Een Belgisch 3x3-team in Tokio? "Reële kans, maar niet genoeg fondsen"

  Team Antwerp traint bij Elite Athletes in Merksem.

  In de schaduw van de Belgian Cats probeert ook een Belgisch mannenteam zich te plaatsen voor de Olympische Spelen, in de nieuwe discipline 3x3-basketbal. De Belgen maken kans op een olympisch ticket, maar de weg richting Tokio verloopt moeizaam wegens een gebrek aan middelen.

  De Belgische 3x3-ploeg is hoofdzakelijk samengesteld uit spelers van Team Antwerp, het hoogst gerangschikte Belgische team op de wereldranglijst. Bezieler van het olympische project is ex-prof Nick Celis, nu aan de slag bij tweedeklasser Oxaco Boechout.

   

  "De concurrentie in het 3x3-basketbal is groot, want er mogen maar 8 ploegen naar de Olympische Spelen", vertelt Celis aan Sporza. "Andere landen staan qua professionalisering verder dan wij. Wij proberen dat met Team Antwerp zelf op te lossen door onze eigen trainingen te organiseren."

   

  Vooral op financieel vlak knelt het schoentje. "In andere landen liggen de budgetten voor de voorbereiding rond de 150.000 euro. Bij ons zal dat ongeveer gedeeld door 50 zijn. Wij hebben niet de financiële mogelijkheden om voorbereidingstoernooien te spelen, terwijl we dat eigenlijk wel nodig hebben om ons te kunnen meten met de wereldtop."

  "Geen fondsen om vluchten te betalen"

  Over twee maanden trekken de Belgen naar India voor het olympische kwalificatietoernooi. "We proberen een zo goed mogelijke voorbereiding op India te regelen. We hebben al een crowdfunding georganiseerd en een VZW opgericht. Daarmee proberen we hier en daar wat sponsors binnen te halen, zodat we meer en meer alles zelf kunnen bekostigen", zegt Celis.

   

  "Als voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi is er een soort professionele competitie in Rusland waar al onze concurrenten ook aanwezig zijn. Omdat wij goed gespeeld hebben, kregen we daarvoor een wildcard. We hoeven alleen de vluchten te betalen, maar bij de bond hebben ze niet genoeg fondsen om dat te bekostigen."

   

  "Als we echt alles op alles zouden zetten, hebben we zeker een kans om naar Tokio te gaan. Het zou toch heel mooi zijn om naast de Belgian Cats ook een 3x3-ploeg op de Spelen te hebben? Veel van die ploegen die daar staan, hebben we al verslagen. Het zou helemaal fantastich zijn als we op de flow van een olympische kwalificatie naar het EK kunnen gaan, want dat wordt dit jaar in Antwerpen gespeeld."

  Anthony Chada: "We hebben een reële kans"

  Ook Anthony Chada maakt als speler van Team Antwerp deel uit van de nationale ploeg. "We hebben een reële kans op de Olympishe spelen. Hoe groot die kans is, weet ik niet exact. Dat zal afhangen van de eerste wedstrijden die we spelen", weet Chada.

   

  "Ik geloof er zeker in. We zijn allemaal heel gemotiveerd en hopelijk kunnen we het waarmaken. In het buitenland staan ze veel verder, dat speelt wel in ons nadeel. Maar het moet nog altijd gebeuren op het veld. Wij doen gewoon ons best en dan zien we wel waar we uitkomen."

  Basketballiga: "We achten de kans dat ze zich plaatsen klein"

  Koen Umans, secretaris-generaal van de Vlaamse basketbalbond reageert. "Vorig jaar hebben we het 3x3-team een toelage van 25.000 euro gegeven en dat proberen we ook dit jaar voor elkaar te krijgen", klinkt het.

   

  "Gemakkelijk is dat niet. De basketbalbond en het BOIC achten de kans dat het team zich kan plaatsen voor de Olympische Spelen eerder klein. Voor de Belgian Cats is die vele malen groter en dus is het logisch dat daar meer geld naartoe gaat."

   

  "Het is waar dat er in het verleden hoopgevende prestaties werden geleverd door het 3x3 team, maar een kwalificatie voor de Tokio is andere koek. De grote basketballanden zullen hun teams danig versterken, zo wordt er gefluisterd dat men in Frankrijk aan de korte mouwen van Tony Parker en Boris Diaw aan het trekken is om zich beschikbaar te stellen."

  Hoe werkt 3x3-basketbal? De spelers leggen het zelf uit