Fitwi en Gosk winnen de CrossCup-manche in Hannuit

  Samuel Fitwi overschrijdt de finish als eerste.

  Samuel Fitwi en Anna Gosk hebben de 4e CrossCup-manche van het seizoen tot een goed einde gebracht. Soufiane Bouchikhi (3e) en Sofie Van Accom (4e) waren de beste Belgen.

  Verslag van de CrossCup in Hannuit

  Duitse winnaar bij de mannen

  Het was verrassend Dieter Kersten (23) die het commando nam in de aanvangsfase bij de mannen. De jonge Limburger viel wat terug en voorin vormde zich een trio: de Brit Andy Vernon, die het meeste kopwerk voor zijn rekening nam, samen met de Duitser Samuel Fitwi en Soufiane Bouchikhi.

   

  Ze bleven lang samen, maar bij het ingaan van de laatste ronde moest Vernon passen. Op een kilometer van het einde nam Fitwi afstand en haakte ook Bouchikhi af, die in de eindspurt nog Vernon zag passeren voor de tweede plaats.   

   

  Kersten hield na zijn kleine terugval goed stand en liep naar de vierde plaats, als tweede Belg. Derde Belg was Lahsene Bouchikhi, de jongere broer van Soufiane. Dame Tasama, die in het verleden al twee keer won in Hannuit, kwam terug uit blessure en finishte als vierde Belg. Steven Casteele liep na een inhaalrace naar de zevende plaats, als vijfde Belg.   

   

  Isaac Kimeli, die in Hannuit ontbrak omdat hij op hoogtestage in Zuid-Afrika is, blijft leider.

  "Hier kan ik niet tevreden mee zijn"

  Soufiane Bouchikhi boekte met zijn 3e plaats een degelijk resultaat in een sterk deelnemersveld, maar de nummer 7 van het jongste EK veldlopen was niet blij. 

   

  "Hier kan ik niet tevreden mee zijn. Ik wilde winnen", zegt Bouchikhi. "Ik dacht dat ik minstens tweede zou worden, maar in de laatste 50 meter werd ik nog gepasseerd."

   

  "Jammer, maar ik had echt geen krachten meer op overschot. Dat heeft vooral te maken met frisheid, want ik heb de laatste maand een enorm zwaar trainingsblok ingelast met het oog op de Spelen."

   

  Tokio 2020 is het enige echte doel dit seizoen voor Bouchikhi. "De crossen dienen louter als voorbereiding voor het zomerseizoen, maar ik zal wel moeten uitrusten voor het BK in februari. Daar wil ik Isaac Kimeli kloppen voor de titel, maar dan zal ik op mijn beste niveau moeten zijn. Anders kan ik hem niet aan."

   

  De volgende manche van de CrossCup, in Rotselaar op 9 februari, laat Bouchikhi aan zich voorbijgaan. "Dan ben ik op hoogtestage in Marokko. Die hoogtetrainingen heb ik echt nodig met het oog op de zomer."

  Gosk volgt zichzelf op

  Bij de start ging Anna Gosk er meteen vandoor en de Poolse bouwde haar voorsprong onderweg alleen maar uit. De Roemeense Roxana Birca liep na een eenzame wedstrijd naar de tweede plaats. De Britse Stephanie Barnes kaapte uiteindelijk de derde plaats weg.

   

  In de laatste ronde toonde Sofie Van Accom zich met voorsprong de beste onder de Belgen. Ze liep naar de vierde plaats, Lisa Rooms werd zevende en tweede landgenote.

   

  Hanna Vandenbussche, regerend Belgisch kampioene en bij de vorige manche in Roeselare nog tweede, moest vrede nemen met een achtste plaats. Leider Hanne Verbruggen is ziek en liep niet mee.

  Anna Gosk.