Ga naar de inhoud

meest recent

Bondsdokter waarschuwt: "Iedereen kan Denise Betsema zijn"

 wo 22 januari 2020 13:20
Denise Betsema
Gisteren deed Denise Betsema haar verhaal, volgend weekend crost ze weer.

Veldrijdster Denise Betsema heeft een half jaar aan de kant gestaan omdat ze vervuilde voedingssupplementen gebruikt had. Schering en inslag volgens Kris Van der Mieren, bondsdokter bij Belgian Cycling. "Vooral als je zulke producten op het internet koopt", waarschuwt hij.

"Bewust of onbewust vervuild"

"Anabolica, efedrine, DHEA en amfetamines zijn het vaakst terug te vinden in supplementen", weet Kris Van der Mieren.

 

Hoe komen die verboden stoffen in een supplement terecht? "Ten eerste kunnen ze er bewust worden ingestoken", weet hij. "Als je bijvoorbeeld eiwitten aanvult met anabolica zal dat product beter aanslaan. En hongerstillende middelen kunnen al eens de verboden stof efedrine bevatten."


"Dat kan ook onbewust gebeuren. Dan hebben we het echt over een vervuild product dat achtergebleven is in de machines voor een ander middel."

 

"En tot slot geeft het etiket niet altijd perfect welke bestanddelen een product allemaal bevat", stelt Van der Mieren.

 

"Persoonlijk vind ik dat daar strenger op gecontroleerd moet worden. Voor de volksgezondheid worden volop restaurants, bakkerijen of frituurzaken onder de loep genomen, dat mag ook met voedingssupplementen gebeuren."

Anabolica, efedrine, DHEA en amfetamines vinden ze het vaakst terug.

Kris Van der Mieren

Let op met webshops

Het voedingssupplement van Denise Betsema bevatte een piepklein vervuild deeltje (DHEA). "Iedereen kan Betsema zijn, want minuscule vervuiling is een groot probleem in de wereld van die producten", vertelt bondsdokter Kris Van der Mieren in een gesprek met Sporza.

 

"Vooral op het internet circuleren vervuilde producten. Volgens een recent Nederlands onderzoek bevat meer dan de helft van de merken sporen van doping."

 

"Het gaat vooral over spierversterkende middelen, testosteronboosters, vetverbranders en over energieboosters. Die middelen vormen een groot risico."

 

"In 38 procent van die producten troffen de Nederlandse onderzoekers sporen aan waarmee je positief kan testen in een dopingtest. En die producten zijn vrij te koop in webshops."

Kris Van der Mieren
Bondsdokter Kris Van der Mieren (l).

"Ga kijken op dopingautoriteit.nl"

Kris Van der Mieren wil niet elke sporter ongerust maken: "Elke firma kan zijn product laten testen in gehomologeerde laboratoria. Die krijgen dan een label dat ze - zo goed als - clean zijn. Die producten vind je op de website dopingautoriteit.nl."

"Laat als topsporter niks bereiden in de apotheek"

Denise Betsema heeft haar supplementen niet op het internet gekocht, ze heeft die in een Belgische apotheek laten maken.

 

"Dat doe ik nooit", pikt Kris Van der Mieren in. "Omdat geen enkele apotheker me kan garanderen dat die producten 100 procent veilig zijn."

 

"Uiteraard reinigen apothekers hun materiaal nauwgezet, toch kan in een potje of aan een stamper altijd een minuscuul deeltje van een vorige bereiding blijven hangen."

 

"Daarom adviseer ik sporters om eerst raad te vragen aan hun dokter en enkel supplementen te kopen die een label hebben gekregen en terug te vinden zijn op www.dopingautoriteit.nl."

 

"En bewaar van elk supplement minstens één capsule of tablet. Dan heb je een bewijs als je toch positief test", besluit Van der Mieren.

tabletten
Dokter Kris Van der Mieren: "Houd altijd een capsule of een tablet bij als bewijs."