• home
 • video
 • pas verschenen

  Wat brengt de terugronde in de Serie A? "Inter is een ploeg met limieten"

  De titelstrijd in Italië gaat tussen Juventus en Inter.

  In Italië is de titelstrijd ongemeen spannend. Juventus staat aan de leiding met twee punten voorsprong op Inter, dat beter aan het seizoen begon. Is de strijd gestreden na het haasje-over? Wij vroegen het aan Filip Joos, kenner van het Italiaanse voetbal, bij het begin van de terugronde.

  "Van sarrismo nog niet veel te zien"

  Juventus heeft na 19 speeldagen twee punten voorsprong op het Inter van Romelu Lukaku. "Toch denk ik dat het lang zal duren voor er iemand echt vandoor gaat", hoopt Filip Joos op een spannende titelstrijd. "De laatste keer dat Inter bij de start van het nieuwe jaar op kop stond, was Roberto Mancini er nog trainer."

   

  "Ze zijn uiteindelijk op 24 punten geëindigd van Juventus. Dat zal nu niet gebeuren. Ze wonnen toen heel vaak met verschrikkelijk voetbal, nu zit het veel beter in mekaar. Inter-trainer Antonio Conte klaagt wel dat hij niet genoeg spelers heeft. Op zich klopt dat wel, maar zijn kern is toch mooi samengesteld."

   

  Juventus wil in 2020 absoluut scoren in de Champions League. Is dat in het voordeel van Inter? "Het verwachtingspatroon is inderdaad anders bij Juventus. Het gaat niet alleen meer om winnen. Ze hebben Maurizio Sarri binnengehaald en verwachten beter dan onder Massimiliano Allegri. Voorlopig is dat niet echt het geval, van het "sarrismo" is nog niet veel te zien."

   

  "Als ze tweede zouden worden in de Serie A, maar wel de CL winnen, dan tekenen alle Juve-fans daar meteen voor. Van de man in de straat tot de voorzitter. Dat is het grote doel, maar het wordt moeilijk. Er zijn sterkere ploegen in Europa. Bij Inter is het dan weer omgekeerd. Zij kiezen altijd voor de Scudetto in plaats van de Europa League. Dat kan beginnen mee te spelen."

  Conte klaagt wel dat hij niet genoeg spelers heeft. Op zich klopt dat wel, maar zijn kern is toch mooi samengesteld.

  Romelu Lukaku en Antonio Conte.

  "Inter is een ploeg met limieten"

  Inter liet de voorbije vijf speeldagen drie keer punten liggen. "Dat zie je wel vaker. Ze beginnen vaak heel goed aan een wedstrijd en krijgen het daarna moeilijker", aldus Joos. "Tegen Atalanta Bergamo kan je punten laten liggen, dat is toch de best voetballende ploeg van Italië. Maar het is duidelijk dat Conte vers bloed wil."

   

  "Ze halen dan Ashley Young voor het middenveld. Is dat vers bloed? Dat is de grote vraag. Hij zal nog eens alles uit zijn lijf persen, maar is niet echt jong meer. Ook Christian Eriksen wordt genoemd, dat zou een gok zijn voor de Deen. Het is een geweldige voetballer, maar ik vergelijk hem met Mesut Özil. Daar kan je als commentator, supporter of voetballiefhebber ook enorm op vloeken."

   

  "Misschien bloeit Eriksen weer helemaal open onder een type als Conte. Hij heeft kwaliteiten die er op dit moment niet zijn bij Inter. Ik snap dan ook wel dat Conte hem er per se bij wil."

   

  "De titelgedachte leeft dus wel bij Inter. Maar het is een ploeg met limieten. Dat zag je in de Champions League tegen Barcelona B en Borussia Dortmund. Ze hebben een aantal matchballen gehad en konden het niet afmaken. Daarvoor vreest Conte ook in de titelrace. Conclusie: hij wil nieuwe spelers."

  Inter is een ploeg met limieten. Dat zag je in de Champions League tegen Barcelona B en Borussia Dortmund.

  Christian Eriksen.

