VIDEO: Huiszoekingen bij Standard-preses Venanzi en op Sclessin: "Wij zijn sereen"

  Bruno Venanzi.

  De politie van Luik heeft vanmorgen vroeg een huiszoeking gedaan bij Bruno Venanzi, de voorzitter van Standard. Volgens onze informatie gebeurde dat op vraag van het Federaal Parket en in het kader van het onderzoek naar voetbalmakelaar Christophe Henrotay. De speurders zakten ook af naar Sclessin, de thuisbasis van de voetbalclub uit Luik.

  Christophe Henrotay is een goeie vriend van Bruno Venanzi én een invloedrijke makelaar bij Standard. 

   

  Venanzi wordt verdacht van onregelmatigheden bij enkele transfers die Henrotay voor Standard heeft gedaan, die van Christian Luyindama, Sambou Yatabaré en Collins Fai. Maar intussen zegt het parket dat er - op dit moment in elk geval - niemand in verdenking of in beschuldiging gesteld is. Er is ook niemand, ook Venanzi niet, van zijn vrijheid beroofd.

   

  Het gerecht onderzoekt de commissielonen die Henrotay ontvangen heeft en het gerecht bekijkt ook of er bij deze transfers zogenaamde "retro-commissies" zijn betaald aan een aantal betrokkenen. Bruno Venanzi wordt ook verdacht van witwaspraktijken en fiscale fraude.

   

  Deze zaak heeft niets te maken met "Operatie Zero", het grote voetbalschandaal dat in oktober 2018 losbarstte met de makelaars Dejan Veljkovic en Mogi Bayat als spilfiguren. Ook het onderzoek naar onregelmatigheden bij de transfer van Junior Edmilson van Standard naar Qatar, dat gisteren aan het licht kwam, staat hier los van.  (lees voort onder de foto)

  Verslag in het Journaal:

  Het onderzoek naar Christophe Henrotay

  Christophe Henrotay, de makelaar van onder anderen Thibaut Courtois en Yannick Carrasco, werd in september van vorig jaar aangehouden en in verdenking gesteld voor witwaspraktijken, private corruptie, bendevorming en valsheid in geschrifte. Bij huiszoekingen in zijn woonplaats Monaco legde de politie beslag op 7 miljoen euro, 3 luxe sportauto’s en 2 appartementen.


  Eerder, in april 2019, waren er in het kader van dat onderzoek al huiszoekingen in ons land bij Anderlecht, in Neerpede, en bij de Belgische voetbalbond. Het parket zocht toen naar onregelmatigheden bij de transfers van Aleksandar Mitrovic en Chancel Mbemba, allebei van Anderlecht naar Newcastle vertrokken.


  Henrotay werd vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 250.000 euro, het Belgische gerecht wacht sindsdien op zijn uitlevering aan ons land. Een andere verdachte, Christophe Cheniaux, schoonbroer en naaste medewerker van Henrotay, zat een tijd in de cel in Brussel, maar is intussen vrijgelaten.

  Lees ook: Wie is voetbalmakelaar Christophe Henrotay?

  Duiding door Peter Vandenbempt: "Nog niemand in beschuldiging gesteld"

  Advocaat Henrotay: "Mijn cliënt is niet betrokken bij enige vorm van fraude"

  Momenteel zijn er weinig tot geen reacties te rapen in de zaak. De advocaat van Christophe Henrotay, meester Dimitri de Béco, reageerde heel kort: ""Mijn cliënt wacht nog steeds op zijn uitlevering vanuit Monaco. Hij weet niet waarvan meneer Venanzi beschuldigd wordt, maar hij bevestigt dat hij niet betrokken is geweest bij enige vorm van fraude, ook niet met meneer Venanzi."

  Standard: "Sereen, want niets ten laste gelegd"

  Standard bevestigt in een kort persbericht dat er vanochtend huiszoekingen plaatsvonden: "Op bevel van een Brusselse onderzoeksrechter in de installaties van de club en de woonplaats van voorzitter Bruno Venanzi in het kader van een lopend onderzoek naar spelersmakelaar Christophe Henrotay."

   

  "Door hun nauwe samenwerking met de gerechtelijke autoriteiten willen Standard en zijn voorzitter justitie zo goed mogelijk helpen met de voortgang van het onderzoek. De club hoopt dat er zeer snel duidelijkheid zal zijn."

   

  "Onze club en Bruno Venanzi zijn sereen omdat er hen niets ten laste wordt gelegd in het  kader van dit onderzoek. Bovendien kan er tijdens een lopend onderzoek geen verdere informatie gegeven worden door het geheim van het onderzoek." Om 11.15u zaten de huiszoekingen erop.

  De club hoopt dat er zeer snel duidelijkheid zal zijn.

  Standard

  Beelden van de speurders die toekomen op Sclessin: