VIDEO: Ewan degradeert alle sprinters in Criterium van Adelaide

  Ewan duldde niemand in zijn schaduw.

  Caleb Ewan heeft Lotto-Soudal een eerste keer laten juichen in 2020. De vliegensvlugge Australiër sprintte iedereen uit het wiel in het Criterium van Adelaide, het aperitiefje op de Tour Down Under.

  Traditiegetrouw wordt het wielerseizoen op gang geschoten in Adelaide, waar een criterium van 51 kilometer (30 rondjes van 1,7 km) op het menu stond.

   

  Met Caleb Ewan, Elia Viviani en Sam Bennett was een koninklijke sprint onvermijdelijk. Van Belgische zijde was het uitkijken naar Jasper Philipsen. 

   

  Education First probeerde het bedje te spreiden voor de snelle Noor Kristoffer Halvorsen. Maar toen Ewan op 200 meter van de streep wegschoot als een komeet, had niemand een antwoord in huis.

   

  De explosieve Australiër van Lotto-Soudal haalde het met lengtes voorsprong op het Cofidis- duo Elia Viviani en Simone Consonni. Onze landgenoot Jasper Philipsen snelde naar de 4e plaats. 

   

  Deceuninck-Quick Step-sprinter Sam Bennett zat slecht gepositioneerd en liet het lopen in de laatste rechte lijn. Zijn loods Michael Mørkøv eindigde nog 7e. Overmorgen kan het dan echt beginnen, met de start van de Tour Down Under. 

  Uitslag
  1. Caleb Ewan (Aus) 51 km in 1u04'29"
  2. Elia Viviani (Ita) zelfde tijd
  3. Simone Consonni (Ita)  
  4. Jasper Philipsen  
  5. Kristoffer Halvorsen (Noo)  
  6. Alberto Dainese (Ita)  
  7. Michael Mørkøv (Den)  
  8. Sam Welsford (Aus)  
  9. Christopher Lawless (GBr)  
  10. Giacomo Nizzolo (Ita)  

  Bekijk de eindsprint

  Ewan: "Dochtertje is mijn geluksbrenger"

  Caleb Ewan won al voor de 4e keer het criterium, dat sinds dit jaar de Schwalbe Classic heet. "De laatste 6 à 7 rondes begon het te regenen, waardoor de nervositeit toenam in het peloton", doet Ewan zijn verhaal.

   

  "Mijn ploeg verrichtte uitstekend werk om me voorin te houden. In de laatste hectometers liet ploegmakker Roger Kluge een gat vallen. Dat was een uitstekend lanceerplatform."

   

  Ewans dochtertje was ter plekke om haar papa naar de zege te roepen. "Het was de 2e keer dat mijn dochtertje naar de koers kwam. De 1e keer won ik een Tour-rit. Ze is mijn geluksbrenger."

  Beelden van het criterium