• home
 • video
 • pas verschenen

  Jacky Mathijssen maakte van Colassin een spits: "Alles kan nog beter"

  Antoine Colassin viert de 1-0 met de RSCA-supporters.

  Antoine Colassin viert de 1-0 met de RSCA-supporters.

  Antoine Colassin heeft zondagavond een droomdebuut gemaakt in het eerste elftal van Anderlecht. De 18-jarige Belgische jeugdinternational kwam met bravoure aan de aftrap tegen Club Brugge en scoorde met een listige plaatsbal zowaar de 1-0. Jacky Mathijssen kent Colassin van bij de Belgische U19 en is vol lof over de ontwikkeling van de aanvaller.

  "Ik was - net als iedereen - verrast dat Antoine aan de wedstrijd mocht beginnen", zegt Mathijssen aan Sporza.

   

  "Ik had me al een paar keer afgevraagd - weliswaar niet hardop - waarom Anderlecht, dat een spitsenprobleem heeft, Antoine voorin niet als back-up gebruikte."

   

  "Ik vond het vreemd dat hij niet regelmatiger op de bank zat en in het slot van een wedstrijd niet wat meer minuten kreeg."

   

  "Als je die jongen dan toch plots op het wedstrijdblad ziet verschijnen, en dan nog als basisspeler, en ziet dat hij potentieel heeft op de positie waarop hij speelde, dan heb ik daar een goed gevoel bij. Voor mij was het een mooie avond."

  De 1-0 van Colassin tegen Club:

  "We hebben hem hoger in het veld gezet"

  Wat het voor Mathijssen zo mooi maakt, is dat hij de reconversie van Colassin in de hand gewerkt heeft. 

   

  "Ik ken Antoine door en door. Hij is een gespreksonderwerp geweest tijdens zijn overstap van de nationale U18 naar de U19. We hadden het over zijn functioneren en zijn positie in het veld."

   

  "Ik heb er ook met Jean Kindermans van Anderlecht over gesproken. Ik drong erop aan om Antoine wat hoger in het veld te zetten als spits, in plaats van hem als aanvallende middenvelder of hangende spits te gebruiken."

   

  "In mijn U19 spelen 4 of 5 jongens op een andere positie dan in hun club. Dat kan raar klinken, maar ik kijk altijd naar profielen. Clubs vinden dat een goeie zaak voor de speler in kwestie, en ik zelf ook natuurlijk. De samenwerking met die clubs, genre Anderlecht, Club Brugge, Genk en Gent, verloopt op dat vlak trouwens zeer positief."

   

  "Amper enkele maanden later zie je dan dat Antoine dit brengt. Antoine is een speler die als spits zijn brood kan verdienen. Maar hij zal het natuurlijk zelf moeten waarmaken."

  Ik drong er bij Anderlecht op aan om Antoine wat hoger in het veld te zetten als spits, in plaats van hem als aanvallende middenvelder of hangende spits te gebruiken.

  Jacky Mathijssen, coach van de Belgische U19

  "Wat beter kan? Alles"

  Antoine Colassin is nog geen afgewerkt product. Mathijssen: "Antoine moet nog veel leren, net zoals iedereen op zijn leeftijd."

   

  "Maar hij zet wel een grote en belangrijke stap. Voor hem zal deze wedstrijd een grote motivatie zijn om zich op deze positie verder te ontwikkelen."

   

  "Wat beter kan? Alles is verbeterbaar: zijn linkervoet, zijn rust aan de bal, zijn rendement bij het omzetten van de kansen, het kaatsen... Niks is volledig klaar, maar als je met deze jongen nog een jaar of 2, 3 op deze manier kan werken, kan hij slagen in het voetbal."

   

  Colassin is geen goaltjesdief. Hij moet het van zijn grinta, werkkracht en inzet hebben. "Antoine doet er zeer veel voor. Hij spaart zijn krachten niet en is zeer leergierig", zegt Mathijssen.

   

  "Hij loopt en beweegt, hij is aanwezig. Hij werkt hard, schuwt het duel niet en kan een doelpunt maken, ook al is hij geen goalgetter pur sang. Technisch is hij niet super, maar hij haalt wel een voldoende."

   

  Staat er een goed hoofd op? "Dat moet hij nu zelf bewijzen. Ik weet dat hij het accepteert als je er iets tegen zegt. Hij kan een bepaalde rol, bijvoorbeeld die van bankzitter, aanvaarden. Het is aan Anderlecht om daar op een goeie manier mee om te gaan, en daar heb ik alle vertrouwen in."

  RSCA maakte op winterstage een filmpje over Colassin: