Kompany pleit voor meer diversiteit: "Bij Anderlecht kan ik barrières doen vallen"

  Vincent Kompany op de studiedag van FIFPro.

  24 uur in 1 dag: die vlieger lijkt niet op te gaan voor Vincent Kompany (33). De inspirator van RSC Anderlecht engageert zich ook voor FIFPro, de internationale spelersvakbond. Kompany gaf op een bijeenkomst van de Player Council in Brussel zijn visie over diversiteit in het voetbal, de overvolle kalender en de stem van de spelers.

  Vincent Kompany geeft zijn visie over wat er anders moet in het voetbal

  "Diversiteit verplichten op de allerhoogste echelons"

  Vincent Kompany is een van de uithangborden van een kerngroep van de internationale spelersvakbond FIFPro. Ook onder meer Giorgio Chiellini (Juventus) en Eiji Kawashima (ex-Standard) wisselen hun ideeën uit en willen de positie van profvoetballers versterken. Na een ontmoetingsdag in Brussel gaf Kompany vandaag een woordje uitleg.

   

  "Het gaat over meer dan alleen maar rechten van rijke professionele spelers", getuigt Kompany. "Het gaat over de samenleving en de rol van het voetbal daarin. Er zijn een heel aantal onderwerpen waar we veel sterker uitkomen als we het samen aanpakken, zoals discriminatie en de groei van het vrouwenvoetbal."

   

  Discriminatie is een van de stokpaardjes van Kompany. "Er is nul toegang tot de bestuursorganen. Er wordt een debat gevoerd over racisme, maar de beslissingen worden genomen door mensen die al eeuwenlang in die posities zitten. Het is wurgend en het is toepasbaar op alle sectoren in heel Europa."

   

  "Anderlecht is op dat vlak, en dat is het enige wat ik wil zeggen over RSCA, een beetje uniek. De rol die ik intern simpelweg kan hebben is om veel barrières te doen vallen, door aanwezig te zijn en door me op een professionele manier te gedragen. Ik hoef niet te zeggen om niet racistisch te zijn. Met mijn positie heb ik toch wel autoriteit. Dat is in Europa bijna onmogelijk voor iemand van een andere etnische afkomst."

   

  "Zolang het debat over racisme en discriminatie niet uitgebalanceerd is vanaf het begin, zullen we nooit de juiste oplossingen vinden. We moeten diversiteit verplichten op de allerhoogste echelons en een gezond traject neerleggen voor mensen die in die posities willen geraken, zodat het geen vriendenclub blijft."

   

  "Als je helemaal onderaan begint, zoals ik, dan weet je dat je minder kansen hebt en is het erg hard om gemotiveerd een volkomen burger te zijn van een land waar je veel minder perspectieven hebt."

  We moeten diversiteit verplichten op de allerhoogste echelons en een gezond traject neerleggen voor mensen die in die posities willen geraken, zodat het geen vriendenclub blijft.

  Vincent Kompany

  Wat met de overvolle kalender? "Je hebt maar één lichaam. Op naar een ruimere kern"

  Een ander heet hangijzer is de propvolle kalender waar clubs mee geconfronteerd worden. "We hebben één lichaam", argumenteert Vincent Kompany. "Of je het nu in 100 of 15 jaar opdoet, het is één lichaam."

   

  "Ik begrijp deels dat men meer matchen wil. Maar dan moeten er meer spelers beschikbaar gemaakt worden. Denk dan aan een kern van 40 spelers, niet van 25. Je moet dan denken aan een cap, een beperking, die wetenschappelijk beoordeeld moet worden. Zo heb ik in 2-3 jaar tijd slechts 2 keer 7 dagen fysieke vakantie gehad."

   

  Moeten meer spelers hun stem dan laten horen? "Ik denk niet dat we genoeg als een groep spreken. Het is niet georganiseerd genoeg. Je kunt ook veel verliezen als je alleen spreekt. Daar kan de FIFPro bij helpen. De spelers geven er alleszins om, maar dit is een manier om het samen te doen."

  Bekijk het interview met Kompany: