementen mee", geeft Sporza-wielerjournalist Christophe Vandegoor duiding.

   

  "Ten eerste stonden twee partijen in ons land lijnrecht tegenover elkaar om de wereldbeker te verwerven. Golazo en Flanders Classics. Dat zijn trouwens twee partijen die nota bene goed samenwerken om het WK wegwielrennen in Leuven te organiseren."

   

  "Ten tweede waren er een aantal organisatoren, zoals de organisatie van de cross in Heusden-Zolder bijvoorbeeld, een cross die jarenlang tot de wereldbeker behoorde, die er nu voor gekozen hebben om niet meer mee te doen aan de wereldbeker omwille van de financiële eisen. Heusden Zolder kiest voor de Superprestige."

   

  "En tot slot, mensen zijn het meest bang voor verandering. Denk aan het nieuwe parcours van de Ronde van Vlaanderen. Na verloop van jaren is het protest daartegen gaan liggen en dat zou ook wel kunnen gebeuren met de wereldbeker. De wereldbeker evolueert misschien wel naar een soort Champions League."

   

  In de wereldbeker krijgen renners geen startgeld en dus bestaat wel de kans dat ze die crossen links zullen laten liggen. "De UCI en Flanders Classics kiezen tot op heden voor een systeem waarin renners worden betaald volgens prestatie. In kleinere crossen kunnen renners meer startgeld verdienen. Adrie van der Poel zei daarover nog dat zijn zoon om die reden waarschijnlijk niet alle wereldbekermanches zal rijden."

   

  "We horen wel bij Flanders Classics dat er veel energie gestoken is in het samenstellen van de wereldbeker. De wereldbeker ligt er nu. De volgende maanden zal men tijd, energie en geld inversteren om het financiële luik op poten te zetten."

  Tabor organiseert titelstrijd in 2024, Frankrijk een jaar later

  De UCI maakte in de marge van het WK in Zwitserland ook bekend dat het WK veldrijden van 2024 is toegewezen aan Tabor in Tsjechië. In 2025 wordt de regenboogstrijd in een nog te bepalen Franse stad gehouden.

   

  Op 30 en 31 januari 2021 is het de beurt aan Oostende. Daarna volgen WK's in het Amerikaanse Fayetteville (Arkansas) en het Nederlandse Hoogerheide. Tabor organiseerde het WK al in 2015 (Mathieu van der Poel), 2010 (Zdenek Stybar) en 2001 (Erwin Vervecken).

  UCI-veldritkalender 2020-2021
  zondag 4 oktober 2020 Waterloo
  zondag 18 oktober 2020 Dublin
  zondag 25 oktober 2020 Zonhoven
  zondag 1 november 2020 Overijse
  7 en 8 november 2020 EK in Rosmalen (Ned)
  zondag 15 november 2020 Tabor
  zondag 22 november 2020 Koksijde
  zondag 29 november 2020 Besançon
  zondag 6 december 2020 Wachtebeke
  zondag 13 december 2020 Antwerpen
  zondag 20 december 2020 Namen
  zondag 27 december 2020 Diegem
  zondag 3 januari 2021 Hulst
  zondag 17 januari 2021 Villars
  zondag 24 januari 2021 Hoogerheide
  9 en 10 januari 2021 nationale kampioenschappen
  30 en 31 januari 2021 WK in Oostende