Was de mercato weer erg kalm? "Er worden minder onnozele transfers gedaan"

  Samatta en Berge, twee van de belangrijkste vertrekkers in onze competitie in januari.

  Het is vandaag weer Deadline Day. Clubs die nog spelers willen verkopen of aantrekken, houden vandaag voortdurend de klok in de gaten. De mercato in januari lijkt wel opvallend rustig te zijn verlopen. Een correcte inschatting of niet? 

  "Er beweegt veel, maar het wordt niet altijd in transfers vertaald"

  "Als je kijkt naar de cijfers, dan klopt het gevoel wel dat deze maand vrij kalm geweest is", legt makelaar Stijn Francis uit aan Sporza. "Al betekent dat niet dat er voor de makelaars minder werk is."

   

  "Maar het is nu minder eenvoudig om transfers te doen in de winterperiode, want er moet nu veel meer rekening gehouden worden met de Financial Fair Play en met de budgetten. De clubs doen bovendien ook beter hun werk. Ze nemen niet eender welke speler aan."

   

  "Er wordt vooral preciezer gewerkt door de clubs. Een deal is nu meer doordacht en berekend. Er zit veel meer achter. Vroeger haalde men vaker een speler om gewoon iemand te halen. Nu kijken ze wat de best mogelijke deal is en of die speler in het budget past."

   

  "Ik vind dat er nog altijd veel beweegt, maar het wordt niet noodzakelijk in transfers vertaald. Alles is professioneler en daardoor worden er minder onnozele transfers gedaan. In januari zag je vaak deals waarbij je je afvroeg of die nodig waren. Dat is verdwenen."

  Bij Anderlecht heeft Michael Verschueren heel wat overbodige spelers moeten verpatsen.

  "Er is meer professionalisering en dat werd tijd"

  "Het zwaartepunt ligt in de zomer en in de winter krijg je enkel nog transfers als het echt moet, als er bijvoorbeeld een blessure is", stipt Stijn Francis aan. "De kernen worden ook beter samengesteld in de zomer."

   

  "Dat kan wel toegejuicht worden. Ook de Belgische clubs zetten stappen en de financiële regelgeving helpt natuurlijk, want een club moet beter nadenken. Er is meer professionalisering en dat werd tijd."

   

  "Vroeger werd in deze maand vaak gerekend op enkele makelaars die snel nog enkele spelers aanbrachten. Of een club deed een makelaar nog een pleziertje. Dat is er nu wel uit."

   

  Wordt het bestaan van de wintermercato dan uitgehold? "Ik hoop van niet", zegt de makelaar, "want het lost ook zaken op voor een speler. Denk maar aan een jongere die niet aan de bak komt bij zijn club. Als je zijn speelkansen met nog 6 maanden uitstelt, dan vertraag je zijn carrière."

   

  "Een voetballer blijft ook een werknemer en die moet vrijheid van arbeid hebben. Als je dan niet kan wisselen, dan wordt de arbeidsmarkt heel star en dat kan niet de bedoeling zijn. Voetballers hebben al weinig mogelijkheden op een transfer. Hen nog een kans afnemen is geen goed idee."

  Vroeger werd er in deze maand vaak gerekend op enkele makelaars die snel nog enkele spelers aanbrachten. Of een club deed een makelaar nog een pleziertje. Dat is er nu wel uit.

  Makelaar Stijn Francis

  "Als er op het einde paniek is, dan werkt men weer met de makelaars"

  Vorig jaar merkte Stijn Francis op dat clubs zich meer laten leiden door scouts dan door makelaars. Heeft die trend zich ook in deze transferperiode doorgezet? "Dat denk ik wel", zegt de makelaar.

   

  "Tijdens de laatste dagen van de mercato worden er nog wel makelaars gecontacteerd door clubs, die dan zeggen wat ze zoeken. Men rekent door bijvoorbeeld blessures in deze fase nog op het netwerk van makelaars, maar het uitgangspunt is toch om deze periode aan te pakken met je team van scouts. Dat is de eerste stap."

   

  "Als er op het einde nog paniek is, dan werkt men weer met de agents. Vroeger werden scouts genegeerd en bepaalden makelaars wat er gebeurde. Dat is nu minder en minder het geval."

  Stijn Francis.