Vandenbempt: "Vanaken of Mbokani? Je kunt niet verkeerd kiezen"

  Hans Vanaken en Dieumerci Mbokani in duel om de bal. Wordt dat straks ook de strijd op het Gala van de Gouden Schoen?

  Woensdag kan Hans Vanaken zichzelf als eerste speler sinds Jan Ceulemans in 1986 opvolgen als winnaar van de Gouden Schoen, maar met Dieumerci Mbokani krijgt hij deze keer wel een stevige concurrent. Peter Vandenbempt legt de 2 favorieten op de balans en laat meteen ook zijn licht schijnen op de nevencategorieën.

  Waarom het Mbokani wordt: bepalender voor Antwerp dan Vanaken voor Club

  Ik heb voor de 2e stemronde Dieumerci Mbokani boven Hans Vanaken gezet, maar dat is enkel omdat je ze niet allebei op 1 kunt zetten. Het moet sowieso een van die twee worden, maar eigenlijk kun je niet verkeerd kiezen. Wie ook wint, het wordt een oververdiende winnaar.

   

  Ik heb Mbokani verkozen, omdat hij ongelooflijk efficiënt is geweest in een ploeg waar het voor een spits minder evident is om in scoringspositie te komen. In 6 maanden tijd 19 goals en 9 assists over alle competities: fenomenaal!

   

  Mbokani moet niet zelden het gewicht van de Antwerp-aanval dragen en dat doet hij met verve. Op zijn 34e is hij nog altijd de beste diepe spits van dit land, zonder discussie.

   

  Het enige minpuntje - al weegt dat bij mij niet op tegen de rest - is die rode kaart tegen AZ. Anders had hij ook in de Europa League kunnen schitteren, al denk ik niet dat hij tegenwoordig nog zowel in het weekend als op donderdag 1e viool kan spelen.

   

  Mbokani is bepalender voor Antwerp dan Vanaken voor Club Brugge. Dat heeft ook met de kwaliteiten bij Club te maken, waar heel veel spelers voor dreiging kunnen zorgen, terwijl het bij Antwerp vooral van Mbokani moet komen.

  Waarom het Vanaken wordt: nóg beter dan het vorige seizoen

  Dezelfde lofzang kan ik ook afsteken over Hans Vanaken. Ik vind Mbokani dan wel bepalender voor Antwerp, maar neem Vanaken weg uit het uitstekend draaiende geheel van Club en je hebt toch een probleem. Hij is de man waarlangs heel wat aanvallen lopen.

   

  Vanaken is ook de eerste Gouden Schoen in járen die niet is bezweken onder de druk van de trofee. Hij heeft afgelopen seizoen zelfs betere play-offs gespeeld dan het jaar ervoor, toen hij wel kampioen werd met Club maar ook een keer op de bank verzeilde.

   

  Deze keer was er nauwelijks een hapering bij Vanaken, ondanks die Gouden Schoen, wat accentueert hoe cool en sterk hij is. Ook zijn stats dit seizoen zijn fenomenaal: 13 goals en 2 assists.

   

  Ik denk niet dat nóg een Gouden Schoen iets zal veranderen aan zijn transferstatus. Ik vind het verbazingwekkend dat er zo weinig belangstelling uit het buitenland is. Hij zal ongelooflijk vaak gescout zijn, maar blijkbaar zien ze dan toch iets of juist iets niet bij hem. Vanaken is ook al iets ouder, natuurlijk.

  Als Antwerp wint, is dat bevestiging voor hen dat ze weer meetellen

  De waarde van de Gouden Schoen is dit jaar dus louter prestige, voor de speler maar zeker ook voor de club. Voor Antwerp zou het nóg eens de bevestiging zijn van het feit dat ze terug zijn aan de top van het Belgische voetbal.

   

  Ze draaien nu al mee in de top, maar als ze dan ook nog eens voor het eerst sinds 1966 (met Wilfried Van Moer) de Gouden Schoen winnen, dan is dat voor hen de bevestiging: we tellen weer mee!

   

  Voor Club Brugge geldt trouwens hetzelfde, want als Vanaken wint, is het voor het vierde jaar op een rij dat de prijs naar een speler van blauw-zwart gaat. Dat zegt toch wat over welke club het Belgische voetbal de voorbije 5 jaar gedomineerd heeft.

  Belofte van het Jaar: David kan wel eens écht de Man van 20 Miljoen worden

  Ik zie niemand in staat om Mbokani of Vanaken te bedreigen. Ik schat dan ook dat het verschil met de nummer 3 groot zal zijn. Voor mij is the best of the rest Jonathan David. Hij zou daar wel eens de bekroning van Belofte van het Jaar aan over kunnen houden.

   

  David kondigde zich met een knal aan in onze competitie en heeft dat dit seizoen bevestigd. Hij staat een trapje onder Mbokani en Vanaken, omdat hij bij Gent toch wat minder in de picture heeft gestaan. Maar wat David op jonge leeftijd op een moeilijke positie als de nummer 10 heeft getoond, is fantastisch.

   

  Manager Michel Louwagie zei ooit over Moses Simon dat hij 20 miljoen zou moeten kosten. Als David deze lijn doortrekt, zou dat bedrag voor hem wel eens écht op tafel kunnen komen.

   

  Als concurrenten voor de beloften heb je Dennis van Club Brugge, al vond ik die te wispelturig, en Verschaeren van Anderlecht, maar die heeft een moeilijke eerste seizoenshelft achter de rug. En net toen ik dacht "hij is erdoor", blesseerde hij zich.

  Doelman van het Jaar: iedereen zet Mignolet toch op 1?

  Over de Doelman van het Jaar is weinig discussie volgens mij. Ik denk dat Simon Mignolet op alle stemformulieren op 1 zal staan, dat kan toch niet anders? En dan heeft hij genoeg punten om toch over het hele jaar te winnen.

   

  Mignolet heeft werkelijk alle mogelijke verwachtingen ingelost. Hij bewees niet voor niets al jarenlang bij de Rode Duivels te zijn. Zonder Courtois was hij daar zelfs de nummer 1.

   

  Achter Mignolet zet ik Hendrik Van Crombrugge als uitstekende tweede. Toen die naar Anderlecht ging, dacht ik toch: mja. Maar hij presteert daar boven mijn verwachtingen.

  Coach van het Jaar: Philippe Clement in gouden letters

  Over de Coach van het Jaar kan er nog minder discussie zijn. Je kunt moeilijk iemand anders op 1 zetten dan Philippe Clement. Alle lof die Clement het voorbije jaar heeft gekregen onderschrijf ik met dikke zwarte inkt.

   

  Hij heeft het geweldig gedaan met Genk: hij kon het vertrek van Pozuelo opvangen, liet zijn ploeg anders voetballen toen het moest en werd kampioen met een club buiten de traditionele top 3. Nadien heeft hij Club Brugge naar een hoger niveau getild, waarbij hij ook nog eens branie toonde in de Champions League.

   

  We schrijven de naam van Philippe Clement dus nu al in gouden letters bij.

   

  Peter Vandenbempt