"Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar voor profvoetballers van Anderlecht"

  Peter Vandenbempt analyseert speeldag 23.

  Nog maar eens stof tot nadenken in Anderlecht, dat zondag een draak van een wedstrijd afwerkte op Cercle Brugge. Ondanks de driepunter bood coach Vercauteren na afloop zijn excuses aan voor de erbarmelijke vertoning. Daar gaat Peter Vandenbempt vandaag dieper op in tijdens zijn wekelijkse analyse van het afgelopen voetbalweekend.

  Het zal ook voor Vercauteren een raadsel zijn

  Anderlecht was vorige week heel goed tegen Club Brugge, net daarom is die collectieve wanprestatie van gisteren tegen Cercle onbegrijpelijk en ook onaanvaardbaar voor profvoetballers van Anderlecht.

   

  Zelfs na die late Brusselse goals en 3 levensbelangrijke punten in de strijd om POI bleven de fans na de wedstrijd "Shame on you" zingen.

   

  Dat is het omgekeerde van wat ze de voorbije maanden gedaan hebben, namelijk blijven applaudisseren en zingen na weer een nederlaag of puntenverlies, precies omdat ze goed voetbal gezien hadden van een jong elftal in opbouw.

   

  Ik vond vooral het gebrek aan beleving, overtuiging en het besef van het belang van deze wedstrijd stuitend. Ik denk ook dat het voor coach Frank Vercauteren een raadsel is.

   

  39% balbezit in de eerste helft tegen de allerlaatste, 1 doelpoging tegenover 14 aan de rust: ik kan dat toch niet meteen plaatsen in de vooruitgang van het proces waarover bij Anderlecht altijd gepraat wordt.

   

  Op deze manier zal Anderlecht het - ondanks een gunstig programma de volgende weken - toch niet halen, denk ik. Zoveel meeval als gisteren op Cercle zal Anderlecht niet elke week hebben. 

   

  Zo'n prestatie net in het weekend ook waarin de mooiste en sierlijkste voetballer die ooit in het Astridpark gespeeld heeft overleden is... Robbie Rensenbrink zou tranen tekortgekomen zijn om deze prestatie van Anderlecht te bewenen. 

  Cercle doet me almaar meer denken aan het OHL van enkele jaren terug

  Er viel gisteren wel heel veel goeds te vertellen over Cercle Brugge. Respect voor Robbie Rensenbrink met werkelijk een muisstille minuut stilte voor de aftrap, een aangrijpende ovatie in minuut 16 als steunbetuiging voor de ongelukkige doelman Van Damme die tegen leukemie vecht: prachtig was dat allemaal.

   

  En ook goed, aanvallend voetbal met lef. Een hele wedstrijd hebben ze kansen gehad en ze zouden oververdiend gewonnen hebben, maar toch hebben ze opnieuw verloren, opnieuw door individuele fouten. Dat komt altijd terug in het slot van een wedstrijd. Het is al de 6e keer dit seizoen dat Cercle een resultaat uit handen geeft in die laatste paar minuten: dat is 10 punten kwijt.

   

  Okay, ze hebben er zelf ook 4 gewonnen in de slotfase, maar dat maakt nog altijd 6 punten. Ik hoef niemand uit te leggen waar Cercle met die extra punten zou staan. Voor de 7e keer in 9 nederlagen onder Bernd Storck verliest Cercle met slechts één doelpuntje verschil. Het doet mij almaar meer denken aan het OH Leuven van enkele jaren geleden dat onder Emilio Ferrera zeer aantrekkelijk en spectaculair voetbal bracht, maar er toch uitgevallen is.

   

  De manier waarop het gisteren voor Cercle verliep, is zeer onrechtvaardig en zuur. De frustratie van Bernd Storck is begrijpelijk, maar gelijk had hij eigenlijk niet. De VAR heeft gekeken en terecht geoordeeld dat het twee keer geen hands was. Storck kent blijkbaar de regels ook niet, want in zo'n geval moet de VAR de ref niet roepen om toch een keer te komen kijken wat hij ervan vindt. Neen, dat doen ze enkel bij een clear error.

