• home
 • video
 • pas verschenen

  Engelse voetbaljournalisten brengen hulde aan Kompany: "Is iets unieks"

  De Anderlecht-manager was een centrale figuur op de FWA Tribute, het gala van de Engelse voetbaljournalisten.

  Vincent Kompany krijgt lof in Engeland voor zijn werk op en naast het veld.

  Vincent Kompany mag dan wel al een tijdje weg zijn uit Engeland, men is hem daar nog niet vergeten. De Vereniging van de Schrijvende Voetbalpers (FWA) gaf de oud-aanvoerder van Manchester City gisteren haar jaarlijkse Tribute Award voor zijn werk op en naast het veld. "Ik had nooit gedacht in zo'n illuster lijstje te staan", vertelt de speler-manager van Anderlecht.

  Het FWA reikt de prijs sinds 1983 uit aan één persoon die het voorbije seizoen het meest heeft bijgedragen aan het voetbal en/of het beste voetbal speelde. Deze keer werd het Kompany voor zijn uitzonderlijke bijdrage tot het Engelse voetbal: zo won de Rode Duivel die 11 seizoenen bij City was, elke Engelse trofee (4 landstitels, 2 FA Cups en 4 League Cups).

   

  Zijn relatie met de pers was altijd goed én er was ook zijn liefdadigheidswerk. Hij werkt nog altijd samen met de stad Manchester om de dakloosheid aan te pakken. Hij behaalde ook een MBA en is FIFA-ambassadeur voor SOS Children. Redenen genoeg dus.

   

  Kompany komt in een indrukwekkend lijstje terecht: o.a. Sir Bobby Charlton, Sir Bobby Robson, Sir Stanley Matthews, Sir Alex Ferguson, Gary Lineker, George Best, Alan Shearer, Arsène Wenger, Ryan Giggs, David Beckham, Thierry Henry, Steven Gerrard, José Mourinho, Didier Drogba, Wayne Rooney, Pelé en Gareth Southgate.

  "Ik toonde respect, dus kreeg ook respect"

  De FWA had een uitgebreid gesprek met Kompany over zijn eerbetoon in The Savoy in Londen. Wij pikken er enkele opvallende quotes uit.

  • Over zijn goeie relatie met de pers: "Ik distantieer mezelf van hypes en dramatiek. Dat maakt de relatie gezond. Als ik beschikbaar moet zijn, zal ik beschikbaar zijn. En in plaats van 15 minuten, maak ik misschien wel een half uur of een uur vrij voor iemand die ik al langer ken. Wat ik niet doe, is mensen plezieren en iedereen blij maken. Het draait allemaal om respect tonen. En daarom ben ik ook altijd respectvol behandeld."
  • Over zijn illustere voorgangers: "Het is moeilijk te vatten. Het zijn namen waar ik als kind naar opkeek. Sommigen waren idolen. Ik zag mezelf nooit als iemand die in eenzelfde adem met hen kon genoemd worden. Dit voelt dus uniek."
  • Over het huidige seizoen van City: "Ik zeg niets nieuws als ik zeg dat Liverpool de titelkansen in eigen handen heeft. De Premier League winnen is een enorme verwezenlijking, voor Liverpool is het 30 jaar geleden. Maar er is ook nog de Champions League, de FA Cup en de League Cup. Ik blijf dit zien als een seizoen van opportuniteiten."
  • Over de Champions League: "In mijn eerste jaren hier was Manchester City niet zo bezig met Europa. We wilden het in Engeland goed doen: de titel pakken, de FA Cup, United en Liverpool kloppen. Pas de laatste jaren is dat veranderd. Nu hongert de club wanhopig naar de Champions League. En wat ik geleerd heb: als City een doel stelt, is het ook haalbaar."

  Bekijk het uitgebreide interview met Vincent Kompany op de FWA Tribute Night:

  Meer tweets over de gala-avond: