Gezien in Extra Time: "Goal Vanaken misschien straffer dan die van Zidane in CL-finale"

  In Extra Time namen de analisten de fantastische goal van Hans Vanaken onder loep. "Straf, want je moet echt blijven kijken naar de bal tot het moment dat je hem raakt", zegt analist Youri Mulder.

  "Je verwacht nooit dat hij die bal gaat trappen"

  Gouden Schoen Hans Vanaken deed gisteren in de match tegen Anderlecht de monden openvallen met een geweldig doelpunt. 

   

  "Het is echt een fantastische goal en zo ongelofelijk goed geraakt", is Youri Mulder lyrisch. "Natuurlijk kan je die bal slecht raken, maar Vanaken doet het echt heel knap. Het is super belangrijk dat je naar de bal blijft kijken als die zo hoog in de lucht zit en niet naar waar je hem wil trappen. Als je de bal niet ziet op het moment dat je hem raakt, gaat het mis. Vergelijk het met de slagen in het tennis of in het golf."

   

  "Ik heb het zelf ook een keer gehad. Op training kwamen er voorzetten en ik schoot alle ballen die ze speelden verkeerd. De keeper zei toen dat ik niet keek tot het laatste moment. Alleen dan raak je hem goed."

  Die bal trappen in plaats van controleren is het veiligste dat je in die situatie kan doen.

  Gert Verheyen - Voetbalanalist

  Voormalig Anderlecht-teammanager Gunther Van Handenhoven: "Je verwacht ook nooit dat hij gaat trappen, de meeste mensen gaan die bal controleren."

   

  "En er zijn er gewoon ook weinig die die bal met hun mindere voet trappen", vult Filip Joos aan.


  "Vanaken moest trappen", vindt Gert Verheyen. "Dat was het veiligste dat hij kon doen. Stel je wil die bal gewoon aannemen en je mist de controle, dan komt Anderlecht er op de counter gevaarlijk uit."

  "Moeten blij zijn dat dit soort ballen niet gepakt worden"

  "Ik heb op internet veel zogezegd vergelijkbare doelpunten voorbij zien komen, maar je kan deze alleen vergelijken met die van Zidane (in de Champions League-finale in 2002, red)", zegt Joos. "Misschien was die van Vanaken nog straffer. Hij neemt hem hoger."

   

  Verheyen: "Ja, want Zidane kon blijven stilstaan. Vanaken moest nog achteruit lopen. We moeten vooral blij zijn dat dit soort ballen niet gepakt worden."

  Vergelijkbaar met de goal van Zidane in de Champions League-finale.

  Filip Joos

  Op de persconferentie na de wedstrijd had Brugge-coach Philippe Clement het ook nog kort over de goal van zijn poulain. "Ik ben benieuwd wat er met dit doelpunt gaat gebeuren, want als zulke goals in een grote competitie gemaakt worden, gaan ze de wereld rond."

  Bekijk het fragment (met de goals van Vanaken en Zidane) uit Extra Time: