Meurisse pleit voor ongelakte fietsen bij Wanty: "Scheelt 300 à 400g"

  Xandro Meurisse test zijn tijdritfiets op stage in Spanje.

  Circus-Wanty Gobert heeft deze week zijn tenten opgeslagen in Spanje. Sporza sprak er met kopman Xandro Meurisse, die zich dit jaar wil tonen in de Waalse koersen. En dat zal hij doen op een fiets zonder verf.

  "Gehamerd op ongelakte fietsen"

  Circus-Wanty Gobert rijdt dit seizoen met fietsen van Cube, maar het hogere gewicht van die nieuwe tweewielers baarde Xandro Meurisse zorgen. Om dat enigszins te compenseren, werd er bespaard op... verf.

   

  "Ik heb er ferm op gehamerd om met een ongelakte fiets te rijden. Verf is gewicht en dan moeten we proberen om daarop te besparen", zegt Meurisse. "Normaal heb je een zwarte grondlaag, met daarover een gele, witte en blauwe laag en nog een laag vernis erop. Nu rijden we met zwart carbon met een laagje vernis en wat stickers. Dat scheelt makkelijk 300 à 400 gram."

   

  "Dat lijkt niet veel, maar je kan het vergelijken met een volle bidon en die gooi je ook weg als je een col beklimt. Alle details tellen en dat maakt nu het verschil. De nieuwe fiets zal nu ongeveer 7,3 kg wegen, al zou ik liever nog lichter gaan. Het minimale gewicht is 6,8 kilogram."

  "Geen Tour is een grote teleurstelling"

  Vorig jaar was Xandro Meurisse de beste Belg in de Ronde van Frankrijk. De Tour moest dit jaar zijn hoofddoel worden, maar Circus-Wanty Gobert kreeg geen wildcard. "Dat was een grote teleurstelling. Ik wilde daar echt tonen dat 2019 geen toeval was. Het is echt spijtig", zegt een nog steeds zichtbaar ontgoochelde Meurisse.

   

  "Ik zal nu mijn doelen moeten verleggen. De Dauphiné wordt voor mij nu de belangrijkste koers van het jaar. Ik wil er even goed of zelfs beter doen dan vorig jaar. In het voorjaar zet ik alles op de Waalse klassiekers, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Ik heb het gevoel dat ik er daarin nog niet alles uitgehaald heb. Daarom laat ik ook de Vlaamse klassiekers vallen."

   

  "Vanaf de Strade Bianche ligt mijn focus op de Waalse koersen, al start ik ook in de Strade met ambities. Ik denk dat die koers mij moet liggen en ik wil er alles aan doen om daar een mooi resultaat neer te zetten. Ik kijk er al naar uit."

  Xandro Meurisse werd vorig jaar 21e in de Tour.

  "Wil contract versieren bij WorldTour-ploeg"

  Daarnaast droomt Xandro Meurisse ook van het EK, het WK en de Olympische Spelen. "Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat Tokio moeilijk wordt, omdat er al twee plaatsen ingenomen zijn. Maar het geeft me wel vertrouwen dat de bondscoach me heeft laten weten dat ik in aanmerking kom", verklapt hij.

   

  "Voor het EK en het WK zijn mijn kansen groter. Je kunt niet alleen maar kopmannen meenemen. Als ik geselecteerd word, zal ik me 100 procent smijten. En wie weet zit er wel een mooi resultaat in."

   

  Wanneer zal hij aan het einde van het seizoen tevreden zijn? "Als ik geselecteerd werd voor het EK en het WK en er een rol van betekenis heb kunnen spelen. Ik wil ook een koers winnen en hopelijk kan ik na dit jaar een stap hogerop zetten door een contract te versieren bij een WorldTour-ploeg."