Evenepoel grijpt de macht: "Nog 1 gevaarlijke dag: Alto de Colorado"

  " "

  De tijdrit over 15 km met op het eind een klimmetje lag de jonge Belg uitstekend.

  Remco Evenepoel heeft de macht gegrepen in de Ronde van San Juan in de tijdrit over 15 km op dag 3. "Het was een doel om zo goed mogelijk te doen: zowel qua ritwinst als klassement. En dat is aardig gelukt." De jonge Belg van Deceuninck-Quick Step gelooft in een goeie afloop, maar rekent zich nog niet rijk.  "Het waait hier langs alle kanten."

  "Tijdrit was doel en is aardig gelukt"

  "Er was superveel wind, maar mijn sterke punt is aerodynamica"

  Het was Evenepoels allereerste overwinning in zijn Europese tijdrittrui. Maar hij mocht het podium niet op door de storm die losbarstte in aankomstplaats Punta Negra. "Dat is zeker geen ontgoocheling", lachte de jonge Belg bij onze man in Argentinië. "Ik ben tevreden met wat er vandaag gebeurd is."

   

  Evenepoel leidt in het klassement met een dikke halve minuut. "Ik kan nu iets rustiger naar Colorado gaan met die redelijk grote voorsprong." Daar ligt vrijdag de aankomst van de koninginnenrit op een col van 1e categorie. "Een seconde of 10 zou toch iets anders zijn."

   

  Het waren moeilijke omstandigheden onderweg, met een storm die in aantocht was, blijkbaar gebruikelijk in die streek: "Er was superveel wind. Dat heb ik ook gevoeld, zeker boven op de dijk was er strakke kopwind. Maar ik heb me zo klein mogelijk proberen te maken. Dat is mijn sterke punt: ik ben heel aerodynamisch."

   

  Het parcours van 15 km  met een klimmetje op het eind was een kolfje naar zijn hand: "Ik was gewoon redelijk goed. Het was een tijdrit die me goed lag. Eerst lang rechtdoor vlak en daarna nog die klim erin. Ik denk dat ik op de klim zeker nog ben uitgelopen op iedereen. Dus dat is positief."

  Er was een strakke kopwind, maar ik heb me zo klein mogelijk proberen te maken.

  "Alto de Colorado is 1 lange tijdrit, maar het kan hier nog van alle kanten waaien"

  Evenepoel kan al concluderen dat hij een uitstekende winter achter de rug heeft: "Toch wel. Ik voelde dat ik goed was vandaag, maar je voelt toch ook dat je nog niet in topvorm bent. Voor iedereen is het nog maar de start van het seizoen. Maar dit kunnen ze mij toch al niet afnemen", glunderde het talent van Deceuninck-Quick Step.

   

  Met Filippo Ganna zette Evenepoel de wereldrecordhouder achtervolging op meer dan een halve minuut: "Ik wist dat hij de enige gevaarlijke klant was. Vanaf het moment dat hij binnen was, heb ik de wedstrijd niet echt meer gevolgd."

   

  Ganna zien finishen was trouwens een huzarenstukje, want alles begon weg te waaien rond de hot seat waar Evenepoel zat: "Ik wou zeker nog de finish van Ganna zien. Er heerste wat chaos, want er waren niet veel tv's in de perszaal en de viproom. Het signaal was weggevallen. Ik vond gelukkig net op tijd nog een stoel en ging weer voor het grote scherm zitten. Ganna moest toen nog 400 meter afleggen. Na zijn aankomst ben ik meteen vertrokken."

   

  Wordt veteraan Oscar Sevilla, 3e in het klassement op ruim 1 minuut, nu Evenepoels gevaarlijkste tegenstander op de Alto de Colorado? "Ik denk dat iedereen die in de top 5 staat nog gevaarlijk is, ook al is de afstand redelijk groot."

   

  Evenepoel gelooft er wel in, maar rekent zich nog niet rijk: "Colorado is eigenlijk één lange tijdrit. Maar het kan hier ook van alle kanten waaien, dus er kunnen nog waaierkoersen komen. Alles kan nog. Het belangrijkste zal zijn om altijd die 3 kilometerzone binnen te komen en hopelijk zonder valpartijen. Voor mij is er nog 1 belangrijke dag: dat is Colorado. De andere dagen wordt het normaal een sprint."

  "Op rustdag vieren met de 2e taart van mijn verjaardag"

  Nu Julian Alaphilippe ziek naar huis is, draagt Evenepoel de druk van de ploeg. De Fransman was een goeie hulp geweest. "Zeker, maar dat zijn situaties die last minute veranderen. Het seizoen is nog lang. Nu al over de limiet gaan met een mindere maag kan alleen maar negatief werken."

   

  Gevierd is er nog niet binnen de ploeg. "Ik ben redelijk laat toegekomen. Overmorgen is het rustdag en we hebben nog een 2e taart van mijn verjaardag over. Misschien delen we dan nog wel een stukje met iedereen."  

  De finish van Evenepoel:

  Rittenschema Ronde van San Juan (Arg/2.Pro)
          winnaar leider
  rit 1 26/01 San Juan - San Juan 164 km Barbier Barbier
  rit 2 27/01 Pocito - Pocito 169 km Gaviria Gaviria
  rit 3  28/01  Ullum - Punta Negra (tijdrit) 15,2 km Evenepoel Evenepoel
  rit 4 29/01 San José de Jáchal - Villa San Agustín 186 km Gaviria Evenepoel
    30/01 rustdag      
  rit 5 31/01 San Martin - Alto Colorado 170 km Florez Evenepoel
  rit 6 01/02 Autodromo El Villicun - Autodromo El Villicun 175 km Stybar Evenepoel
  rit 7 02/02 San Juan - San Juan 141 km Gaviria Evenepoel