UGent onderzoekt BK veldrijden: grootste tijdverschillen op schuine kant

  " "

  IDLab van de UGent onderzocht anonieme GPS-gegevens van junioren.

  Het BK veldrijden voor junioren gisteren in Antwerpen was het voorwerp van een universitaire studie van de UGent. Bedoeling was om aan de hand van de GPS-gegevens van de junioren de beslissende segmenten in het parcours vast te stellen. De schuine kant bepaalde alvast het resultaat bij de junioren.

  Strand en schuine kant zijn bepalend, ponton niet

  IDLab Gent, een onderzoeksgroep, ging op basis van anonieme GPS-gegevens van het BK van de categorie van Thibau Nys op zoek naar de stroken die het meest bepalend waren voor het wedstrijdverloop. Bekijk hier de interactieve kaart die de segmenten weergeeft.

   

  De schuine kant, die er gisteren veel slechter bij lag dan tijdens de trainingen eerder deze week door de regenval, speelde een grote rol. Op dit segment werden vrij grote tijdverschillen gemaakt

   

  De eerste passage op het strand, waar wellicht in alle reeksen zal gelopen moeten worden, is ook zeer bepalend. Het veelbesproken ponton daarentegen blijkt weinig bepalend, zoals ook te verwachten was.

   

  De kampioenschapsrenners van vandaag (nieuwelingen jongens en meisjes, juniores meisjes en beloften en elite mannen) weten alvast waar ze moeten op letten én de toeschouwers weten waar ze best kunnen postvatten.

   

  Op de schuine kant werd gisteren de koers beslist. Of dat ook vandaag zo zal zijn, weten we pas achteraf.

  Wat zegt Niels Albert over de schuine kant: "Ervaren crosser kan dit"

  Programma BK veldrijden: zondag 12 januari
  10u mannen: nieuwelingen (tweedejaars)
  11u vrouwen: nieuwelingen en junioren
  13.45u mannen: beloften
  15.15u mannen: elite

  De wedstrijden van de beloften en de elite zenden we rechtstreeks uit.