Waarom Van der Poel niet bij Lefevere is beland: "Patrick kreeg niet echt een kans"

  Adrie van der Poel

  In een nieuwe aflevering van de de Sporza Koers-podcast haalde Christophe Vandegoor Adrie van der Poel voor zijn microfoon. De ex-renner, veldritorganisator én papa van Mathieu van der Poel praat uitgebreid over het WK veldrijden, de vernieuwde Wereldbeker veldrijden, maar ook over zijn zoon en diens kansen om ooit de Tour te winnen.

  Je kunt de podcast met Adrie van der Poel hier beluisteren, maar natuurlijk ook waar je normaal je podcasts downloadt (iTunesSoundcloud of Spotify).

  "Patrick vroeg me waarom Mathieu voor 4 jaar had getekend"

  In het voorjaar waren er heel wat geruchten dat Mathieu van der Poel de overstap zou maken naar het Deceuninck-Quick Step van Patrick Lefevere. Heeft Lefevere niet hard genoeg aangedrongen? "Misschien niet", geeft Adrie van der Poel toe. "Mijn band met Patrick is altijd heel goed geweest. Hij heeft mijn carrière met 7 jaar verlengd. Daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor."

   

  "De contacten zijn altijd gebleven en ik heb hem - toen Mathieu 10 of 11 jaar oud was - een bericht gestuurd: "Ik heb hier een talentje". Toen Mathieu jaren later een grote koers won, kreeg ik een bericht terug. "Het oog van de kenner" stond er. Maar wij zijn op jonge leeftijd terechtgekomen bij de Roodhooftjes", doet papa Van der Poel het verhaal.

   

  "Zij stelden materiaal ter beschikking, eerst voor David en later voor Mathieu. Dat is ook altijd goed en correct verlopen en dan kon Mathieu op een gegeven moment een mooi contract tekenen voor 4 jaar. Patrick vroeg me waarom hij voor zo lang getekend had, maar wat moet ik anders doen?"

  Patrick heeft ook niet echt een kans gekregen, want hij wist niet dat Mathieu zou verlengen. Wij gaan ook geen 2 partijen tegen elkaar uitspelen. 

  "Mathieu mag doen en laten wat hij wil, dat speelt ook mee. Het draait niet om geld voor hem. Of het mountainbiken ook een rol heeft gespeeld? Dat klopt. Hij heeft eigen inbreng bij nieuw personeel of nieuwe renners. Niet dat ze hem altijd volgen, maar ze vragen wel zijn mening."


  "Hij is ook altijd netjes betaald en de Roodhoofts zijn altijd de eersten geweest om contracten in positieve zin niet te respecteren. Als hij een mooie overwinning behaalde, dan werd dat altijd bijgestuurd. Nu nog."


  Van der Poel verlengde zijn contract in augustus vorig jaar en ligt nu vast tot 2023. "En wat heeft het voor zin om iemand te benaderen die voor 4 jaar heeft getekend? Op dat vlak moet je ook respect hebben voor Patrick. Wij proberen een contract altijd te respecteren en dat weet hij ook."


  "Patrick heeft ook niet echt een kans gekregen, want hij wist niet dat Mathieu zou verlengen. Wij gaan ook geen twee partijen tegen elkaar uitspelen. Dat werkt niet, ook niet voor je naam op lange termijn, en dat doe je ook niet als je ergens goed zit."


  En Mathieu heeft nog een doel. "Uiteindelijk heeft Mathieu gezegd: "Het zou wel mooi zijn als we met dat kleine crossploegje kunnen uitgroeien tot een WorldTour-ploeg." Ik denk dat dat de ultieme ambitie is van de ploeg. Dat heeft tijd nodig. Maar er zijn nu toch ook al goeie renners bijgekomen."

  Beluister andere afleveringen van Sporza Koers podcast