• home
 • video
 • pas verschenen

  Stilaan veel hanen op één erf in Anderlecht: "Dit zal vonken geven"

  Bij Anderlecht heeft Marc Coucke opnieuw enkele witte konijnen uit zijn hoed getoverd, met onder meer Karel Van Eetvelt (CEO), Wouter Vandenhaute (extern adviseur) en Patrick Lefevere (bestuurslid). Er zitten stilaan veel hanen op één erf. "Dit zal vonken geven", weet Peter Vandenbempt.

  Het is het nieuws van de dag en voor Anderlecht misschien wel de oplossing om uit de impasse te geraken die de club nu al jaren teistert: met Karel Van Eetvelt en Wouter Vandenhaute stroomt vers bloed binnen, broodnodig om paars-wit een nieuw elan te geven.

   

  Peter Vandenbempt heeft in een Facebook LIVE uitgelegd hoe de samenwerking tot stand gekomen is. "Marc Coucke en Wouter Vandenhaute hadden vroeger 1 keer per jaar een afspraak. Dan gingen ze samen lunchen, vele uren lang. Dat waren volgens Coucke heel boeiende, intense en inspirerende gesprekken", zegt Vandenbempt.

   

  "Half november, toen het niet zo goed ging met Anderlecht, heeft Coucke nog eens een berichtje gestuurd naar Vandenhaute en ze zijn nog eens samen gaan eten. Op dat moment had Coucke drie mensen op het oog om de Raad van Bestuur te komen versterken. Eén van die mensen was Wouter Vandenhaute."

   

  "Eerst zei Vandenhaute neen, maar na nog een aantal vergaderingen heeft Vandenhaute toch toegezegd. Niet om in de Raad van Bestuur te komen, maar wel als extern adviseur."

   

  "Vandenhaute heeft in die gesprekken gezegd dat er een gebrek aan leiderschap is in Anderlecht: wie is de baas? Het idee van Vandenhaute en Coucke was om een CEO alle beslissingsmacht te geven. Zo heeft Vandenhaute Karel Van Eetvelt voorgesteld."

  Vandenhaute heeft een gebrek aan leiderschap vastgesteld: wie is de baas in Anderlecht? Zo is Karel Van Eetvelt voorgesteld.

  Peter Vandenbempt

  "Dit zal flinke discussies opleveren"

  Er zitten nu veel hanen op één erf: Marc Coucke, Karel Van Eetvelt, Wouter Vandenhaute, Vincent Kompany... Zullen die karakters niet met elkaar botsen?

   

  Vandenbempt: "Dat zal zeer veel vonken geven. Ik heb begrepen dat dat de voorbije tijd al gebeurd is, maar dat kan geen kwaad. Vandenhaute en Van Eetvelt hebben urenlange, felle discussies gevoerd waarbij het er hard aan toeging, maar geen van beiden is bang om ongelijk te krijgen."

   

  "Coucke is ook een sterke persoonlijkheid, met een groot ego. Dat zal zeker flinke discussies opleveren, maar als dat op niveau gebeurt, is dat niet noodzakelijk een negatief aspect."

   

  "Ik denk dat Vincent Kompany nu ook wel wat tegenwind zal krijgen. Je hoorde intern dat niemand Kompany durfde tegen te spreken, maar dat zullen deze mensen wél doen. Want diegene die het dagelijkse beleid bepaalt, is Karel Van Eetvelt. Dat is nu de baas van de club, met de steun en goedkeuring van de Raad van Bestuur."

   

  Het zal zeker de bedoeling van Van Eetvelt en Vandenhaute zijn om de tweespalt tussen Marc Coucke en de aanhangers van Vincent Kompany - die naar verluidt ontstaan was - op te lossen. Vandenbempt: "Zij kunnen de twee partijen weer wat dichter bij elkaar brengen. Met een frisse blik kijken ze naar de club en kunnen de twee met elkaar verzoenen."

  "Verschueren niet opzijgeschoven of ontslagen"

  "Ik verneem trouwens dat Kompany een grote bereidheid vertoont om aan dit project mee te werken", gaat Vandenbempt voort.

   

  "2,5 jaar geleden heeft Vandenhaute een nota over Anderlecht geschreven. Die loopt gelijk met wat Kompany zegt: dominant, attractief voetbal brengen, de plaats in Europa proberen te heroveren, met nadruk op het jeugdcentrum in Neerpede en jongeren integreren in de A-kern. Alleen zal dat nu wat minder naïef, wat realistischer worden doorgevoerd."

   

  "Wat onmiddellijke sportieve versterking betreft, is het afwachten wat de toekomst brengt. Geen van de nieuwe mensen brengt geld binnen. De kas is leeg, er is geen manoeuvreerruimte. Eerst spelers verkopen en dan bijvoorbeeld een goeie spits proberen binnen te halen: voor huidig sportief directeur Michael Verschueren is dat geen dankbare taak."

   

  "Wat Verschueren betreft is het overigens af te wachten wat er met hem zal gebeuren. Karel Van Eetvelt zal de balans opmaken. Het is alvast niet zo dat Verschueren vandaag opzijgeschoven of ontslagen is. Verschueren wist van de evolutie die vandaag bekendgemaakt is."

   

  "Misschien zal zijn rol in de toekomst veranderen, dat zal nog blijken. Maar Verschueren is alvast graag gezien bij de fans en beschikt over internationale contacten."

  "Malaise kan niet in vingerknip opgelost"

  Is de aankondiging van de nieuwe mensen een nieuwe pr-stunt van Anderlecht, zoals dat eerder ook was met Vincent Kompany, die aangekondigd werd op het moment dat duidelijk werd dat de club geen Europees ticket zou bemachtigen?

   

  Vandenbempt: "Zeker niet. Met pr heeft dit niks te maken. Iedereen weet dat deze malaise niet in een vingerknip opgelost zal zijn. Anderlecht is er slecht aan toe. Er zijn enkele tientallen miljoenen verloren gegaan, maar goed: dat is overkomelijk."

   

  "De eerste ambitie op sportief vlak moet zijn om volgend seizoen weer de dichtste belager van Club Brugge te worden. Club heeft de voorbije jaren immers een grote voorsprong uitgebouwd."

   

  Anderlecht neemt wel stilaan afscheid van Jo Van Biesbroeck, de huidige CEO. "Maar het is helemaal niet zo dat Van Biesbroeck het gelag betaalt. Hij was de hele tijd op de hoogte van de plannen van Coucke. Hij vraagt zélf al langer om te mogen vertrekken, maar hij wil deze overgang wel nog mee begeleiden."