Quinten Hermans mag mee naar WK: "In blok het Mathieu zo lastig mogelijk maken"

  Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft de Belgische selectie bekendgemaakt voor het WK veldrijden op 1 en 2 februari in Zwitserland. Naast de 6 verwachte namen bij de profs neemt hij ook Quinten Hermans mee. Die lag in de weegschaal met Gianni Vermeersch.

  Vooraf waren de namen van Eli Iserbyt, Toon Aerts, Tim Merlier, Wout van Aert, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout eigenlijk een zekerheid voor Dübendorf. Alleen voor de 7e naam was het voor de bondscoach kiezen tussen Vermeersch en Hermans. Het werd die laatste.
   
  "Op zich was het geen moeilijke keuze", legde Vanthourenhout uit. "Ik zag in Nommay weer de betere Hermans, die ook een regelmatig seizoen reed. Het was wel duidelijk dat Gianni - wat de laatste jaren wel vaker is voorgevallen - in de kerstperiode zijn betere benen vindt en dat hij daar meestal goed uitkomt. Maar het was net niet genoeg om zelfs nog in de weegschaal te gaan liggen. Ik denk dat hij ook eerlijk is ten opzichte van zichzelf en dat hij dat ook zelf wel wist."
   
  "Dat die hoop er was is normaal. Iedereen is ambitieus om naar een WK te gaan. Maar hij had eigenlijk gisteren in Nommay eigenlijk al echt moeten verrassen om uiteindelijk nog mee te mogen." (lees voort onder de tweet)

  De Belgische selecties bij de elite:

  "Wordt geen makkelijke opdracht tegen Mathieu"

  Heeft Vanthourenhout al een plan om Mathieu van der Poel af te stoppen? "Ja, dat is ook mijn taak. We weten wat ons te wachten staat. We hebben alle respect voor Mathieu, wij als federatie, ik als bondscoach, de renners die ik meeneem. Maar de intentie om te koersen om te winnen is er sowieso."

   

  "We gaan dat zo goed mogelijk proberen aan te pakken, zoals we dat de voorbije kampioenschappen ook altijd hebben gedaan. Tegelijkertijd zijn we realistisch genoeg om te beseffen dat het geen makkelijke opdracht wordt."

   

  Het parcours zou de Belgen wel kunnen helpen. Er is al heel wat te doen geweest over het parcours in Dübendorf. Dat is verre van Zwitsers. "Het stelt niet heel veel voor. We gaan het op een vliegveld doen met hier en daar wat kunstmatige hindernissen, zoals een brug met trappen. Op zich moeten we daar niets spectaculairs verwachten, toch niet waarvoor je naar Zwitserland zou reizen. Er zit ook geen hoogteverschil in."

   

  De bondscoach verwacht een vrij snel parcours gezien de weersomstandigheden. "En dat kan ons misschien wel goed uitkomen. Het is geen parcours zoals we bijna wekelijks in België krijgen met bij wijze van spreken 100 bochten op een kleine oppervlakte. Het zijn vrij lange bochten, waar je de snelheid hoog kan houden, er zijn veel lange rechte stukken. En dan met een droge ondergrond kan je een heel andere koers krijgen. Dan wordt het al heel moeilijk om een natuurlijke selectie te maken en kan er tactisch gekoerst worden."

  Wout van Aert.

  "We zullen de beste Van Aert van het seizoen zien in Dübendorf"

  Wout van Aert, 3 keer wereldkampioen en vorig jaar nog zilver, zou naar het WK gaan als hij zich podiumkandidaat voelde. Hoe gaat het met Van Aert, die pas eind december het veld indook na zijn zware beenblessure? Vanthourenhout: "Ik heb Wout vanochtend nog gesproken, hij is een voorbeeld om mee samen te werken."

   

  "Zijn goesting om het WK te rijden is alleen maar gegroeid de laatste weken, maar ook de ambitie. Hij wil er echt iets betekenen. Hij heeft ook een goeie conditie. Ik verwacht een heel goeie Wout van Aert aan de start, de beste van dit seizoen. Wordt dat de beste die we ooit al gezien hebben, dat weet ik niet. Maar ik ben er wel van overtuigd dat hij een heel belangrijke rol zal spelen."

   

  Van Aert zal zijn voorbereidingsprogramma wat aanpassen: "Laten we zeggen dat tot op vandaag zijn trainingen niet in functie waren van de wedstrijden die hij al heeft gereden. Maar er zijn signalen geweest die op verandering wijzen. Ik heb ook met zijn trainer gesproken. We zullen de beste versie van Van Aert zien in Dübendorf."

   

  Van Aert wordt een belangrijke pion. Hij is een van de 4 à 5 Belgen die goed uit de voeten kunnen op het parcours. Maar er is meer: "Van Aert is ook een belangrijke pion naast de fiets. Hij is een leider, hij heeft zijn palmares. Er wordt naar hem opgekeken. Als hij zijn mond opendoet, zal de rest luisteren. Dat is ook belangrijk. Hij zal zich desgevallend mee moeien en dan gaat alles op één lijn komen."

  Vanthourenhout: "Het Mathieu zo lastig mogelijk maken"

  "6 medailles, 2 titels"

  Alle categorieën beschouwd, op wat hoopt de bondscoach qua oogst? "Vorig jaar hadden we 6 medailles, ik denk dat dat nog altijd mogelijk is. We weten dat we het bij de vrouwen moeilijk hebben, maar ik heb nog altijd alle vertrouwen in Sanne Cant. Ik veronderstel dat die nog altijd gaat meedoen voor de medailles en ik hoop op het allerhoogste." Cant krijgt steun van Ellen Van Loy en Laura Verdonschot.

   

  "In de jeugdcategorieën doen we het vrij goed. We hebben 1 grote kandidaat wereldkampioen", noemt Vanthourenhout de naam van Thibau Nys niet. "Maar intern hebben we een weddenschap gedaan en ik ga toch uit van 2 titels."

  De Belgische selecties bij de jeugd: