Albert: "De cross in België heeft een figuur als Thibau Nys nodig"

  In Extra Time Cross werd ook het onderwerp Thibau Nys aangesneden, misschien wel de grootste kandidaat op een regenboogtrui komend weekend.

  Roland Liboton en Niels Albert kunnen niet wachten tot Thibau Nys over enkele jaren de overstap maakt naar de profs. "De cross in België mist dat soort figuren. We hebben stuk voor stuk steengoeie renners, maar bij sommige jongens ontbreekt het charisma", vertelt Albert in Extra Time Cross.

   

  "Kijk naar een Van der Poel: die komt aan op een cross, parkeert zijn dikke auto, stapt uit met zijn klak achterstevoren en zijn zonnebril op, ook al regent het. Dát zijn figuren. Thibau heeft dat ook in hem."

   

  Waarna Albert afsluit met een typische kwinkslag: "Binnenkort doet hij stage in mijn fietswinkel. Ik zal het hem in die week allemaal wel eens bijbrengen."

  Binnenkort doet Thibau stage in mijn fietswinkel. Ik zal het hem dan allemaal wel bijbrengen in die week.

  Niels Albert

  Vader Sven Nys: "Hij verloor in Hoogerheide en zei: "Mijn seizoen is mislukt""

  Sven Nys kan het flamboyante karakter van zijn zoon alleen maar beamen. "Dan zie ik hem plots met sportschoenen naar beneden komen waar het etiket nog aanhangt. Wat doet dat daar nog, vraag ik mij dan af? Maar dat is blijkbaar mode."

   

  "Hij doet zijn eigen ding, zal zeker niemand kopiëren. Maar dat is allemaal nog geen garantie dat hij een grote renner zal worden. Hij heeft nog een heel lange weg af te leggen."

   

  Met de winnaarsmentaliteit van de jonge Nys zit het alvast snor, zo ondervond zijn vader nog eens in levenden lijve in Hoogerheide. "Hij werd na de cross gehuldigd als laureaat van de Wereldbeker. Ik heb nog nooit een winnaar zo triestig op een podium zien staan. Gewoon omdat hij 1 van de 8 crossen had verloren. Nadien zei hij ook letterlijk: "Mijn seizoen is mislukt.""

  Crosskenners Michel Wuyts en Paul Van Den Bosch lieten vorige week hun licht schijnen over Nys junior. Waarom die nog straffer kan worden dan vaderlief? "Koeler, truken en sprint."