Toon Aerts: "Ik denk dat ik een beetje in hetzelfde schuitje zit als Van Aert"

  Toon Aerts verkent het BK-parcours in Antwerpen.

  Toon Aerts verkent het BK-parcours in Antwerpen.

  Titelverdediger Toon Aerts is zondag het grote vraagteken op het BK veldrijden. "Ik kan niet inschatten of ik goed genoeg ben voor de titel of het podium", vertelt Aerts.

  Aerts: "Heb vooral last van mijn rug"

  Het is ondertussen al 2 weken geleden dat Toon Aerts nog eens in een veldrit te bewonderen was.

   

  De Belgische kampioen kwam in Namen zwaar ten val en eindigde daar 2e met 2 gebroken en 2 gekneusde ribben. In Zolder verscheen Aerts 4 dagen later nog aan de start, zijn 14e plek in die WB-cross is voorlopig zijn laatste wapenfeit.

   

  Maar hoe gaat het nu met die ribben? "Iedereen stelt me die vraag", zegt Aerts. "Het gaat best de goede kant op. Ik heb het meest last van mijn rug, omdat mijn rugspieren heel veel moeten opvangen."

   

  "Mijn ribben voel ik enkel als ik een verkeerde beweging maak op de plaats waar die breuk is. Bij het springen over de balken heb ik wel nog pijn. Maar ik zal ermee kunnen koersen, denk ik."

   

  Zal Aerts een rol van betekenis kunnen spelen op het BK? "Dat is de grote vraag die ik mezelf ook stel. Ik was heel goed in conditie toen ik viel in Namen. Ik hoop dat ik die conditie nog altijd heb. Maar logischerwijze zal ik enkele procentjes minder in vorm zijn."

   

  "Of ik goed genoeg ben voor het podium of de titel, kan ik niet inschatten. Ik ben in elk geval goed genoeg om te koersen. Misschien is het BK dan een wedstrijd die geldt als opbouw richting de crossen die me nog resten dit seizoen."

  "Wout en ik strijden een klein beetje met dezelfde wapens"

  Wie zijn volgens Aerts zondag de favorieten in Antwerpen? "Er zijn heel veel kanshebbers dit jaar. Ik behoor zeker niet tot de 3 à 4 topfavorieten voor de titel", zegt Aerts.

   

  "Die favorieten zijn Eli Iserbyt (“hij rijdt al het hele seizoen goed”), Laurens Sweeck (“door het parcours”), Michael Vanthourenhout ("hij wil ook graag eens een heel grote cross winnen”)."

   

  "Daarnaast zijn er ook nog Wout van Aert, Tim Merlier en Quinten Hermans. Voor mij moet er weinig en mag alles. Het zal vooral zaak zijn om die eerste 2 à 3 ronden goed door te komen en dan is er veel mogelijk."

   

  Een duel tussen Toon Aerts en Wout van Aert zoals vorig jaar lijkt het zondag niet te worden. "Ik zit misschien een kleine beetje in hetzelfde schuitje als Wout van Aert", vindt Aerts.

   

  "Van Aert zal ook wel met een paar vraagtekens aan de start staan. Hij is echt al goed op dreef. Maar dat competitieritme van een heel seizoen heeft hij niet."

   

  "Van Aert is wel een renner met klasse die er zich kan tussen zetten. Ik vind een klein beetje dat Wout en ik nu met dezelfde wapens kunnen strijden, omdat we allebei een beetje hetzelfde hebben meegemaakt."

  Het interview met Toon Aerts