KNVB wil Champions League-finale naar nieuwe Kuip halen

  Feyenoord wil een nieuw stadion bouwen.

  Wordt de finale van de Champions League in 2026 in Nederland gespeeld? Dat is alvast de droom van de Nederlandse voetbalbond (KNVB).

  De eindstrijd van de Champions League zou dan in 2026 plaatsvinden in de nieuwe Kuip, waarvan het nog altijd niet zeker is of die er komt.

   

  "We willen heel graag die finale naar Rotterdam halen. Maar dat zal dan een heel sterke lobby vragen", zegt secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB.

   

  In de loop van dit jaar moet blijken of alle lichten op groen gaan voor een nieuw stadion op de oever van de Maas. Als de bouw doorgaat, is het de bedoeling dat Feyenoord in 2025 verhuist van De Kuip naar het nieuwe stadion waarin 63.000 toeschouwers kunnen.

   

  De Jong weet dat die capaciteit aan de krappe kant is om de finale van de Champions League te mogen huisvesten.

   

  De Europese voetbalbond (UEFA) heeft als eis dat er 63.000 mensen het stadion in kunnen. "Dat is netto. Maar je zit ook met onder meer veiligheidsblokkades, waardoor niet alle stoelen gebruikt kunnen worden", zegt De Jong.

   

  "Eigenlijk moet je dus zo'n 10 procent meer capaciteit hebben, rond de 70.000 plaatsen. Dat maakt het wat makkelijker. Ik zeg niet dat het niet lukt. Maar het is wel heel ambitieus."