"Pevenage kent alle codenamen in de zaak Fuentes, maar zal geen enkele naam noemen"

  Rudy Pevenage en Jan Ullrich.

  De beerput lijkt nog eens geopend: in zijn biografie "Der Rudy" laat Rudy Pevenage weinig aan de verbeelding over. De begeleider en mentor van Jan Ullrich onthult hoe het dopinggebruik van zijn poulain destijds georganiseerd werd. Wielerjournalist Carl Berteele heeft het boek al gelezen.

  Rudy Pevenage legt dopinggebruik van Jan Ullrich uit in biografie

  "Ullrich was de man in het leven van Pevenage, maar Fuentes was de tweede man"

  "Het is geen bom", vertelt Carl Berteele over "Der Rudy", de biografie van Rudy Pevenage. "Ik ben niet omver geblazen. Er wordt nog eens verteld hoe epo werkt en dat weten we allemaal al."

   

  "Waar we wel over bijgeleerd hebben, zijn de contacten met dopingdokter Eufemiano Fuentes. Pevenage hield alle dopingpreparaten van Jan Ullrich bij. We hebben altijd gezegd dat Pevenage de vertrouwensman van Ullrich was en over die band gaat het gedetailleerd."

   

  Is Pevenage dan de man die doping tot bij zijn poulain heeft gebracht? "Dat vernemen we nu inderdaad voor het eerst. Hij zegt ook dat het boek nu pas verschijnt, omdat hij Ullrich al die jaren heeft willen beschermen. Toen iedereen jaren geleden wou dat er een boek van Pevenage verscheen, was Ullrich in processen verwikkeld en kon Pevenage niet alles zeggen."

   

  "De Italiaanse en Spaanse ploegen waartegen Pevenage als ploegleider moest opboksen, wonnen alles. Ze reden al zijn renners voorbij. Hij wilde weten wat er aan de hand was en hij is dokter Fuentes tegen het lijf gelopen."

   

  "Er werd altijd gezegd dat Ullrich de man in het leven van Pevenage was, maar de andere man in zijn leven was Fuentes. Hij heeft Pevenage alles geleerd: over epo, bloedtransfusies, insulinespuiten..."

  Het telefoontje na de Giro-tijdrit in Pisa

  In het boek komen ietwat griezelige details over blikjes cola met dubbele wanden en bloedzakken in lege melkpakken aan bod. "Iedereen heeft zich altijd afgevraagd hoe het bij Ullrich en zijn ploeg Telekom gebeurde. We hebben het 1.000 keer gevraagd aan Pevenage, maar nu komt hij er mee naar buiten."

   

  De begeleider van Ullrich beschrijft in zijn boek ook hoe hij ten val kwam in het dopingschandaal rond Fuentes. "Pevenage had destijds verschillende telefoons. Hij werkte met betaalkaarten zodat hij niet getraceerd kon worden. In de Ronde van Italië zette Ullrich een topprestatie neer in de tijdrit in Pisa in 2006 nadat hij door Pevenage en Fuentes helemaal geprepareerd was."

   

  "Pevenage was door het dolle heen en wilde bellen met Fuentes, maar alle kaarten en batterijen waren plat en leeg. Hij gebruikte toen zijn eigen telefoon en belde naar Fuentes, die toen werd afgeluisterd. Zo is hij samen met Ullrich in 2006 ten val gekomen."

  "Pevenage kennende laat hij niet het achterste van zijn tong zien"

  "Er is ook een andere bekentenis: Pevenage kent alle codenamen en codenummers van alle bloedzakken in de dopingzaak rond Fuentes. We weten dat het om andere renners, atleten en tennissers gaat, maar Pevenage zal geen enkele naam noemen. Daardoor vind ik dat het boek niet echt een grote bom is. De wereld zal niet stoppen met draaien", besluit Carl Berteele.

   

  "Hij vertelt heel veel, maar Pevenage kennende laat hij niet het achterste van zijn tong zien. Het is natuurlijk geen fraai beeld. Het voegt weer een elementje toe aan de periode die we gekend hebben. Het Duitse deel is nu het nieuwe puzzelstukje, maar we komen niet alle details te weten."