Ann Wauters bevestigt afscheid na Spelen: "Was altijd de bedoeling"

  " "

  Was er niet die olympische droom, dan was Ann Wauters (39) al gestopt.

  De Olympische Spelen komende zomer worden hopelijk het laatste kunststukje voor Ann Wauters. De Belgische basketballegende - 39 ondertussen - bevestigde haar afscheid na Tokio. "Ik ben zelf verrast dat dat vandaag in grote titels in de kranten staat. Voor mij was dat altijd duidelijk."

  StuBru belde Wauters vanochtend. Het was nog niet officieel, maar in 2020 zal ze dus stoppen. "We gaan eerst nog heel hard werken om onze olympische droom te halen. Maar dan is het écht genoeg geweest", vertelde de krijger van alle oorlogen - op de Spelen na. "Dat zou voor mij een ideaal eindpunt zijn."

   

  Wauters vindt het wel amusant dat de media hierover vandaag berichten. "Ik had het niet verwacht. Ik ben natuurlijk zelf al een tijdje met mijn afscheid bezig. Elke sporter wil toch zo'n beetje zijn eigen einde kunnen schrijven. Dat probeer ik nu ook te doen. Met een blessure eindigen is nooit leuk."

   

  De voorbije jaren kampte Wauters met herhaald knieleed, alleen de olympische droom hield haar nog op het veld. "Het is dan ook een heel groot doel. De Spelen als team halen zou uniek zijn. We hebben als team al wat succes gehad, naast ook wat ontgoocheling. Ik voel dat we klaar zijn om die droom waar te maken."

  "Nog niet stilgestaan bij slechte afloop"

  De Belgian Cats moeten zich volgende maand in Oostende kwalificeren voor Tokio. Wat als ze daar niet in slagen? Is het dan ook vroeger gedaan voor Wauters? "Daar heb ik nog niet bij stilgestaan. Ik ben nu zo gefocust op dat preolympisch toernooi, dat ik niet nadenk over een slechte afloop."

   

  "Het zal niet makkelijk worden. Het worden 3 waanzinnig moeilijke wedstrijden. Maar we zullen er voor strijden en het zal ons lukken."

   

  Wauters' palmares is indrukwekkend: 12 titels in 6 landen, 10 bekers in 3 landen, 4 EuroLeagues, brons op het EK, WNBA All Star en 5 keer Speelster van Europa,... Wat steekt er voor haar bovenuit? "Dat is moeilijk te beantwoorden, want alles heeft iets speciaals. Als ik toch 1 ding moet kiezen, is het de EuroLeague met Valencia, omdat dat het jaar was van mijn comeback na mijn zwangerschap (2012, red). Als mama speelde ik toen weer op het hoogste niveau."

   

  "Een tweede moment is dan toch ook wel dat brons met de Belgian Cats. Het klinkt cliché: met de nationale ploeg resultaat halen is geweldig. Het gebeurde een beetje uit het niets en ook de enthousiaste manier waarop was heel speciaal."

  Het zal ons lukken om ons te kwalificeren voor Tokio"

  Ann Wauters

  "Nog wat zoeken wat ik na zomer ga doen"

  "Wat ik ga doen na mijn carrière? Dat is een heel goeie vraag. Ik ben te ambitieus om te rentenieren. Ik zou heel graag nog andere dingen doen in mijn professionele carrière. Dat wordt wel nog wat zoeken. Ik heb al een aantal pistes bekeken. Zo heb ik mijn trainersdiploma behaald. Geen Vincent Kompany-toestanden bij mij, het zijn de juiste", lacht ze.


  "Als ik dat wil doen, kan dat. Maar dat betekent wel weer hetzelfde leven. Het zal nog een zoektocht worden."