  "Geen toeval dat Lazio meedraait"

  Kan Lazio, derde in de stand, een eventuele derde hond zijn in de Italiaanse titelstrijd? "We mogen die ploeg inderdaad niet vergeten", bevestigt Joos. "Het is super wat ze doen en dat met veel minder geld dan Juventus en Inter. Ze halen er het maximum en meer uit."

   

  "Ze hebben in het begin van het seizoen een paar keer onnodig punten laten liggen. Anders stonden ze nu naast of misschien zelfs boven Juventus. Als je kijkt naar hun spelerskern, zou het echt een wonder zijn mochten ze zich er echt tussen mengen. Maar ze hebben dit seizoen al gewonnen van Juventus, in de competitie en de Supercoppa. Het is dus geen toeval dat ze meedraaien."

   

  "Luis Alberto is volgens mij de meest onderschatte speler van de vijf topcompetities en Ciro Immobile blijft ook maar scoren. Toch denk ik dat ze als eerste de rol zullen moeten lossen."

   

  Lazio is voorlopig de verrassing van het seizoen, komt het nog goed met Napoli? "Ik had er op voorhand voor gevreesd omdat ik niet geloofde in de combinatie met Carlo Ancelotti", gaat Joos voort. "Ook vorig seizoen al niet. Ze hadden hem eigenlijk toen al moeten ontslaan."

   

  "Het zat er een beetje aan te komen dat ze het dit seizoen heel slecht gingen doen. Plots is Inter daar met vers geld en een nieuwe trainer. Ze proberen het nog een jaar met dezelfde kern, maar het zou goed zijn om geen Europees voetbal te halen. Dan kunnen ze met een propere lei opnieuw beginnen."

  Als je kijkt naar de spelerskern, zou het echt een wonder zijn mocht Lazio zich er echt tussen mengen. Maar ze hebben dit seizoen al gewonnen van Juventus. Het is dus geen toeval dat ze meedraaien.

  Ciro Immobile.

  "Lukaku-Martinez doet me denken aan Koller-Radzinski"

  Romelu Lukaku is bezig aan een spetterend eerste seizoen in Italië. Gaat hij ook in de terugronde voort op zijn elan? "Hij vormt een goed duo met Lautaro Martinez", ziet ook Joos. "Ik vergelijk ze een beetje met Thomasz Radzinski en Jan Koller van bij Anderlecht. Ze gunnen elkaar alles en zijn bovendien ook goede vrienden."

   

  "Het zijn ook geen concurrenten, er is niemand die hen uit de ploeg kan spelen. Het moet geweldig zijn om bij een topclub zeker te zijn van je plaats, want dat zijn ze allebei. Ook als Olivier Giroud er nog zou bijkomen, blijft dat zo. Conte gelooft blind in het duo en heel die ploeg doet dat ook."

   

  "Lautaro Martinez is echt een fenomeen aan het worden. Hij geniet van de kracht en techniek van Lukaku naast zich. Daardoor is hij helemaal ontbolsterd. Omgekeerd ook. Lukaku heeft nu een bliksemafleider naast zich, terwijl hij dat bij Manchester United zelf moest zijn en daar geen zin meer in had."

   

  "Hij moet nog scoren in de topmatchen, maar ik verwacht wel dat het komt. De vergelijking met Cristiano Ronaldo wordt gemaakt, maar die is belachelijk. Ronaldo is niet aan een geweldig seizoen bezig, maar met hem weet je nooit. Het zou kunnen dat het plots weer helemaal goed komt. Je moet die twee gewoon niet vergelijken. Het zijn twee totaal verschillende spelers."

   

  "Wat Inter wel mist, is een Paulo Dybala. Martinez kan dat een beetje zijn, maar iemand die op de 9,5-positie voor magie zorgt, heeft Inter niet. Dat proberen ze nu toe te voegen met Eriksen. Met Borja Valero lukt dat niet. Zijn vrouw loopt marathons, maar dat kan hij niet meer."

  Het moet geweldig zijn om bij een topclub zeker te zijn van je plaats, want dat zijn Martinez en Lukaku allebei.

  Romelu Lukaku en Lautaro Martinez.