Vader Vanaken: "Een transfer? Voor het EK verdedig je beter je kansen hier"

  Vital Vanaken, vader van Gouden Schoen-topfavoriet Hans Vanaken.

  Hans Vanaken (27) kan vanavond voor het tweede jaar op een rij de Gouden Schoen winnen. Vader Vital Vanaken laat zijn kaars branden, maar blijft ook voorzichtig. En uiteraard kwam ook een transfer naar het buitenland ter sprake. "Dat moet een gedragen keuze zijn."

  Vader Vanaken schat de kansen in voor zoon Hans: "Hij is een geboren winnaar"

  "Je moet niet naar het buitenland om te zeggen dat je in het buitenland hebt gespeeld"

  "Als je de Gouden Schoen voor de tweede keer wint, dan kom je in een rijtje terecht met grote voetballers", weet vader Vital Vanaken. "Het zou een hele eer zijn mocht Hans vanavond weer winnen, ook als ouder."

   

  "Wie zijn concurrenten dan zijn? Ik lees veel over Dieumerci Mbokani. De spelers van Genk zullen veel punten pakken in de eerste ronde en ik lees ook veel over Jonathan David. Maar er kan altijd een verrassing zijn. Er zijn nog al gekke dingen gebeurd. Je bent pas zeker als je die schoen in handen hebt."

   

  Vanaken is de draaischijf bij Club Brugge, de club waar hij zich helemaal thuis voelt. Heeft Vanaken die warmte nodig? "Dat denk ik wel, hoewel Hans zich ook bij een andere club zou kunnen manifesteren. Het is voor hem belangrijk dat hij zich goed in zijn vel voelt, dat hij gelukkig is. Dat komt voor hem zeker op de eerste plaats en dat weegt niet op tegen een of ander avontuur."

   

  En dan volgt uiteraard de vraag of Vanaken dan niet eens de sprong naar het buitenland moet wagen. "Die vraag komt dikwijls, maar ik vind niet dat je naar het buitenland moet gaan om te kunnen zeggen dat je in het buitenland hebt gespeeld."

   

  "Dat moet een gedragen keuze zijn en zeker voor een type als Hans. Er moet gevoetbald worden. Ploegen die met de lange bal spelen, moeten Hans niet gebruiken. Dat moet ook een keuze in die richting zijn."

  "De grootste rem is de kwaliteit op zijn positie bij de Duivels"

  Hans Vanaken blijft (voorlopig) in België, maar kan die keuze zijn carrière misschien afremmen, zeker wat zijn kansen bij de Rode Duivels betreft? "Dat zou kunnen, ja", zegt vader Vital.

   

  "Maar ik denk dat de grootste rem - en dat is positief bedoeld - de ongelofelijke kwaliteit is waarover de Duivels beschikken, zeker op zijn positie. Die mannen spelen bij Real en City. Het is simpel: zij zijn gewoon beter."

   

  Elke Duivel is natuurlijk bezig met het EK. "Waarom zou je nu naar het buitenland gaan? In principe speelt Hans bij Club, tenzij er gekke dingen gebeuren. Dan verdedig je beter je kansen hier. Maar het zal heel krap worden. Dat is voor iedereen duidelijk."

  "Hij stond op de speelplaats meer tegen de muur dan hij aan het voetballen was"

  Vader Vital Vanaken mag tot slot zijn zoon nog eens aanprijzen: "Hij ziet veel voor de bal bij hem is. Ik denk dat dat aangeboren is. De verbinding tussen zijn hoofd en voeten loopt heel snel. En hij scoort regelmatig. Hij staat op het juiste moment op de juiste plaats."

   

  "Hans is een geboren winnaar, altijd al geweest. Ook op de speelplaats. Hij stond meer tegen de muur dan hij aan het voetballen was, want hij wilde altijd winnen. Dat moet je hebben als topsporter. Maar Hans kan dat na de match heel snel aan de kant zetten."