"Het is dom om te denken dat ik met mijn toverstokje de situatie bij Anderlecht zal veranderen"

  Patrick Lefevere maakt een zijsprongetje naar het voetbalveld.

  Bij Anderlecht zijn ze weer met de grove borstel door het organigram gegaan en paars-wit is in zijn zoveelste revolutie ook komen aankloppen bij Patrick Lefevere, de sterke man van Deceuninck-Quick Step. Hoe komt de peetvader van "The Wolfpack" terecht bij RSCA (en omgekeerd)? 

  "Geen vriendendienst, wel omdat ik denk dat we iets kunnen bijbrengen"

  Patrick Lefevere denkt bij Deceuninck-Quick Step nog niet aan uitbollen en op zijn 65e neemt de succesvolle ploegmanager er nog een uitdaging bij. Lefevere wordt onafhankelijk bestuurder bij Anderlecht, dat weer stevig met de kaarten geschud heeft.

   

  "Het is altijd interessant om een andere sport eens vanuit een ander oogpunt te zien. Ik ben al meer dan 20 jaar bevriend met Wouter Vandenhaute. We discussiëren heel veel over de wielersport en over andere onderwerpen. En we zijn het niet altijd eens. En Marc Coucke (ex-geldschieter van de ploeg van Lefevere) ken ik natuurlijk ook al lang", vertelt Patrick Lefevere aan Sporza over zijn band met de (nieuwe) sleutelfiguren bij paars-wit.

   

  "Vorige week was ik bij Flanders Classics en Wouter overviel me met zijn vraag. Maar zo snel is het dus gegaan. Welke taken ik dan zal uitvoeren? Ik weet tot op vandaag niet eens hoeveel keer er een raad van bestuur is per jaar."

   

  "Ik ben een onafhankelijk bestuurder: dat wil zeggen dat ik eigenlijk geen enkel beslissingsrecht heb. Ik kan alleen maar de mensen proberen te helpen vanuit het oogpunt hoe wij onze ploeg runnen. Wij zijn kleiner, maar dat wil niet zeggen slechter. Ik ben benieuwd om te zien hoe zij dingen zien en wat ik misschien kan bijbrengen vanuit onze wielerploeg."

   

  Zou Anderlecht ook bij Lefevere zijn komen aankloppen als alles op wieltjes liep? "Waarschijnlijk niet, hé. We hoeven er niet flauw over te doen. Ik zeg ook niet dat het een vriendendienst is. Ik doe het omdat ik denk dat we iets kunnen bijbrengen. En er lopen met Vandenhaute en Coucke twee mensen met wie ik goed overweg kan."

  "Misschien kan ik de spirit van The Wolfpack inblazen"

  Op het veld draait het niet (altijd) bij paars-wit. Daar kan ook Patrick Lefevere niets aan veranderen. "Natuurlijk niet. Dat is mijn bevoegdheid niet en dat wil ik ook niet. Ik respecteer de plaats van iedereen. Iedereen heeft zijn job. Het zou heel dom zijn om te denken dat ik met mijn toverstokje de situatie bij Anderlecht kan veranderen. Zo werkt het niet."

   

  "Misschien kan ik wel de spirit van The Wolfpack inblazen. Maar wij hangen af van renners en zij van hun spelers. Anderlecht kan natuurlijk wel dingen veranderen, maar ik weet niet hoe snel het wil gaan. Als je te snel gaat, kun je struikelen."

   

  "Toen (geldschieter) Bakala ons jaren geleden gekocht heeft, ben ik zo stom geweest om te zeggen dat het een overgangsjaar zou worden. Dat nemen de mensen dan letterlijk en het is ons slechtste jaar geworden. Maar soms moet je je kunnen heruitvinden. Ik denk dat Anderlecht dat aan het doen is. En van een overgangsjaar kun je veel leren, vooral hoe het beter moet."

   

  De conclusie: enkele grote namen moeten Anderlecht uit het slop halen? "Namen zullen niet volstaan om Anderlecht er bovenop te halen. Wouter is gepassioneerd door sport, Marc door sport en zaken. Karel Van Eetvelt ken ik iets minder, maar als ze hun krachten bundelen en als niemand in de hiërarchie andere belangen heeft, dan zie je dat alles veel sneller en veel beter zal gaan."

  Misschien kan ik wel de spirit van The Wolfpack inblazen. Maar wij hangen af van renners en zij van hun spelers. Anderlecht kan natuurlijk wel dingen veranderen, maar ik weet niet hoe snel het wil gaan. Als je te snel gaat, kun je struikelen.

  Patrick Lefevere

  "Supporters van Anderlecht? Dat wordt gezegd, maar dat is niet zo"

  Is Patrick Lefevere overigens supporter van Anderlecht? "Dat wordt gezegd, maar dat is eigenlijk niet zo", bekent hij.

   

  "Enkele sponsors uit het verleden hadden een loge op Anderlecht en ik werd daar meermaals uitgenodigd, meer dan bij andere clubs. Maar ik was toen vooral nieuwsgierig hoe iemand als Michel Verschueren dat aanpakte met zijn loges. Misschien kon ik daar iets van opsteken."

  Lefevere en Coucke komen elkaar weer tegen.