Thomas Pieters over 2019 en 2020: "Beter putten is de focus voor 2020"

  Thomas Pieters

  Thomas Pieters wil in 2020 beter doen op de greens.

  Golfer Thomas Pieters knoopte in 2019 weer aan met de zege, maar in 2020 wil hij nog beter doen. "Van tee tot green ben ik beter dan ooit. Als ik mijn putten op hetzelfde niveau kan krijgen, …"

  Deze week trekt de European Tour golf zich weer op gang met een toernooi in Zuid-Afrika. Thomas Detry is van de partij, maar Thomas Pieters komt pas volgende week voor het eerst in actie in 2020 in Abu Dhabi. In een gesprek met Guillaume Van der Stiggelen op de website van  WAMP (We Are Matchplay) blikt hij terug op 2019.

   

  “Mijn toernooizege in Praag was natuurlijk een hoogtepunt, maar voor mij persoonlijk was finale in Dubai nog beter. Het gaf me veel plezier om mee te doen met de besten ter wereld en in de top 10 te eindigen (Pieters werd 6e). Bovendien waren mijn oude vrienden van de Ryder Cup, zoals Rory McIlroy er en ik speelde goed. Het voelde fantastisch.”

   

  "Mijn dieptepunt was dan weer de Irish Open. Dat was een ramp. Ik begon met 5 bogeys. Niets lukte, ik voelde me incompetent en ik kon er niets aan doen. Dat is het ergste voor een professionele golfer. Ik was de weg kwijt", bekent Pieters.

   

  "Slecht geput? Verschrikkelijk! Ik hebhet slechte gevoel weggelopen: van de golfclub naar het hotel. Daarna hebben we alles besproken en zijn we aan de slag gegaan. Sindsdien heb ik geen cut meer gemist."

  "Van tee tot green ben ik beter dan ooit"

  Pieters wil in 2020 beter doen dan in 2019 en weet wat hij moet verbeteren om dat te realiseren: beter putten. “Op de European Tour kan ik de op 1 na beste statistieken voorleggen qua slagen naar de green. Maar in putten sta ik pas op de 172e plaats. Dat is slecht, maar je kunt het ook positief bekijken.”


  “Als ik qua putten in de top 100 kan geraken, dan eindig ik in de top 10 op de European Tour. Dus als ik dit probleem kan oplossen, dan doe ik mee voor overwinningen. Ik heb zo veel kansen gemist op de green. Als ik een goeie dag heb op de green, dan ben ik moeilijk te verslaan.”


  “Dat is dus de focus voor 2020: putten en niets anders. Ik moet oefenen, oefenen en oefenen. Jordan Spieth was jarenlang de beste putter en zijn coach vertelde me dat hij vaak 7 tot 8 uur op de green stond om te oefenen, tot het donker werd.”


  “Putten lijkt het makkelijkste aspect van golf, dus je traint daar weinig op. Dat is het eerste dat we gaan veranderen. Het tweede is dat ik veel te technisch ben op de green. Ik ben een perfectionist: ik wil elke kleine spier begrijpen en controleren. Vier jaar geleden putte ik veel beter, zonder na te denken, puur op gevoel. Dat moet ik terugvinden.”


  “Van tee tot green ben ik beter dan ooit. Als ik mijn putten op hetzelfde niveau kan krijgen, … . Zoals mijn goeie vriend en caddie Adam Marrow het stelt: Vanaf hier is er maar 1 weg en die loopt naar de top.”