NOS-verslaggever: "Swings zoekt nog altijd naar dat laatste technische stapje"

  Bart Swings verovert op zijn 28e zijn eerste titel op het ijs, het EK massastart in Heerenveen.

  Bart Swings heeft op zijn 28e zijn eerste titel op het ijs behaald: EK-goud op de massastart in Heerenveen. Wat vinden ze daar in schaatsminnend Nederland van? "Swings reed tactisch een zeer sterke wedstrijd", vertelt NOS-radiocommentator Sebastiaan Timmerman aan Sporza.

  Swings leek de perfecte race te rijden, controleerde in de chaos en maakte het in de sprint af. Timmerman beaamt: "Ik kan me niet herinneren dat hij uit de top 6 is gebleven. Hij reed continu goed voorin in het peloton. Tactisch was het zeer sterk."

   

  Timmerman verklaart zich nader: "De massastart is natuurlijk een moeilijke discipline. Het zijn maar 16 rondjes van iets minder dan 400 meter. Het is een korte wedstrijd, die 8 à 9 minuten duurt. Dan is het tactisch moeilijk om te bepalen wat je precies gaat doen. Zeker op een EK, waar het niveauverschil wat groter is dan op een wereldbeker of een WK. Swings had zijn wedstrijd afgestemd op de Nederlandse rijders, die hij goed kent."

   

  "In de finale anticipeerde en accelereerde hij heel goed. En op het eind maakte hij er een hele goede sprint van."

  "Het WK? Swings is in vorm en mentaal is deze titel lekker"

  Wat zegt deze titel van Swings nu voor het WK over enkele weken, waar hij zal moeten opboksen tegen de Zuid-Koreanen en de dubbele Amerikaanse wereldkampioen Joey Mantia? Timmerman: "Dat zijn mondiaal heel goede rijders. De Koreanen weten de wedstrijd altijd heel goed op elkaar af te stemmen. En Mantia is met zijn inlineverleden eigenlijk de Amerikaanse Bart Swings, het is een echte afmaker."

   

  "Maar op het WK komen er ook nog Canadezen bij, die zijn altijd gevaarlijk op dat onderdeel. Het zal dus nog moeilijker worden, maar natuurlijk is de vorm bij Swings goed. Dat heeft hij al bewezen op de massastarts en de marathons die hij schaatst in Nederland. Hij won er al."

   

  "In die pelotonswedstrijden komt hij heel goed uit de verf. En mentaal is het lekker voor hem dat hij nu eens een keer een titel op zijn erelijst heeft. Al was hij natuurlijk al een keer tweede op de Spelen. En vorig jaar had hij pech op het WK met een valpartij in de slotfase."

  "Dat laatste technische stapje heeft hij nog niet weten te maken"

  Waar het op de massastart lukt, lijkt het op de afstanden (1.500m/5.000m) gestokt bij Swings. Timmerman: "Hij heeft inderdaad dat laatste stapje naar de wereldtop nog niet kunnen maken. Ik denk dat dat ook een beetje een technisch verhaal is."

   

  "Hij heeft veel titels behaald in het inlinen. Dat zijn groepswedstrijden. Het schaatsen is tegen de klok en tegen 1 tegenstander, die in een andere baan rijdt. Dan komt er een groot technisch aspect bij kijken, dat ook zwaarder doorweegt dan in die groepswedstrijden. Ik denk dat hij dat laatste technische stapje misschien nog niet heeft weten te maken. Ik denk dat dat nog altijd een zoektocht is voor hem."

   

  "Hij combineert ook nog altijd het inlinen in de zomer met het langebaanschaatsen in de winter. Een paar jaar geleden had ik eigenlijk wel verwacht dat hij op de traditionele nummers dat laatste stapje naar de wereldtop kon zetten. Ik denk dat dat toch met techniek te maken heeft. En misschien ligt zijn hart ook meer bij die pelotonsnummers."

   

  Timmerman gelooft er nog in dat Swings het ook kan op de afstanden. "Ik zie het hem nog wel kunnen doen, als hij er goed aandacht aan blijft besteden. Hij heeft het voordeel dat hij ook niet meer de enige Belg is. Je hebt Mathias Vosté. Swings heeft dus niet meer alle druk vanuit België op zijn schouders liggen."

   

  "Misschien geldt ook voor de traditionele afstanden, dat als het hem één keertje lukt, hij dat laatste zetje krijgt. Ik denk wel dat als hij op de traditionele nummers echt wil scoren, hij wat minder moet inlinen in de zomer. Al kan ik me ook voorstellen dat Swings zegt: ik gebruik de 1.500 en 5.000 meter puur met het oog op de massastart. Als daar zijn hart ligt en hij kan daar blijven scoren - het is olympisch en wordt elk jaar op het WK gereden - dan is die keuze aan hem."