   

  Zijn uitspraak achteraf dat "als men Cercle Brugge niet meer in 1e klasse wil dat men dat dan nu duidelijk moet zeggen", dat is natuurlijk nonsens. Maar ik zou zeggen: in de emotie na de wedstrijd moet hem die uitspraak misschien toch maar vergeven worden.

  Kans voor Bayat om te tonen dat hij zijn 2 petten kan managen

  Ook in Charleroi zijn ze boos. Bij een 1-0-voorsprong werd hun partij tegen KV Mechelen stopgezet. Die bonus zijn ze nu kwijt. 

   

  Het is simpel: het staat zo in het reglement. Artikel 1.428 zegt dat als een wedstrijd stopgezet wordt wegens onbespeeldbaarheid van het veld (en mist hoort daar bij), dan moet die match herspeeld worden op de eerste vrije datum, en vanaf het begin bij 0-0.

   

  Ik vind dat laatste totaal verkeerd, want bijvoorbeeld in Nederland, Italië en Spanje hernemen ze de wedstrijd waar die stopgezet is met de score van dat moment. Dát is correct.

   

  Maar Charleroi gaat nu toch in beroep tegen het reglement bij de Geschillencommissie en dat is zeer interessant. Want de voorzitter van Charleroi is dezelfde als die van de voetbalbond, namelijk Mehdi Bayat. Hij wil dat het reglement veranderd wordt, las ik in de kranten. Wel, ik ook, zou ik zeggen. Maar dat had hij dan misschien al wat eerder moeten bedenken en niet op het moment dat zijn eigen club er door benadeeld wordt.

   

  Over de nieuwe datum, 4 februari, kunnen ze misschien nog discussiëren. Een weekje later kan ook nog, zodat ze geen twee weken na elkaar op een woensdag een competitiewedstrijd moeten inhalen, maar ik ben wel benieuwd, want secretaris Pierre-Yves Hendrickx heeft gezegd dat Charleroi desnoods naar het BAS stapt. 

   

  Dat zou pas zeer kwalijk zijn, want dat durft al eens aan te slepen. Dan moeten we bij wijze van spreken de play-offs gaan spelen tijdens het EK voetbal. Enfin: het is een goeie gelegenheid voor Mehdi Bayat om te tonen dat hij de twee petten die hij draagt perfect kan managen.

  Je voelt aan alles dat Gent nog in de titel gelooft

  AA Gent was sensationeel tegen KRC Genk, zou ik zeggen: 4-1. Het voetbal van Gent was bij momenten adembenemend: pressing, tempo, balcirculatie, fraaie aanvallen, een resem kansen en heerlijke goals .

   

  Met Vadis Odjidja die, denk ik, nooit beter en bepalender speelde dan nu. Sven Kums is op kampioenenniveau, heb ik de indruk. De flanken zijn creatief offensief en voorin is de weelde abnormaal. Met Jaremtsjoek is Gent zijn topschutter voor enkele maanden kwijt, maar hij is al bijna vergeten: Bezoes op de nummer 10, David een rijtje hoger en heel sterk, nieuweling Niangbo maakte een goeie eerste indruk enzovoort.

   

  Ik denk dat Gent op dit moment misschien wel de voetballend aantrekkelijkste ploeg is, vaak overrompelend sterk in eigen huis. En je voelt aan alles - wat zeer boeiend is - dat ze geloven dat de titel nog kan. Dat Club Brugge na Nieuwjaar zijn wedstrijden moeilijker wint, of zelfs niet wint zoals de voorbije twee tegen Zulte Waregem in de beker en gisteren in Kortrijk, sterkt hen in dat geloof.

  Peter Vandenbempt