Belgian Supporters: "BeNeLiga is potentieel schadelijk voor Belgische voetbalcultuur"

  Spelen Ajax en Club Brugge binnenkort tegen mekaar in een BeNeLiga?

  Belgian Supporters, het overkoepelende orgaan van Belgische voetbalsupporters, wordt niet warm van een eventuele BeNeLiga. "We zitten met veel vragen en heel weinig antwoorden", zegt voorzitter Eddy Jansis.

  Belgian Supporters hekelt vooral de onduidelijkheid rond het BeNeLiga-dossier, dat gedragen wordt door de Belgische G5 (AA Gent, Club Brugge, Racing Genk, Anderlecht en Standard) en zes Nederlands topclubs (Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en Vitesse). 

   

  "De plannen duiken steeds vaker op, maar veel wijzer worden we er niet van", zegt Eddy Jansis, voorzitter van Belgian Supporters. "Wat er exact in de studie van Deloitte staat, weten we niet. Hebben ze bijvoorbeeld rekening gehouden met de verregaande gevolgen op vlak van veiligheid?"

   

  "En wat met fanbeleving? Welke maatstaf zal gehanteerd worden om te bepalen wie er wel en niet bij mag? Hoe ga je om met de Europese tickets? Veel vragen dus en heel weinig antwoorden."

   

  De Belgische voetbalfans zitten volgens Jansis niet te wachten op een BeNeLiga. "Ik begrijp dat Anderlecht-Ajax een boeiendere affiche is dan pakweg Anderlecht-Kortrijk, maar is er in die studie ook rekening gehouden met de reistijden en de hoge veiligheidsmaatregelen in Nederland?"

   

  Belgian Supporters wil de krachten bundelen met het Nederlandse Supporterscollectief om "zwaarder op het debat te kunnen wegen". "Een BeNeLiga is potentieel schadelijk voor de Belgische voetbalcultuur", concludeert Jansis.