Europees kampioen massastart Bart Swings: "Eerste titel op ijs is super"

  Bart Swings pakt zijn eerste Europese titel.

  Bart Swings heeft op het EK schaatsen in Heerenveen (Ned) op de massastart de gouden medaille veroverd. Voor de 28-jarige Belg is het zijn eerste Europese titel op het ijs. "Ik ben hier superblij mee", zegt hij. 

  Op de Winterspelen van 2018 sprokkelde Swings een zilveren medaille op de massastart, in Heerenveen was het goud zijn deel op het Europese kampioenschap.

   

  "Ik had alle scenario's vooraf doorgenomen en wist dat ik moest meegaan zodra er een ontsnapping was", zegt Swings.

   

  "En ik wist ook dat ik tijdens de race kon recupereren telkens als het tempo even stil viel. Ik heb dat in het skeeleren geleerd, want dat kunnen maar weinig schaatsers."

   

  "Ik had de wedstrijd onder controle, hoewel het er af en toe chaotisch aan toeging met enkele valpartijen. Ik kon me constant tussen de eerste 10 ophouden en kon makkelijk meespringen met de andere jongens."

   

  "Dit voelt heel goed, ik ben superblij met deze titel. Ik heb er al een aantal behaald op skeelers, maar op het ijs is dit de eerste en dat is speciaal."

  "Ook goed presteren op het WK"

  "Vorig jaar viel ik op het WK toen ik in de slotronde leidde, dit is een mooie revanche", vervolgt Swings.


  "De massastart is echt wel mijn wedstrijd. Skeeleren en de massastart op het ijs lijken als twee druppels water op elkaar. Deze discipline ligt me perfect, zeker met mijn eindsprint."


  Op de 1.500 meter eindigde Swings als 8e en op de 5.000 meter als 10e. "Dat zijn werkpunten. Ik heb op dit EK dingen geleerd die ik kan meenemen naar de toekomst."

   

  Het volgende grote doel van Swings is het WK. "Ik heb de voorbije weken veel trainingsarbeid geleverd voor dit EK en ook al voor het komende WK. Op de wereldkampioenschappen wil ik ook sterk voor de dag komen op de massastart."

  Bekijk de spannende sprint voor het goud: