"Als ik zie dat Remco's kaarsje uit is, neem ik hem persoonlijk bij zijn kraag"

  Patrick Lefevere spreekt met de pers in Calpe.

  Na een zoveelste boerenjaar in 2019 wil Patrick Lefevere met Deceuninck-Quick Step ook komend wielerseizoen domineren. Hij verloor een paar kopmannen, maar vreest niet voor een minder seizoen. "De jongeren zijn de toekomst", zegt hij op de ploegenvoorstelling in Calpe.

  "Spook van het peloton"

  Is Deceuninck-Quick Step verzwakt uit de transferperiode gekomen? Met Elia Viviani, Philippe Gilbert en Enric Mas vertrokken drie grote namen. "Toch vind ik niet dat we verzwakt zijn. We zijn niet sterker geworden, maar zeker niet verzwakt", zegt Patrick Lefevere bij Sporza.

   

  "Ik hang af van mijn budget. Ik ben een boekhouder, als ik over mijn budget ga, dan moet ik zelf bijbetalen. Als jonge gepensioneerde ga ik dat niet doen. De renners die de ploeg hebben verlaten, hebben dat voor een reden gedaan. Als ik die probeer te vervangen door jongere mensen, is dat niet omdat ik van jongere mensen houd, maar wel omdat ik altijd geloof in de jongeren."

   

  "Zij zijn de toekomst van onze ploeg. Het is een uitdaging om ze als eerste te ontdekken en ze dan ook aan boord te houden."

   

  Van wie verwacht Lefevere veel in het klassieke voorjaar, nog altijd de belangrijkste periode van het seizoen voor het team? "Ik geloof nogal in Davide Ballerini. Bij Astana zat hij veel alleen in de finales. Hij is niet traag en heel sterk. Ik zie dat profiel ook bij Florian Sénéchal. Het zijn twee mannen waar je beter niet mee naar de finish rijdt."

   

  "Ik hoop opnieuw een sterk collectief te zien, net als vorig seizoen. We waren vorig jaar een beetje het spook van het peloton, zo bleek toch uit de beelden uit de andere volgwagens. Iedereen had het over onze ploeg en we waren het doelwit. Ik hoop dat het zo blijft."

  We waren vorig jaar een beetje het spook van het peloton. Iedereen had het over onze ploeg en we waren het doelwit. Ik hoop dat het zo blijft."

  Patrick Lefevere

  (lees voort onder de foto)

  Lefevere met 5 van zijn kopmannen.

  "Only God knows"

  Remco Evenepoel debuteert in 2020 in de Giro d'Italia. Het wordt zijn eerste grote ronde. Wat mogen we van het supertalent verwachten? "Hij heeft veel ambities, maar ze moeten beheersbaar zijn", zegt Lefevere.

   

  "Af en toe een lesje krijgen, zoals vorig jaar in de Ronde van Romandië, kan geen kwaad. Die tik deed hem vorig jaar veel deugd en hij besefte dat er ook andere renners in het peloton rijden. Iedereen staat altijd klaar om hem aan zijn doelen te herinneren als hij ze niet haalt. We gaan hem zo goed mogelijk proberen te helpen."

   

  "Hij is nog altijd maar 19 jaar, daar moeten we hem helpen aan herinneren als het niet lukt. Hij stuurde veel Italiaanse vlagjes via WhatsApp. Ik heb geprobeerd om de boot zoveel mogelijk af te houden wat de Giro betreft, maar hij is zo sterk in zijn hoofd dat hij moeilijk van de wijs te brengen is." 

   

  "Als ik zie dat zijn kaarsje uit is, neem ik hem persoonlijk bij zijn kraag en haal ik hem uit de Giro. Naar de toekomst toe proberen we hem te omringen met jong talent. Kan hij ooit een grote ronde winnen? Only God knows."

  Af en toe een lesje krijgen, zoals vorig jaar in de Ronde van Romandië, kan geen kwaad. Die tik deed Evenepoel vorig jaar veel deugd.

  Patrick Lefevere

  Patrick Lefevere over...

  • ...Yves Lampaert en Zdenek Stybar: "Als je kan winnen in Harelbeke, dan kan je ook de Ronde en Roubaix winnen. Dat heeft Tom Boonen mij toch altijd gezegd. Lampaert en Stybar zijn allebei al bepalend geweest in die koersen. Als ze zich kunnen beheersen, dan zijn ze ook bekwaam om te winnen."
   
  • ...Julian Alaphilippe, die debuteert in de Ronde van Vlaanderen: "Met zo'n mannen weet je nooit. In principe wordt het moeilijk met zijn 60 kilogram. In het verleden deed Frank Vandenbroucke  het ook. Hij werd 2e in de Ronde en 7e in Roubaix. Dan kan je ook winnen."
  • ...Bob Jungels: "Hij heeft de Vlaamse klassiekers ontdekt en heeft het goed gedaan. Daarna maakte hij een fout richting de Giro door te veel te diëten. Het is nu aan ons om te zien dat hij die fouten niet meer maakt."

  Lefevere: "De jongeren zijn de toekomst"

  Lampaert: "Ik verwacht niet dat ik naar de Spelen ga"