• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt over BeNeLiga: "Tegen Europese supercompetitie kun je je enkel wapenen met schaalvergroting"

  Club Brugge en Ajax

  Krijgen we binnenkort 2 keer per jaar een match tussen Club Brugge en Ajax.

  Steeds meer clubs uit België en Nederland lijken het idee van een BeNeLiga genegen te zijn. Op de Nederlandse radiozender BNR vertelt voetbaljournalist Peter Vandenbempt hoe de kaarten op dit moment liggen.

  De bevindingen van het tweede rapport worden hier in België aangekondigd als een soort doorbraak. Het probleem voor ons als journalisten is evenwel dat de mensen uit België die om de tafel zaten blijkbaar een andere lezing hebben van de vergadering dan de mensen uit Nederland.

   

  Maar hier denken ze dus dat het project al vergevorderd is. We praten er al 20 jaar over, maar zo gedetailleerd als nu was het in ieder geval nog nooit. Er komt nu een 3e fase aan, die nog meer op de details ingaat: contacten met overheden, belastingtechnisch, politici polsen, onderzoek naar de veiligheid, reglementen op elkaar afstemmen,...

   

  In die 3e fase zullen ook de fans bevraagd worden, maar het zal me benieuwen of het toch zal doorgaan als blijkt dat een grote meederheid het niet ziet zitten.

   

  Hier in België wordt in ieder geval op geen enkel moment en op geen enkele manier rekening gehouden met de fans. Er zijn al 10 jaar play-offs, waar het overgrote deel van de fans altijd tegen is geweest, maar toch worden die gewoon behouden. En de fans blijven naar het stadion komen, omdat de liefde voor het voetbal overwint.

  "Aantal Europese tickets zou behouden blijven"

  Financieel moet de BeNeLiga sowieso een voltreffer worden. Het onderzoeksbureau spreekt over mediarechten van 250 à 400 miljoen euro, wat een forse verhoging van de huidige rechten zou zijn, maar wat ook bijlange na niet in de buurt komt van de Premier League of La Liga.

   

  Een Europese supercompetitie lijkt onafwendbaar en daar kun je je alleen met schaalvergroting tegen wapenen. Blijkbaar worden elders ook gesprekken gevoerd, bijvoorbeeld tussen Bulgarije en Hongarije en zelfs Spanje en Portugal.

   

  Ik hoor ook dat de Europese voetbalbond dit soort schaalvergroting genegen zou zijn en als die nieuwe competitie een hoger niveau zou halen, dat het aantal tickets voor Europa die België en Nederland nu samen hebben, behouden zou blijven.

  "Denk dat Ajax, PSV en Feyenoord liever tegen Anderlecht of Club spelen dan tegen staartploeg"

  Niet alleen financieel, maar ook sportief moet de BeNeLiga een verbetering worden. Als je de beste ploegen van 2 landen bij elkaar voegt, krijg je sowieso een sterkere competitie, daar bestaat geen discussie over.

   

  De Belgische topclubs hebben steeds minder een boodschap aan wedstrijden tegen lager geklasseerde ploegen, die vaak in handen van buitenlandse investeerders zijn en die moeite hebben om te overleven.

   

  Ik denk ook dat het voor Nederlandse clubs als Ajax, PSV en Feyenoord interessanter is om te voetballen tegen Anderlecht, Club Brugge en Antwerp dan tegen ploegen uit de staart van de ranking.

   

  Je hoort vaak het argument dat niemand in Nederland op Gent-Genk zit te wachten, maar supporters van Ajax zijn ook niet bezig met AZ-Utrecht. En Gent-Genk kan wel interessant zijn als blijkt dat die match belangrijk is voor de positie van je club.

   

  Het is wel belangrijk dat je goed zorg draagt voor de clubs die uit de boot vallen. Zij moeten die leuke affiches tegen de topclubs missen. Hoe kun je het voor hen toch nog leefbaar maken? Het idee is om hen niet alleen financieel te compenseren, maar hen ook een sportieve uitdaging als wortel voor te houden. De kampioen van de eigen competitie zal promoveren en de nummer 2 speelt ook play-offs tegen de voorlaatste van je eigen land.

   

  Peter Vandenbempt

  Meer over de BeNeLiga