UEFA-rapport: helft van de inkomsten in België komt van transfers

  De Belgische clubs blijven nog altijd afhankelijk van transfers (hier: Kaveh Rezaei, een van de duurste binnenlandse transfers van 2018).

  De 16 clubs uit 1e klasse A hebben in 2018 in totaal 391 miljoen euro opgehaald. Dat blijkt uit het jaarlijkse financiële rapport dat de Europese voetbalbond heeft opgesteld.

  Op basis van de opbrengsten staat België op de 10e plaats in Europa, na onder meer Engeland (5,4 miljard), Duitsland (3,2 miljard), Spanje (3,1 miljard), Italië (2,3 miljard), Frankrijk (1,7 miljard), Nederland (497 miljoen) en Portugal (440 miljoen).

   

  Dankzij de tv-contracten stijgen de opbrengsten in zowat alle Europese landen, maar de 5% groei in België steekt wel bleek af tegenover de omringende landen. Nederland is een opvallende uitzondering, want daar daalde de omzet zowaar.

   

  Nog opmerkelijk is dat 50% van de brutoinkomsten in België van transfers komen. Enkel Portugal (61%) en Frankrijk (54%) scoren hoger. Als we kijken naar de netto-inkomsten, krijgen we deze percentages voor België: sponsoring/commerciële deals 27%, ticketverkoop 22%, tv-gelden 19%, UEFA-geld 8%, andere inkomsten 24%.

   

  Een Europese tendens waaraan geen enkele competitie ontsnapt, is de stijgende loonkost. In België gaat het hier over een toename van 9%, wat net iets onder het Europese gemiddelde ligt. 71% van de inkomsten, ofwel 279 miljoen euro, dient om de lonen uit te betalen.