Waarom amateurclubs plots stoppen: "Niet iedereen heeft les geleerd"

  Benny Mazur is de secretaris-generaal van Voetbal Vlaanderen.

  De Belgische amateurvoetbalclubs vallen deze dagen als dominosteentjes. Al die clubs met financiële zorgen: het is een evolutie die al een tijdje aan de gang is. Wat is er aan de hand? Wij staken ons licht op bij Benny Mazur, de secretaris-generaal van Voetbal Vlaanderen, de Vlaamse vleugel van de voetbalbond.

  "Moeten clubs behoeden"

  "Wij hebben dit zien aankomen", begint Benny Mazur het gesprek met Sporza. "U herinnert zich vast en zeker nog de beruchte Panorma-uitzending van 7 jaar geleden waarin over zwart geld in het amateurvoetbal gesproken is."

   

  "In de nasleep daarvan zijn er beleidsmatig een aantal dingen bijgestuurd, maar niet alle clubs hebben hun les toen blijkbaar geleerd."

   

  De laatste jaren worden er ook alsmaar meer clubs overgenomen door buitenlandse investeerders. Het is begonnen in 1B, maar intussen ook schering en inslag in het amateurvoetbal. Daar kan je je vragen bij stellen, zegt Mazur.

   

  "Wij vinden dat we daar iets moeten aan doen, niet om het de clubs moeilijk te maken, maar juist om hen te behoeden voor gekke avonturen."

  Ook licenties in amateurvoetbal

  Voetbal Vlaanderen wil dat amateurclubs in de nationale reeksen aan een aantal voorwaarden moeten voldoen om aan een licentie te geraken, zoals de profclubs. Het gaat om evidente doelstellingen, aldus Mazur.

   

  "Clubs moeten de eigen jeugd meer kansen geven, een goede omkadering zoeken, financieel moeten ze de zaken correct aanpakken (bedrijfsvoorheffing, RSZ, BTW…). Het komt er in feite op neer dat we een eerlijke competitie willen."

   

  "We duwen clubs ook in de richting van een lokale verankering zodat ze in de juiste handen blijven. Daarom hebben we die licentie ontwikkeld, niet om een guillotine-politiek te voeren."

  We duwen clubs ook in de richting van een lokale verankering zodat ze in de juiste handen blijven.

  Benny Mazur

  Leven clubs boven hun stand?

  Wat nu met Duffel gebeurt, is dus geen alleenstaand geval. Je krijgt wel eens de indruk dat veel clubs boven hun stand leven.

   

  "Dat is een fenomeen dat we in veel sporten zien", beaamt Benny Mazur van Voetbal Vlaanderen, "zeker ook in het voetbal. Als federatie dragen we daar mee een verantwoordelijkheid in. Wij willen hen behoeden van de foute weg op te gaan."

   

  "Gaandeweg zullen we gaan naar minder clubs. Dat proces is al een tijdje aan de gang. De voorbije tien jaar is het aantal voetbalclubs bij ons gedaald van 1.000 naar 900. We zijn daar niet ongelukkig over."

   

  "Onderzoek toont aan dat grotere en beter georganiseerde clubs de problemen beter aanpakken. Op ons ledenaantal heeft dit geen invloed: die steeg in dezelfde periode met zo’n 20.000 spelers. Ze zijn gewoon verspreid over minder clubs."

  Benny Mazur: "De voorbije tien jaar is het aantal voetbalclubs bij ons gedaald van 1.000 naar 900. We zijn daar niet ongelukkig over."

  "Zowat alle clubs willen promoveren"

  In Vlaanderen heeft elk kerkdorp nog zijn eigen voetbalploeg. Dat is op zich sympathiek, maar dan spelen die ploegjes ook niet eens met jeugd uit het eigen dorp, maar er worden spelers gehaald uit de ruime omtrek, die je flink moet betalen om toch maar
  een reeks hoger te spelen.

   

  "Ik kan niet anders dan vaststellen dat er eigenlijk bijna niemand tevreden is. Zowat alle clubs zouden liever, ten koste van wat dan ook, een reeks hoger spelen, zelfs als dat niet haalbaar is. Maar we werken eraan", besluit Benny Mazur.

  VIDEO: Bekijk het interview met Benny Mazur

  Lees ook: