Coucke: "Heb uitdaging bij RSCA onderschat, maar nu is structuur compleet"

  Marc Coucke haalt nieuwe mensen in huis.

  Marc Coucke is heel blij dat de Raad van Bestuur van RSC Anderlecht het licht op groen gezet heeft voor zijn plan. Dat vertelt de voorzitter aan Sporza. 

  Van een verrassing gesproken: Marc Coucke vraagt hulp aan Wouter Vandenhaute, twee jaar geleden zijn concurrent om de club te kopen.


  "Misschien is dat net een goeie reden", zo zegt Coucke. "Wouter is al tientallen jaren kind aan huis op Anderlecht en hij is ook sportief gebleven toen de club voor mij had gekozen."

   

  "Bovendien hebben we al lang een goed persoonlijk contact. Tijdens mijn koersperiode hadden we de traditie om één keer per jaar uitgebreid te lunchen en dat waren altijd intense en inspirerende gesprekken."

   

  "Een paar maanden geleden heb ik Wouter een berichtje gestuurd dat ik onze etentjes samen miste en zo hebben we de draad weer opgepikt. Zijn passie voor de club bleek onverminderd, al maakte hij me wel meteen duidelijk dat hij een operationele rol of een rol als bestuurder niet zag zitten."

   

  "Maar we zijn met open vizier blijven praten en dat is uitgemond in het plan dat de Raad van Bestuur vandaag heeft goedgekeurd. En daar ben ik persoonlijk heel blij mee."

  Een paar maanden geleden heb ik Wouter getekst dat ik onze etentjes samen miste en zo hebben we de draad weer opgepikt. Zijn passie voor de club bleek onverminderd.

  Marc Coucke

  "Het kind niet met het badwater weggooien"

  Coucke klinkt opgelucht en ontspannen, terwijl dit toch al de derde koerswijziging is in twee jaar tijd. Hoe geloofwaardig is dit nog?

   

  Coucke: "In het eerste gesprek met Wouter ben ik open en eerlijk geweest over hoe ik deze uitdaging heb onderschat. De beslissing om Anderlecht te kopen, heb ik snel moeten nemen. Er was een heel korte verkoopsprocedure."

   

  "Plots moest ik halsoverkop Oostende verkopen, en ik heb beslist om een deel van mijn team van Oostende mee te nemen naar Anderlecht. Dat bleek, mede door de situatie toen bij Anderlecht, niet te werken."

   

  "De komst van Vincent Kompany, daar sta ik nog altijd achter. Vincent is één van de grootste voetballers die België ooit heeft gehad en hij heeft een enorm hart voor de club. De psychologische impact van zijn keuze voor RSCA was en is nog steeds bijzonder groot en ze heeft de hele Anderlecht-familie weer hoop gegeven."

   

  "In de gesprekken met Wouter en Karel heb ik gemerkt dat ze op een positief constructieve manier naar het project-Kompany kijken, en niet van plan zijn om het kind met het badwater weg te gooien. Dus is dit geen derde koerswijziging, maar een nieuwe stap in dezelfde, goede richting."

  In het eerste gesprek met Wouter ben ik open en eerlijk geweest over hoe ik deze uitdaging heb onderschat. De beslissing om Anderlecht te kopen, heb ik snel moeten nemen.

  Marc Coucke

  "Ik wil geen operationele voorzitter zijn"

  Maar het voedt toch weer de reputatie van de voorzitter die zich met alles moeit en geen geduld heeft.

   

  Coucke: "De geschiedenis leert dat een grote voetbalclub overnemen vaak gepaard gaat met een overgangsperiode, waarin er een nieuw evenwicht gevonden moet worden."

   

  "Het is net mijn verantwoordelijkheid als voorzitter om dat proces te begeleiden. Dat heb ik gedaan met de komst van Vincent Kompany en dat doe ik nu opnieuw."

   

  "Vorige zomer al heb ik beslist dat ik geen operationele voorzitter wil zijn, maar een hands-off-voorzitter die de juiste mensen op de juiste plaats zet, en hen de ruimte geef om RSCA opnieuw naar de top te brengen."

   

  "En met de nieuwe CEO, de twee onafhankelijke bestuurders en de strategisch consulent wordt deze structuur compleet."