• home
  • video
  • pas verschenen

    Basketbalicoon Kobe Bryant komt om het leven in helikoptercrash, ook zijn dochter overlijdt

    Kobe Bryant

    In 2016 nam Kobe Bryant afscheid als speler.

    Vreselijk nieuws vanuit de Verenigde Staten: Kobe Bryant (41) is overleden. De voormalige basketbalspeler kwam om het leven in een helikoptercrash. Ook Bryants dochter Gianna (13) en nog 7 inzittenden overleefden het ongeluk niet.

    Kobe Bryant stortte met zijn privéhelikopter neer in de stad Calabasas in Californië. In totaal zijn 9 mensen om het leven gekomen: de piloot en 8 inzittenden.

     

    Bryant was onderweg met zijn 13-jarige dochter Gianna. Ook een ploeggenote van Gianna zat in de helikoper, net als haar mama of papa.

    Kobe en Gianna Bryant

    Kobe en Gianna Bryant.

    De crash vond plaats om 9.47u plaatselijke tijd. De brandweer was snel ter plaatse om het vuur te blussen, maar overlevenden waren er niet.

     

    Bryant had 4 dochters: Natalia, Gianna, Bianka en Capri. Die laatste is nog geen jaar oud.

    Kobe Bryant was op weg naar de Mamba-academie, een basketbalcomplex dat zijn bijnaam draagt. Alle wedstrijden werden er afgelast.

    5x NBA-kampioen en 2x olympisch goud

    Kobe Bryant is één van de meest succesvolle spelers in de NBA-geschiedenis. Met de Los Angeles Lakers werd hij 5 keer kampioen (2000, 2001, 2002, 2009 en 2010). Met de Amerikaanse ploeg won hij goud op de Olympische Spelen van 2008 en 2012.

     

    In 2016 zette Bryant een punt achter zijn basketbalcarrière die hij volledig bij de Lakers doorbracht (van 1996 tot in 2016).

     

    In 2008 werd "The Black Mamba" tot Most Valuable Player van de NBA uitgeroepen, in 2009 en 2010 was Bryant de MVP van de NBA-finale. 18 keer maakte hij deel uit van de All Stars.

    Gisteren had Kobe Bryant LeBron James nog gefeliciteerd. De huidige ster van de LA Lakers had meer punten gemaakt dan Bryant in zijn carrière.

    Topschutters aller tijden in de NBA
    1. Kareem Abdul-Jabbar 38.387 punten
    2. Karl Malone 36.928
    3. LeBron James * 33.655
    4. Kobe Bryant 33.643
    5. Michael Jordan 32.292
    6. Dirk Nowitzki 31.560
    7. Wilt Chamberlain 31.419
    8. Shaquille O'Neal 28.596
    9. Moses Malone 27.409
    10. Elvin Hayes 27.313
    * = nog actief

    LeBron James barst in tranen uit

    Steekkaart Kobe Bryant

    geboortedatum: 23 augustus 1978
    geboorteplaats: Philadelphia (Verenigde Staten)
    lengte: 1,98 meter
    positie: basketbal/shooting guard

    team: Los Angeles Lakers (1996-2016)

     

    Palmares:

    • NBA-kampioen (2000, 2001, 2002, 2009, 2010)
    • NBA-finalist (2004, 2008)
    • beste speler (MVP) van het reguliere seizoen 2007-2008
    • MVP van de finales 2009 en 2010
    • Topschutter in 2005-2006 (35,4 ptn gemiddeld) en 2006-2007 (31,6 ptn)
    • 18 selecties All Star Game
    • MVP All Star Game (2002, 2007, 2009, 2011)
    • puntenrecord in een wedstrijd: 81 (tegen Toronto op 22 januari 2006)
    • olympisch kampioen in 2008 en 2012
       

    Meer:

    Kobe Bryant groeide op in Italië waar zijn vader toen speelde. Hij sprak vlot Italiaans en supporterde voor de voetbalclub AC Milan.

    Eerste beelden van de helikoptercrash waarin Kobe Bryant om het leven is gekomen

    Retro 2009: In het spoor van Didier Mbenga bij Kobe Bryant en de Lakers

    Fans en (oud-)spelers kunnen het nauwelijks geloven:

    2x 24 seconden geen basketbal in de NBA

    Ondertussen gaan de matchen in de NBA wel door. Of toch niet helemaal. De wedstrijd tussen de San Antonio Spurs en de Toronto Raptors begon met een moment van stilte.

    Daarna lieten beide ploegen allebei de shotklok 24 seconden wegtikken. 24 was het rugnummer van Kobe Bryant. Het publiek en de reservespelers reageerden met een staande ovatie.