Edward Theuns: "We zijn erop gebrand om dit voorjaar te tonen dat we het wel kunnen"

  Edward Theuns op stage op Mallorca.

  Het voorjaar van 2019 was niet het voorjaar van Trek-Segafredo, maar de Amerikaans-Italiaanse ploeg begint in 2020 met een propere lei en vooral met veel ambitie en enthousiasme. Edward Theuns (28) moet mee de kar trekken bij Trek. "We zijn heel gemotiveerd en de wereldtrui van Mads Pedersen draagt daar alleen maar toe bij."

  "Andere strategie met hoogtestage op Tenerife"

  Sporza kreeg Edward Theuns aan de lijn na een "geslaagde stage" op Mallorca. "De laatste dagen was het weer een beetje minder, maar dat hebben we opgelost met trainingen op de rollen en op de piste. We hebben zeker niet te veel trainingsarbeid verloren", vertelt de Oost-Vlaming.

   

  "Ik ga binnenkort nog 2 weken op stage naar Tenerife en dat trainingsblok vormt het laatste opstapje richting het seizoen. Ik begin er in de Ronde van de Algarve aan en heb dus nog enkele weken om de scherpe kantjes bij te schaven."

   

  "Het gevoel is alleszins goed. Mijn voorbereiding is tot dusver goed geweest en het gevoel op de fiets is goed. Ik volg een beetje een andere strategie met een hoogtestage op Tenerife. Ik heb wel al hoogtestages gedaan, maar nog nooit in het voorjaar. Ik ben benieuwd wat het resultaat zal zijn, maar ik ben tevreden over mijn staat van paraatheid."

  "Ik hoop zoals elk jaar mee te gaan naar de Tour"

  Edward Theuns en zijn Trek-makkers werken toe naar het Vlaamse voorjaar, een periode die vorig jaar min of meer in het water viel. "Als je kijkt naar welke renners we vorig jaar hadden, dan kunnen we eigenlijk van een rampvoorjaar spreken. We behaalden amper resultaten. De ploeg was daar uiteraard ook niet tevreden over en iedereen is erop gebrand om te bewijzen dat we het wel kunnen."

   

  "We hebben het seizoen ook heel goed afgesloten met onze voorjaarskern", zegt Theuns, die in september de Primus Classic won. "Voor ons was dat de bevestiging dat we het wel konden en nu willen we dat tonen in het voorjaar. We zijn heel gemotiveerd en die regenboogtrui van Mads Pedersen draagt daar alleen maar toe bij."

   

  "De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn uiteraard de grote doelen. Ook al is het niet evident om daar een mooi resultaat te rijden, ik ga er toch elk jaar voor.  En in de semiklassiekers zou ik moeten kunnen meespelen in de finales. Daarna hoop ik zoals elk jaar mee te kunnen gaan naar de Tour, maar dat zijn plannen voor later."

  VIDEO: Edward Theuns wint de Primus Classic in het najaar

  "Simmons zal een toegevoegde waarde zijn voor onze ploeg"

  De voorjaarsspitsen van Trek-Segafredo - met naast Edward Theuns ook onder meer Jasper Stuyven en Mads Pedersen - hebben het gezelschap gekregen van Quinn Simmons (18), wereldkampioen bij de junioren in Yorkshire. De Amerikaan is geregeld "talk of the town". Kan hij alle goeie signalen meteen bevestigen?

   

  "We weten sinds Remco Evenepoel dat het snel kan gaan. Quinn heeft op stage echt wel indruk gemaakt op veel renners. Hij werkt superhard en traint heel veel. Zoals ik hem nu heb zien rijden, denk ik zeker dat hij een grote toegevoegde waarde zal zijn voor onze ploeg."

   

  "Maar voor jonge renners is het altijd afwachten. Het fysieke aspect is één deel, maar in Vlaanderen telt ook positionering, parcourskennis en het tactische gedeelte. Het is afwachten hoe hij daar mee kan omgaan."

   

  "Hij heeft die Amerikaanse stijl, want hij heeft heel veel zelfvertrouwen. Dat is goed, maar hij moet ook opletten dat hij niet tegen de muur loopt. Koersen in Vlaanderen is niet simpel, maar hij zit in de juiste ploeg om veel bij te leren."

  Quinn heeft die Amerikaanse stijl, want hij heeft heel veel zelfvertrouwen. Dat is goed, maar hij moet ook opletten dat hij niet tegen de muur loopt. Koersen in Vlaanderen is niet simpel, maar hij zit in de juiste ploeg om veel bij te leren.

  Edward Theuns

  Fitnessen bij ex-voetballer Bjorn De Wilde

  Edward Theuns werd deze winter ook regelmatig gespot in de fitnesszaal, waar hij werd bijgestaan door Bjorn De Wilde, ex-voetballer en tegenwoordig personal trainer. "Bjorn woont dicht bij me in de buurt en ik had gezien dat hij met Jolien D'hoore en Kenny De Ketele samenwerkt", legt Theuns uit.

   

  "Hij komt uit een andere sport en dat geeft een andere kijk op sommige elementen. Zijn visie kan een renner sterker maken. Krachttraining en core stability hebben aan invloed gewonnen in de wielersport."

   

  "Iedereen beseft dat die zaken heel belangrijk zijn. Is het niet om je sterker te maken op de fiets, dan is het zeker goed voor blessurepreventie. Het draait al een tijdje niet meer alleen om het fietsen an sich. Je moet je lichaam zo optimaal mogelijk klaarstomen om te presteren."