Is Anderlecht te Vlaams? "Aanwezigheid Kompany en Vercauteren sust de Franstalige fans"

  De nieuwe CEO Karel Van Eetvelt.

  Anderlecht heeft in het nieuwe jaar heel wat nieuwe gezichten gehaald. Niet voor op het veld, maar voor in de bestuurskamer. En opvallend, op Philippe Close na zijn het allemaal Vlamingen. Hoe kijken ze in Franstalig België naar deze revolutie? We vroegen het aan Yves Taildeman, journalist en Anderlecht-volger bij La Dernière Heure.

  "In de bestuurskamer wordt er Nederlands gesproken, ja. De vervlaamsing van Anderlecht is al een hele tijd aan de gang, ook al een beetje voor de overname van Marc Coucke", legt Yves Taildeman uit na de aanstelling van CEO Karel van Eetvelt en het binnenhalen van Wouter Vandenhaute en Patrick Lefevere"Nu is het wel heel frappant. Maar de tijd is voorbij dat Franstalige media zich ergeren aan spelers of trainers die alleen Nederlands of Engels spreken."

   

  Maar hoe zit dat bij de supporters? "Ik weet dat een deel van de Franstalige Anderlecht-supporters mort om het feit dat de club steeds Vlaamser wordt. Je hebt natuurlijk wel nog Vincent Kompany en Frank Vercauteren - een echte Brusselaar - die op het veld heel zichtbaar zijn. Dat kalmeert die supporters enigszins."

   

  "Het feit dat ook Brusselse burgemeester Philippe Close werd aangetrokken, lijkt me toch een bewust signaal van Marc Coucke. Zo stelt hij niet alleen maar Vlamingen aan." Had Vincent Kompany hier iets over te zeggen? "Ik denk dat deze beslissing er echt een is van Coucke. Kompany zal misschien gepolst zijn, maar Coucke heeft de knopen doorgehakt. Hij heeft zich omringd met mensen die hij goed kent en vertrouwt en dat zijn Vlamingen."

   

  Moet Anderlecht niets doen aan die vervlaamsing? "Dat vind ik toch wel. De cijfers zijn min of meer bekend, Anderlecht heeft 65 procent Vlaamstalige fans en 35 procent Franstaligen. En vooral heel weinig Brusselaars. Ik denk dat het op termijn nog meer zal opschuiven als de club steeds Vlaamser wordt. Eerder 70-30 op termijn."

  Als Anderlecht wint, zal het protest wel verstommen. Aad de Mos sprak ook geen Frans, maar daar klaagde niemand over.

  Yves Taildeman (La Dernière Heure)

  "Maar goed, het blijft voetbal en dan tellen de resultaten. Als Anderlecht plots begint te winnen, zal het protest van de Franstalige fans wel verstommen. Destijds met bijvoorbeeld Aad de Mos was er ook niemand die klaagde dat hij geen Frans sprak."

   

  "Ik merk bij de fans vooral gelatenheid. Dit is voor de supporters de zoveelste zet van Marc Coucke en ze geloven er niet echt meer in. Die nieuwe figuren zijn ook niet zo bekend in Wallonië, behalve Patrick Lefevere dan. Ik denk dat de fans eerst willen afwachten wat er gebeurt op het veld."

  De voorspelling van Taildeman: "Zie het voor dit seizoen niet positief in"

  Is dit volgens Taildeman de juiste stap voor Anderlecht? "Ik durf geen voorspellingen meer te doen. Het grote probleem is dat de kassa leeg is. Er moet versterking komen en niet in de bestuurskamer, maar op het veld. Daar is geen geld voor."

   

  "Dus zeker voor dit seizoen zie ik het niet positief in. Play-off I? In voetbal kan veel, maar dat wordt zeer zeer moeilijk. En ook over de volgende seizoenen heb ik mijn twijfels. Hoe kan Van Eetvelt de kloof met Club Brugge op zo'n korte termijn verkleinen? Hoe kan hij er een gezonde club van maken?"