Ga naar de inhoud

Vader Van der Poel over Wereldbeker: "Je blokkeert 16 mooie weekends"

 do 30 januari 2020 14:57
Adrie van der Poel.

Morgen wordt in Zwitserland de nieuwe formule van de Wereldbeker veldrijden uit de doeken gedaan. In de podcast van Sporza Koers toont Adrie van der Poel zich een koele minnaar van het project van Flanders Classics en de UCI. "Je moet er tijd voor nemen", oppert de Nederlander.

"Het kan niet dat één land 7 of 8 Wereldbekers krijgt"

De hervorming van de Wereldbekerkalender zweeft al maanden boven het crossseizoen. De grote lijnen: 14 à 16 zondagen zouden worden gereserveerd voor de Wereldbeker, ongeveer de helft van die crossen zouden Belgische manches zijn.

 

"Het kan niet dat één land 7 of 8 Wereldbekers krijgt", steekt Adrie van der Poel in onze podcast van wal.

 

"Dat bestaat niet. Het is veel te veel. Als Belg is dat fantastisch en we moeten België dankbaar zijn, want dit land heeft de sport gemaakt tot wat het veldrijden nu is."

 

"Maar alle Belgen in de top 50 van de UCI-ranking en dat zijn er nu 20 (wie in de top 50 van de ranglijst staat, mag deelnemen aan de Wereldbeker) hebben bij die Belgische WB-crossen dan geen onkosten. Ze rijden 's ochtends naar de cross en ze zijn er."

 

"Alle buitenlanders, die het al moeilijk hebben, verplicht je om naar die crossen te gaan. Reken dan 1.000 euro voor een weekendje."

 

"Mijn broek zakt af als ik de Belgen en sommige Nederlanders hoor klagen dat ze naar Silvelle moeten voor het EK. Dat is een verplaatsing van 1.000 kilometer. Die andere jongens doen dat elke week."

Het EK werd dit jaar in Silvelle (Italië) afgewerkt.

"Je moet op zoek gaan naar combinatieweekends"

"Voor mij is er best wel ruimte", vervolgt Adrie van der Poel zijn betoog. "Maar niet op alle zondagen. Dat kan gewoon niet. Dan maak je een monopolie."

 

"Maar je kunt wel zaterdag in de buurt van Bordeaux crossen en daags nadien in het Baskenland. Dat is een transfer van 600 kilometer en dat is doenbaar."

 

"Je moet dus zoeken naar combinatieweekends. Dat is moeilijk, maar je moet er tijd voor nemen. Je kunt niet zeggen: wij doen de Wereldbeker en je blokkeert dan 16 mooie weekends."

 

Kan het nieuwe project de Wereldbeker dan niet naar een hoger niveau tillen? "Men vergeet één ding: alle crossers werken met vrijwilligers, mensen die in de week werken. Hoe los je dat op als je elk weekend in het buitenland zit? Ik hoor namen zoals Besançon, Tabor, Stockholm, Dublin..."

Men vergeet één ding: alle crossers werken met vrijwilligers, mensen die in de week werken. Hoe los je dat op als je elk weekend in het buitenland zit?

Adrie van der Poel

"Als je een slimme organisator bent..."

De Wereldbeker werkt ook niet met contracten zoals bijvoorbeeld de Superprestige. Met het prijzengeld van de Wereldbeker zou je maximaal 5.000 euro kunnen verdienen, terwijl het startgeld in andere wedstrijden veel hoger ligt.

 

Adrie van der Poel: "Ik denk dat toppers dan zullen zeggen dat de helft van de Wereldbeker hen gestolen kan worden. En zij kunnen op die dagen dan C2-crossen rijden."

 

"Als je een slimme organisator bent, dan betaal je het volle pond aan startgeld en evenaar je het prijzengeld van de Wereldbeker, wat overigens mag. Waarom zou dat niet kunnen?"

Je kunt de podcast met Adrie van der Poel hier beluisteren, maar natuurlijk ook waar je normaal je podcasts downloadt (iTunesSoundcloud of Spotify).