Paul Gheysens: "Ooit worden we wel een keer kampioen, maar we bouwen stap voor stap"

  Paul Gheysens: "Als je de spelerswaarde bekijkt, heb ik heel weinig geïnvesteerd."

  Paul Gheysens is een man van weinig interviews. Sporza kon de sterke man van Antwerp vandaag strikken op de winterstage in Spanje voor een uitgebreide babbel. Over allerlei. "Ooit wil ik kampioen worden."

  Gheysens: "Luciano heeft de gave om een team te bouwen"

  Antwerp is voor het derde jaar in Algorfa, in Spanje. En Gheysens zag met eigen ogen dat het daar goed is. Hij ziet zijn ploeg door de jaren ook groeien. "De maturiteit van de ploeg wordt groter. Er komen ook spelers van een ander niveau toe. Maar ik vind vooral het homogene van de groep belangrijk."

   

  De voorbije jaren probeerde Antwerp Play-off I te halen, nu wordt dat bijna als een vanzelfsprekendheid beschouwd. Wat is de ambitie van Gheysens: "Ik zeg altijd: "We moeten kampioen worden." Dat zal ooit wel een keer komen."

   

  "Maar wat belangrijk is, is aan een ploeg bouwen. En met Luciano (D'Onofrio, red) in huis, kunnen we niemand beter vinden om een team te maken. Hij heeft die gave om de juiste spelers bij elkaar te brengen. Hij kan de juiste posities invullen, kent de talenten. En dat is zo belangrijk. We hebben ook niet zoveel gespendeerd aan deze ploeg."

   

  Onmisbaar wil Gheysens Luciano niet noemen. "Niemand is onmisbaar, ik ook niet. Maar hij is zeker een hele sterke schakel."

  "Belangrijk om er een bedrijf van te maken met langetermijnvisie"

  Gheysens mag ook een pluim op zijn eigen hoed steken, want zonder hem zou Antwerp niet staan waar het nu staat. "Ik zie dat als een investering, al vinden de mensen dat misschien eigenaardig. We zijn erin geslaagd om er een mooi bedrijf van te maken met toekomst."

   

  "De ploeg zit zodanig in elkaar vandaag dat de toekomst gegarandeerd is. We hebben geen te grote salarissen, we spelen met normale mensen. De lange termijn zit er nu al in. En dat is het belangrijkste."

   

  De waarde van de spelers is groot, zegt Gheysens, maar inkomsten heeft de club er nog niet kunnen uithalen: "Er was niemand. Alleen Faris Haroun is overgebleven. De rest is allemaal nieuw. Maar we zijn vandaag geen verkoper. Al zullen we een superbod op iemand bekijken."

   

  Onlangs voerde de zakenman nog een kapitaalsverhoging van 5,6 miljoen euro door. Hij investeerde al veel in de club. "Relatief veel. Als je de spelerswaarde bekijkt, heb je heel weinig geïnvesteerd. Maar het was vooral nodig om een structuur in de investeringen te steken, er een bedrijf van te maken met een langetermijnvisie."

   

  "Grote uitspraken doen, is zeer gemakkelijk. Maar zaak is wat je doet. Met Luciano en de jonge mensen in de ploeg kunnen we een zeer sterk verhaal schrijven. Maar laat ons stap voor stap gaan."

   

  De titel is dus zijn ambitie. Heeft hij een idee voor wanneer? "Dat weet je niet en dat is ook toeval. Zijn je 2  beste spelers geblesseerd? Krijg je een domme goal tegen in een beslissende match? Wat doe je daar tegen? Dat onbekende is ook het mooie aan voetbal."

  Paul Gheysens over...

  ...het nieuwe stadion van Club Brugge: "Dat kan ik alleen maar toejuichen. Die club is vandaag de dag goed gestructureerd en speelt zeer goed. Ze is zo een stukje voorbeeld. Maar we zullen ons er nooit mee vergelijken. Wij hebben een andere filosofie en zitten anders in elkaar. Je kunt geen enkele club met elkaar vergelijken. Een nieuw stadion juich ik toe, er zouden er meerdere moeten komen in België."

   

  ... de voorsprong die Club Brugge aan het nemen is: "Ze doen het zeer goed. Maar je weet nooit. 2 à 3 spelers in een ploeg 2, 3 jaar aan een stuk kunnen alles bepalen. Neem bijvoorbeeld Messi weg bij Barcelona. De aanwezigheid van enkele goede spelers kan zoveel betekenen."

   

  ... de Gouden Schoen: "Vanaken is een goeie speler, maar je ziet dat hij het moeilijk heeft bij de nationale ploeg. Het is een goeie vent met een goeie mentaliteit, maar ik denk dat het talent van Mbokani uitzonderlijk is."

   

  ...de toekomst van Mbokani en andere spelers: "Mbokani zit goed bij de club. Hij voelt zich goed. Dat zie ik hier op stage. Maar ik weet niets van contracten. Dat is het werk van Luciano. Ik moet ook niet weten hoeveel een speler kost of wat en hoe. We hebben budgetten en om de zoveel tijd spreken we af. Ik weet dat Luciano iedere euro 2 keer omdraait, dus dat is niet aan mij."