• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Rensenbrink was een geweldige dribbelaar en lieve man"

  Rensenbrink overleed aan een spierziekte.

  Rensenbrink overleed aan een spierziekte.

  Een icoon van het Belgische voetbal is niet meer. Zaterdagavond raakte het nieuws van het overlijden van Robbie Rensenbrink bekend. Peter Vandenbempt maakt een diepe buiging voor de Nederlander.

  "Op grote momenten leverde hij altijd af"

  Robbie Rensenbrink verloor vrijdagavond de strijd tegen de spierziekte PSMA. De Nederlander werd 72 jaar. "Zijn overlijden valt ons koud op het dak", reageerde Peter Vandenbempt tijdens zijn commentaar bij de wedstrijd tussen AA Gent en Genk op zaterdagavond, toen het nieuws bekend raakte.

   

  "Het is allesbehalve overdreven te zeggen dat Rensenbrink een icoon van Anderlecht was. Hij heeft in zijn carrière wel even voor Club Brugge gevoetbald, maar tussen 71 en 80 was hij de grote attractie van Anderlecht. Met zijn typische slepende beweging."

   

  "De slangenmens werd hij genoemd. Hij was een geweldige dribbelaar. Hij had een fijne techniek, maakte doelpunten, is ook topschutter geweest, heeft de Gouden Schoen gewonnen en stond er altijd op grote momenten."

   

  "Hij ging niet altijd graag in Beringen voetballen op een mistige zaterdagavond, maar op de grote momenten leverde hij altijd af. En dat was in een tijd dat Anderlecht, en bij uitbreiding andere Belgische clubs, Europese top waren."

   

  "De wedstrijd die voor altijd in mijn geheugen staat gegrift, misschien wel zijn beste
  wedstrijd ooit, is de finale van de Beker voor Bekerwinnaars tegen Austria Wien in het Prinsenpark in Parijs. Gille Van Binst scoorde twee keer, maar het was toch ook de finale van Rensenbrink."

   

  "Hij maakte ook twee doelpunten en de trainer van de tegenstander zei achteraf, toch als ik het me goed herinner, dat Rensenbrink de beker ook op een been had gewonnen. Dat moest dan wel zijn linkerbeen zijn."

  "Rensenbrink had Oranje wereldtitel kunnen bezorgen"

  Robbie Rensenbrink wordt beschouwd al een van de beste, misschien wel de allerbeste buitenlander die ooit op Belgische voetbalvelden te bewonderen was. "Het was een periode dat Nederlanders bij ons kwamen spelen. Een periode waarin België een vooraanstaande competitie was en onze clubs basisspelers had van landen die de finale van het WK speelden", vertelt Peter Vandenbempt.

   

  "Je mag niet vergeten dat Rensenbrink Nederland, net als Arjen Robben vele jaren
  later (in 2010), de wereldtitel had kunnen bezorgen. Dat was in 1978. Het was niemand minder dan Rensenbrink die bij een 1-1-stand tegen Argentinië de bal tegen de paal tikte. Nadien werd Oranje geveld door Mario Kempes."

   

  "Rensenbrink was een grootheid uit het Nederlandse voetbal. De hele paars-witte familie zal in diepe rouw zijn. Ik heb hem de voorbije jaren op enkele evenementen kunnen interviewen en het was ook een heel zachte, lieve man. Iemand die alleen maar wilde vissen. Dat was zijn grote hobby."

   

  "Dat is het beste beeld dat je van hem kan schetsen. Iemand die bescheiden was en geen grote praat te ontlokken viel. Hij heeft ook nooit een trainercarrière geambieerd of zich opgedrongen als analist. Daarvoor was hij te bescheiden en misschien te timide."

   

  "Mijn medeleven aan de Anderlecht-familie en zijn eigen familie."

  Rensenbrink heeft nooit een trainercarrière geambieerd of zich opgedrongen als analist. Daarvoor was hij te bescheiden en misschien te timide.

  Jan Mulder: "Ik verlies een vriend"

  Jan Mulder was landgenoot en ploegmaat bij Anderlecht van Robbie Rensenbrink. Hij reageerde in de studio van Play Sports. “Ik verlies een vriend. Ik zou hem vandaag nog opzoeken. We hebben altijd contact gehouden. Ik belde gisteren naar zijn vrouw om af te spreken hoe laat ik zou komen, maar ze zei dat het niet meer nuttig was."

   

  "Hij was weggezakt in een coma. Het is raar om te zeggen, maar dat was misschien ook goed. Hij kon bijvoorbeeld niet meer eten. Een maand geleden heb ik hem voor het laatst gesproken. Hij bleef vrolijk, ook al had hij het zo moeilijk.”

   

  “Rensenbrink was uiteraard een schitterende voetballer. Hij was sierlijk als de pest, maar ook heel efficiënt. Hij was een soort Arjen Robben avant la lettre met die lange slalom. Als hij scoorde, dan maakte hij geen grote sier, hij ging meteen weer naar zijn plaatsje. Hij was als mens heel bescheiden. Grote klasse.”