Schaatsbaan in Vlaanderen wordt steeds concreter: "Laatste hand aan financiële plaatje"

  Ben Weyts

  Minister van Sport Ben Weyts: "Ik ben optimistisch gestemd."

  Na de Europese titel voor Bart Swings klonk de roep om een "olympische" schaatsbaan in België plots weer wat luider. Minister van Sport Ben Weyts bevestigt in De Tribune dat de Vlaamse regering werk maakt van zo'n piste.

  Als België in de toekomst nog iets meer wil betekenen in het schaatsen zou een schaatsbaan in ons land wel eens voor een katalysator kunnen zorgen. "We zijn concreet met dat dossier bezig", zegt minister Ben Weyts in Radio 1-programma De Tribune.

   

  "We leggen nu de laatste hand aan het financiële plaatje, maar ik ben optimistisch gestemd. Het gaat natuurlijk over een grote investering (20 tot 40 miljoen euro, red). Een beetje on-Vlaams, maar dat zal ons toch niet tegenhouden om dit dossier tot een goed einde te brengen."

   

  "Ik heb verschillende dossiers voor een schaatsbaan op mijn bureau liggen, maar het is de bedoeling dat we dit jaar nog een politieke beslissing nemen. Daarna is er nog de uitvoering zelf en de bouw, maar dat ligt niet meer in mijn handen. Daar kan ik dus geen termijn op kleven."

  Vandeweghe: "Kunnen ook in schaatsen topland zijn"

  Volgens journalist Hans Vandeweghe, de andere gast in De Tribune, is het een verdedigbare keuze om ook in België een schaatsbaan te bouwen. "In het skeeleren zijn we al een topland, dan moet je dat in het schaatsen ook kunnen zijn. Beide sporten hebben zoveel gemeen."

   

  "Schaatsen heeft ook fysiologisch veel gemeen met wielrennen, toch ook een sport waar we top in zijn. Al wil dat niet zeggen dat Greg Van Avermaet plots nog een schaatser kan worden, daar moet je vroeger mee beginnen."

  Herbeluister de volledige aflevering van De Tribune